- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (30.03.2018, 14:46)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandalul neurotoxinei. Diplomatul expulzat de la Ambasada Rusiei la Bucureşti este un consilier/ Bulgaria face opinie separată şi nu se alătură ţărilor UE şi NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, la Timişoara, că decizia de a expulza un diplomat rus a fost luată ca o “manifestare a solidarităţii României pentru gravele incidente” din Marea Britanie şi nu a dorit să facă public numele persoanei.
Urmărește
1350 afișări
Scandalul neurotoxinei. Diplomatul expulzat de la Ambasada Rusiei la Bucureşti este un consilier
“Decizia de expulzare a diplomatului rus a fost o manifestare a solidarităţii şi sprijinului României pentru gravele incidente petrecute în Marea Britanie. Decizia a fost de a expulza un diplomat din Ambasada Rusiei la Bucureşti, e vorba de un consilier, numele nu pot să vi-l dau din motive de păstrare a caracterului datelor personale”, a afirmat Teodor Meleşcanu, la Timişoara.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a mai precizat că discuţia cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost “foarte simplă”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
“Noi am prezentat cererea de expulzare şi domnul ambasador ne-a spus că nimic din ceea ce se zice nu e adevărat, că Rusia nu a făcut aşa ceva şi că nu există nicio dovadă. I-am răspuns că suntem într-o perioadă în care se efectuează tot felul de examene, se pare că provenienţa este din Rusia, iar lucrul cel mai important este că nu există nicio altă explicaţie logică de a avea pe altcineva care a folosit acest gaz neuro-paralizant. A fost o o discuţie foarte clară de pe poziţia noastră ca ţară membră NATO şi a UE şi poziţia Federaţiei Ruse”, a explicat Teodor Meleşscanu.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.
Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi, după atacul neurotoxic din Marea Britanie
Bulgaria nu va expulza diplomaţi ruşi ca răspuns la atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în oraşul englez Salisbury, a anunţat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Borisov susţine că Bulgaria, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, trebuie să menţină un dialog deschis cu Rusia, în contextul crizei internaţionale izbucnite după incidentul din Marea Britanie
"Din poziţia preşedinţiei Consiliului UE, trebuie să păstrăm deschis canalul de comunicare, aşa cum am făcut în mai multe momente tensionate în regiunea noastră ... în prezent, în cazul Turciei. Trebuie să facem acelaşi lucru cu Rusia. În acest moment, nu credem că ar trebui să expulzăm diplomaţi şi oficiali ruşi", a spus premierul bulgar, după o întrunire a consiliului de securitate al guvernului de la Sofia.
Borisov a mai precizat că ambasadorul bulgar în Rusia, chemat temporar pentru consultări la Sofia, va reveni în Rusia după Paştele ortodox din 8 aprilie.
Bulgaria şi-a exprimat solidaritatea cu UE şi NATO, dar Boiko Borisov a subliniat că sunt necesare mai multe dovezi în cazul Skripal pentru acţiuni ulterioare împotriva Rusiei.
Mesajele primite de Bulgaria pentru a expulza diplomaţii ruşi au generat o puternică opoziţie atât din partea guvernului de coaliţie, cât şi a altor partide din Parlament care susţin stabilirea unor relaţii bune cu Rusia. Bulgaria se bazează aproape în totalitate pe gazele ruseşti, dar şi pe echipamente militare şi venituri din turism.
SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Alte ţări din UE, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia şi Austria, nu au luat măsuri similare.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.
Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe