- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.04.2018, 15:35)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDALUL locurilor repartizate la facultăţi: Cele mai mai importante universităţi din ţară reacţionează. Ce spun rectorii
Cele mai mai importante universităţi din ţară reacţionează în urma repartizării de către Ministerul Educaţiei a locurilor la facultăţi, programe de master sau la doctorate. Părerile rectorilor sunt împărţite, unii precizând că domeniile prioritare sunt necesare economiei româneşti.
Urmărește
3755 afișări
SCANDALUL locurilor repartizate la facultăţi: Cele mai mai importante universităţi din ţară reacţionează. Ce spun rectorii
"Într-adevăr avem cu 20 de locuri mai puţine la licenţă şi cu vreo nouă la doctorat. Nu este o diferenţă fantastică, ideea este că era bine să nu fie în condiţiile în care există cerere pe piaţă, există forţă de muncă. Am vorbit cu domnul ministru ( al Educaţiei Naţionale - n.r.) şi mi-a spus că se merge pe acele domenii prioritare. Noi avem , la ASE, două domenii prioritare: IT-ul, adică, Cibernetica şi Economia Agroalimentară şi a Mediului. (...)Ministerul are o metodologie de repartizare a locurilor şi se merge pe aceste domenii prioritare. Trebuie să vedem ce este cu aceste domenii, care sunt prevăzute într-o strategie de dezvoltare pentru 2014-2020, dar şi care sunt prioritare Europei", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Rectorul a menţionat că este posibil să existe o neînţelegere în ceea ce priveşte numărul locurilor pentru doctorat, acolo unde criteriul a fost gradul de reuşită.
De asemenea, Istudor susţine că este primul an când Ministerul Educaţiei merge pe o astfel de metodologie, care poate fi un succes, dar există şi posibilitatea unui eşec, în cazul în care locurile alocate domeniilor prioritare nu vor fi ocupate.
"Ce fac eu dacă am dat locuri bugetate la inginerie şi nu se duc copiii? Dacă nu se ocupă locurile, vor fi redistribuite după 15 septembrie, când calculele se cam încheie pentru admitere. (...) Este primul an în care se încearcă repartizarea locurilor pe baza unei metodologii şi trebuie să experimentăm, să vedem dacă aduce sau nu rezultate. Eu pot pregăti un inginer, dar are unde să lucreze după ce îşi finalizează studiile? Este bine să avem o metodologie, dar trebuie să vedem cum ne poziţionăm pe piaţa muncii. Nu putem să le impunem copiilor, după ce au finalizat studiile de liceu, să îi îndemnăm spre nişte domenii către care nu au atracţie", a mai adăugat Nicolae Istudor.
Academia de Studii Economice este una dintre cele cinci universităţi care fac parte din Consorţiul Universitaria, alături de Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Gabriel Pirtea, şi-a arătat, printr-un comunicat de presă, nemulţumirea faţă de această decizie, precizând că "locurile bugetate în învăţământul superior trebuie să urmeze nevoile studenţilor, nu ale clientelei politice".
"Am luat la cunoştinţă, cu neplăcută surprindere, că numărul de locuri bugetate alocate Universităţii de Vest din Timişoara este mai mic decât cel din anul universitar anterior (cu 10 locuri la ciclul de licenţă, cu 32 locuri la ciclul de master şi cu 3 locuri la ciclul de doctorat). (...) Prima întrebare pe care ne-o punem este aceea dacă nu era util ca acest lucru să se întâmple după preconizatul proces de clasificare a universităţilor din România, proces asumat de MEN inclusiv printr-un proiect realizat împreună cu Banca Mondială. (...) Sunt universităţi care au primit locuri în plus pentru şcoli doctorale unde gradul de abandon este de peste 75%. În lipsa unei analize exacte, nu e vorba de o irosire substanţială de resurse? La UVT abandonul la studiile de doctorat este de 32%", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
De asemenea, şi conducerea Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se declară revoltată de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi solicită ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia. S-au redus 29 de locuri la licenţă, 200 la masterat şi 48 la doctorat.
”UBB protestează faţă de repartizarea locurilor bugetate pentru Admiterea 2018. Conducerea UBB se declară revoltată de repartizarea locurilor pentru anul universitar 2018-2019 şi solicită ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia, precum şi transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. Solicitarea vine în contextul scăderii numărului de locuri bugetate repartizate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru admiterea din acest an, în ciuda rezultatelor foarte bune obţinute de UBB pe plan intern şi internaţional. Ministerul a alocat universităţii noastre pentru anul universitar 2018-2019 un număr de locuri bugetate mult mai mic faţă de anii anteriori. Astfel, a scăzut cu 29 numărul de locuri la licenţă, 200 numărul de locuri la masterat şi cu 48 la doctorat faţă de anul universitar 2017-2018”, se arată într-un comunicat transmis miercuri.
Pe de altă parte, Universitatea Politehnica din Bucureşti a primit, pentru anul universitar 2018-2019, aproximativ 50 de locuri la studiile de licenţă, 300 la master şi în jur de 40 de locuri la doctorat, rectorul instituţiei de învăţămând precizând că domeniile prioritare formulate de Ministerul Educaţiei sunt necesare economiei din România.
"Universitatea şi eu nu ne putem dezice de ceea ce susţinem de ani de zile şi anume, alocarea locurilor pe domenii prioritare. Consiliul Naţional al Rectorilor a solicitat, în unanimitate, în ultimele trei rezoluţii, Guvernului şi Ministerului Educaţiei, indiferent de culoarea politică, alocarea acestor locuri, pe aceste criterii. Sunt trei componente avute în vedere în acest moment: domeniile prioritare, numărul de locuri aprobate pentru tinerii care vin de la licee din mediul rural, ceea ce este extrem de benefic pentru că le dăm o şansă acelor tineri şi al treilea element de care UBP nu beneficiază, dar nu asta este important, un număr special de locuri aprobate pentru acele domenii, care pregătesc cadrele didactice pentru învăţământul preuniversitar. Acestea sunt cele trei lucruri cu care Politehnica nu poate să nu fie de acord. Suntem de acord şi le susţinem", a explicat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu.
Miercuri, rectorul Universităţii din Bucureşti şi-a arătat nemulţumirea faţă de scăderea locurilor pentru admiterea la facultate.
"Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii", se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de rectorul Mircea Dumitru.
Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar la doctorat, au fost "tăiate" 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018".
În replică, Ministerul Educaţiei susţine că la Universitatea din Bucureşti poate fi admis oricine,cu scopul ca instituţia să încaseze finanţarea.
"În anul universitar 2017 – 2018, Universitatea din Bucureşti are un portofoliu de 190 programe de studii universitare de master, din care însă 44 de programe au un număr de studenţi bugetaţi cuprins în intervalul 20 – 25 studenţi bugetaţi/an de studiu, 144 programe de studii au un număr de studenţi mai mic de 20 studenţi bugetaţi/an de studiu şi 86 de programe cu mai puţin de 10 studenţi bugetaţi/an de studiu, în condiţiile în care sustenabilitatea financiară impune un minim de 25 de studenţi/an de studiu", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Ministerul Educaţiei.
Instituţia precizează că domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020, respectiv în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020, sunt bioeconomia, tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, eco-nanotehnologii şi materiale avansate şi sănătatea.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe