- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.04.2015, 13:58)
- Mona Hera , Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandalul legat de posibilul plagiat al lui George Copos, în atenţia Universităţii Bucureşti
Scandalul legat de posibilul plagiat al lui George Copos a ajuns în atenţia Universităţii Bucureşti, rectorul instituţiei, Mircea Dumitru, declarând pentru MEDIAFAX că în Consiliul de Administraţie de miercuri va fi luat în discuţie acest caz.
Urmărește
160 afișări
Scandalul legat de posibilul plagiat al lui George Copos, în atenţia Universităţii Bucureşti
Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că miercuri se va discuta în Consiliul de Administraţie despre acest posibil caz de plagiat, urmând ca, în funcţie de ceea ce se va constata, să fie sesizată Comisia de Etică a Universităţii.
Rectorul Universităţii Bucureşti a mai spus că la acest moment nu există o sesizare oficială din partea lui Cătălin Parfene, însă acesta a cerut relaţii la universitate legate de procedurile privind sesizarea unui caz de plagiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Mircea Dumitru a mai spus că nici el şi nici alţi profesori de istorie nu sunt ”lămuriţi” cum a reuşit George Copos să scrie cinci cărţi într-un an, una dintre acestea fiind de o complexitate mare şi presupunând multe ore de cercetare, inclusiv în limba slavonă.
”Elaborarea unei lucrări de tipul celei scrise de George Copos în penitenciar presupune o cercetare foarte riguroasă, cu instrumente specifice, cu multe ore de studiu în bibliotecă. Din punct de vedere personal, nu ştiu dacă domnul Copos ar fi avut în penitenciar condiţiile pentru elaborarea unei astfel de lucrări care presupune studii de cercetări riguroase, instrumente specifice, o bibliotecă elaborată”, a adăugat rectorul Universităţii Bucureşti.
Citeşte şi:
SCRIITORUL COPOS: 5 cărţi, 650 pagini despre istorie şi turism şi o posibilă reeditare a operei - FOTO
George Copos a avut, vineri, prima reacţie în scandalul creat după ce jurnalistul Cătălin Parfene a susţinut că tema lucrării sale de masterat este similară cu tema uneia din cele cinci cărţi scrise de omul de afaceri în perioada în care a stat în arest, Copos respingând acuzaţiile de plagiat şi spunând că a fost ”calomniat brutal”.
George Copos a spus că în ultimele zile a fost calomniat brutal şi că a angajat o firmă de specialitate care va face o expertiză, iar astăzi va avea un raport.
”În ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicată nu poate fi plagiată. Astăzi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Când voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie în consecinţă şi probabil că mă voi adresa instanţei pentru că au fost mult prea mulţi acoperiţi care şi-au vărsat veninul împotriva mea (...) Dacă raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci înseamnă că voi m-aţi calomniat pe nedrept”, a afirmat Copos.
Omul de afaceri a mai spus că îşi asumă ”întreaga responsabilitate pentru toate lucrările scrise în cele 400 de zile de arest”.
George Copos a fost eliberat condiţionat marţi, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.
La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viaţa sa şi că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.
La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".
Mai mult, cartea a fost vizată şi are o prefaţă semnată de profesorul pensionar Stelian Brezeanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene, - "Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".
Joi, Cătălin Parfene a revenit cu o postare pe Facebook, spunând că a citit pasaje din cartea scrisă de Copos şi că a ajuns la concluzia că ordinea ideilor şi a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, însă teza de master nu figurează în bibliografia lucrării fostului acţionar al FC Rapid.
În anul 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru cărţi la editura Niculescu - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", "Tăşnadul medieval", "Franciză vs management în industria hotelieră" şi "Turismul - vector de interculturalitate" - şi o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil şi provocările lui".
Toate exemplarele celor cinci volume, care nu au avut preţ de copertă, au fost ridicate de Copos de la edituri, fără a fi scoase la vânzare.
Deşi nu au dorit să facă publice tirajele celor patru cărţi ale lui Gheorghe Copos, lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanţi ai acesteia au confirmat pentru MEDIAFAX că apariţia volumelor a fost plătită de reprezentanţi ai lui Copos. "A plătit tot tirajul. Chestiile astea au fost trecute în contract. A plătit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, dacă vinde cărţile sau nu le vinde, nu este problema noastră", au spus pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai editurii Niculescu.
"Aceştia au precizat că nu au scos niciodată la vânzare vreun exemplar din aceste volume: "Noi nu am avut în niciun moment nici măcar un exemplar la vânzare. Le puteţi găsi pe toate la Biblioteca Naţională".
La rândul său, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul "Turismul european durabil şi provocările lui", a declarat pentru MEDIAFAX că aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press.
Şi în acest caz, Gheorghe Copos a plătit apariţia întregului tiraj al volumului "Turismul european durabil şi provocările lui", care s-a ridicat la 50 de exemplare, după care reprezentanţi ai acesteia au şi ridicat aproape întregul tiraj de la editura Meteor Press. Editura a reţinut exemplarele pe care le-a transmis, potrivit reglementărilor în vigoare, la Biblioteca Naţională a României.
La fel ca editura Niculescu, şi editura Meteor Press nu a scos la vânzare niciun exemplar al volumului semnat de Copos, iar cartea nu a avut un preţ de copertă.
Profesorul Stelian Brezeanu a coordonat ambele cărţi cu tematică istorică scrise de Copos în închisoare.
În "Cuvântul-înainte" al volumului "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", profesorul universitar Stelian Brezeanu menţionează: ”Studiul abordează unul dintre cele mai interesante subiecte ale istoriei noastre medievale, ce ţine de diplomaţia Evului Mediu, expediată adesea de istoricii noştri mai vechi (Nicolae Iorga. C.C Giurescu şi alţii) la rubrica politici externe ori la familia voievozilor secolelelor XIV - XVI. (...) Autorul subliniază rolul major al căsătoriei membrilor primelor dinastii româneşti, Basarabii şi Bogdăneştii, cu membrii dinastiilor din lumea europeamă a vremii".
"Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde în studiul de faţă prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat şi căruia i-a detaşat constantele şi schimbările. Autorul reţine, cu bun-simţ şi logică, consecinţele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei şi, în particular, asupra Principatelor Române, în cursul a două secole, 1400-1600", a mai scris istoricul.
Tot Stelian Brezeanu semnează prefaţa volumului "Tăşnadul medieval - Monografie locală", care, potrivit profesorului, "abordează o temă de istorie locală medievală, cultivată puţin cu seriozitate în cercetarea noastră de specialitate".
"Arhitectura lucrării propuse de autor mi se pare coerentă şi logică. După un «Cuvânt-înainte» în care îşi justifică scopul cercetării şi o «Introducere» în care sunt indicate sursele istorice şi literatura ştiinţifică modernă, autorul îşi dispune materia studiului în trei capitole ce urmează etapele parcurse de Tăşnadul medieval: I. Tăşnad - Satul, II. Tăşnad - Târgul III. Tăşnad - Domeniul feudal. Lucrarea se închide cu concluzii bine articulate în «Cuvântul de încheiere». Prima calitate a lucrării o constitute documentaţia solidă, primară şi secundară", a scris Stelian Brezeanu.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Copos respinge acuzaţiile de plagiat: Am fost calomniat brutal. Un expert analizează cartea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46