SCANDALUL locurilor repartizate la facultăţi: Universităţile de Medicină susţin decizia Ministerului Educaţiei

Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România susţine decizia Ministerului Educaţiei cu privire la alocarea locurilor pentru fiecare ciclu universitar, precizând că reprezintă un pas important în ceea ce priveşte prioritizarea sistemului sanitar românesc.

Urmărește
2043 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL locurilor repartizate la facultăţi: Universităţile de Medicină susţin decizia Ministerului Educaţiei

Universităţile de Medicină susţin decizia MEN cu privire la alocarea locurilor în facultăţi

"Apreciem că această primă decizie a Ministerului Educaţiei Naţionale reprezintă un pas important în ceea ce priveşte prioritizarea sistemului sanitar românesc, conturând strategii viabile şi sustenabile în aria dezvoltării resursei umane, fără de care orice sistem medical performant din lume nu se poate configura în ceea ce se poate defini ca siguranţă naţională de sănătate", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Universităţilor de Medicină.

Potrivit noii metologii de alocare a locurilor în universităţi, sănătatea se află printre domeniile prioritare menţionate în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020.

"În esenţă şi în ansamblul factorilor performanţi de dezvoltare strategică, în orice domeniu, rezolvarea deficienţelor existente au ca resort principal coeficientul resursei umane, lipsa acesteia, dar şi a performanţei pe care aceasta o înregistrează conducând implicit la acutizarea problemelor existente. Nevoia de resursă umană din sistemul de sănătate este acută, iar timpul necesar pregătirii acesteia este îndelungat. În acest context, doar măsurile conjugate de îmbunătăţire a deficitului de resursă umană, salarială, de bază materială sau instituţională se pot constitui în elemente de îmbunătăţire a situaţiei actuale", se mai arată în comunicatul de presă al Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.

Miercuri, rectorul Universităţii din Bucureşti şi-a arătat nemulţumirea faţă de scăderea locurilor pentru admiterea la facultate.

"Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii", se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar la doctorat, au fost "tăiate" 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018".

În replică, Ministerul Educaţiei susţine că la Universitatea din Bucureşti poate fi admis oricine,cu scopul ca instituţia să încaseze finanţarea.

"În anul universitar 2017 – 2018, Universitatea din Bucureşti are un portofoliu de 190 programe de studii universitare de master, din care însă 44 de programe au un număr de studenţi bugetaţi cuprins în intervalul 20 – 25 studenţi bugetaţi/an de studiu, 144 programe de studii au un număr de studenţi mai mic de 20 studenţi bugetaţi/an de studiu şi 86 de programe cu mai puţin de 10 studenţi bugetaţi/an de studiu, în condiţiile în care sustenabilitatea financiară impune un minim de 25 de studenţi/an de studiu", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Ministerul Educaţiei.

Instituţia precizează că domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020, respectiv în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020, sunt bioeconomia, tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, eco-nanotehnologii şi materiale avansate şi sănătatea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici