- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.11.2019, 12:58)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandalul pe „Experimentul Piteşti". Preşedintele CNSAS, acuzat că ar fi acţionat în nume propriu atunci când a transmis poziţia instituţiei faţă de declaraţiile angajaţilor
Trei membri CNSAS îl acuză pe preşedintele instituţiei, Constantin Buchet, că a transmis comunicatul prin care se delimitează de afirmaţiile angajaţilor Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, în nume propriu, fără ca acesta să fie agreat sau analizat în Colegiu.
Urmărește
973 afișări
Scandalul din CNSAS pe „Experimentul Piteşti": Conducerea, acuzată că a acţionat în nume propriu
Germina Nagâţ, Alexandra Toader şi Adrian Cioflâncă au transmis un comunicat prin care atrag atenţia că deşi informaţia semnată, joi, este semnată ca fiind poziţia conducerii Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS), textul nu a fost discutat şi aprobat în Colegiu, aşa cum prevede legea.
„CNSAS este condus, prin vot majoritar, de un grup format din 11 membri, învestiţi de Parlamentul României cu drepturi egale. Este cât se poate de regretabil faptul că Preşedintele instituţiei (Constantin Buchet – n.r.) , ales în această funcţie chiar de colegii săi, îşi arogă din nou dreptul de a se substitui Colegiului şi de a comunica oficial opinii şi puncte de vedere strict personale, care nu au fost discutate în prealabil şi nu au fost asumate prin vot”, se arată în comunicatul transmis de cei trei membri CNSAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
În acelaşi comunicat, ei spun că dezavuează în mod ferm orice tentativă de cenzurare a informaţiilor aflate în arhiva CNSAS, de discreditare sau de intimidare a angajaţilor.
„Dezavuăm în mod ferm orice tentativă de cenzurare a informaţiilor aflate în arhiva CNSAS, de discreditare sau de intimidare a angajaţilor noştri, care prin activitatea de cercetare istorică le valorifică punându-le, în mod legal şi legitim, în circuitul public. Documentele din arhiva Consiliului trebuie să sprijine dezbaterea ştiinţifică autentică (...). Ascunderea, cenzurarea sau manipularea informaţiilor din dosarele fostei Securităţi reprezintă o denaturare gravă a misiunii instituţiei şi o maculare a memoriei victimelor, faţă de care respectul nu poate exista în absenţa adevărului”, se mai arată în comunicat.
Contactată de MEDIAFAX, Geanina Nagâţ a declarat, vineri, că prin comunicatul transmis a dorit să tragă un semnal de alarmă „dacă cineva semnează un text care începe cu <conducerea CNSAS> şi conducerea se rezumă doar la preşedinte, înseamnă că noi, ceilalţi, suntem degeaba aici”.
„Am explicat că ceea ce s-a postat pe site-ul instituţie (CNSAS - n.r) nu a fost agreat în Colegiu, analizat, discutat în Colegiu, aşa cum e firesc şi legal şi am precizat acest lucru pentru că mie mi se pare relevant, pentru modul în care funcţionează instituţia. Nu numai mie mi se pare relevant, adică dacă cineva semnează un text care începe cu <conducerea CNSAS> şi conducerea se rezumă doar la preşedinte, înseamnă că noi, ceilalţi, suntem degeaba aici. Păcat de banii pe care îi dă statul român. Nu există un supracolegiu şi un Colegiu. Există un Colegiu conform legii, în care conduce CNSAS, tot legea spune treaba asta. Asta a generat nemulţumiri nu numai pentru cum s-a procedat şi nu e pentru prima dată când se procedează aşa (...) e un text în care preşedintele se autocitează pe sine (...) sunt nişte lucruri care trebuiau discutate înainte, aşa e colegial şi aşa e legal, subliniez, aşa e legal. (...) E o situaţie tristă şi atâta tot. Din păcate o situaţie tristă, care tot revine, care tot se întoarce, am avut in Ianuarie un episod similar cu verificarea Adinei Florea, acum văd că am ajuns la comunicate date în numele întregii conduceri, fără ca noi să avem habar despre ce e vorba”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Geanina Nagâţ.
Reacţia celor trei membri CNSAS a venit după ce instituţia a anunţat, joi, că doi angajaţi ai instituţiei, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, au vorbit în nume propriu când au jignit studenţii care au trecut prin „Experimentul Piteşti". Consiliul a catalogat aceste afirmaţii drept o ofensă adusă celor care au suferit în regimul de detenţie comunist.
„Autorii acestor declaraţii au acţionat în nume personal şi, deşi sunt funcţionari publici, nu au cerut acordul instituţiei pentru o poziţie oficială, instituţională, pe această temă”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Potrivit sursei citate, declaraţiile formulate de cei doi „sunt o ofensă adusă celor care au suferit în regimul de detenţie comunist şi prin asocierea numelui C.N.S.A.S., ei aduc prejudicii majore instituţiei”.
„Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală care demonstrează că nu s-a înţeles dimensiunea suferinţei din închisorile sistemului concentraţionar comunist, istorie de tristă amintire pentru mii de familii de compatrioţi”, a declarat Constantin Buchet, preşedinte al Colegiului C.N.S.A.S, în acelaşi comunicat.
Precizările din comunicatul CNSAS au venit după ce cercetătorul Mihai Demetriade a declarat, într-un interviu la FRI, că cercetările arată că nu este chiar sigur ca victimele Experimentului Piteşti au fost „victime până la capăt”.
„Explicaţia asta pedagogică este asta că a existat un actor represiv, şi anume Securitatea, care a pus în scenă experimentul ăsta pedagogic, care a avut nişte victime. Asta este o lectură foarte comodă simbolic, pentru că avem identificaţi represorii, avem identificată metoda şi avem identificate victimile. Iar cercetarea de arhivă dovedeşte că nu e foarte sigur că, de pildă, victimele au fost victime pînă la capăt. Deci complicitatea lor cu experimentul e cu mult mai subtilă şi mai adîncă”, a spus Demetriade.
Ulterior, istoricul Mădălin Hodor a scris pe Facebook că cei torturaţi în cadrul „Experimentului Piteşti” erau „doar nişte c...aţi cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.
„Hodor asta are un nas cam suspect. De aici aş începe eu să cercetez care e treaba cu individul ăsta" zice un băiat. Astăzi, prietenul Mihai Demetriade a postat pe contul de Facebook un interviu al lui despre Piteşti. Ei, interviul ăsta, bazat pe cercetările lui de ceva ani, cam dă la temelia unuia dintre marile mituri ale carpetei cu Răpirea din Serai din CV-ul marilor istorici antucomunişti ai patriei. Care şi-au cam construit nişte cariere şi au produs nişte scrieri de toată jena, nu mai zic şi nişte filme bune de aruncat la coş. Evident, şi aici prietenii ştiu de ce, cel mai tare au sărit de cur în sus trepanaţii noii drepte, vexaţi nevoie mare că le strică omul feng shui-iul cum că bunicuţii lor mici şi verzi au fost victimele sovieticilor. Când colo ce să vezi? Legionarii ăia drepţi şi buni erau doar nişte c...aţi cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus. Cu voluptate aş spune. Mvaiii ce urlete! Cum nu le-a ajuns să îl injure pe Mihai, au descoperit că suntem prieteni, că susţinem USR şi alte chestii. Şi aşa au ajuns şi la nasul meu lung. Ca să scutesc banii de investigaţii vă spun din capul locului că nu sunt evreu, deşi aş fi onorat să fiu. Pe de altă parte aş avea sugestia să începeţi investigaţia din altă parte anatomică asimiltată de regulă cu lungimea nasului”, se arată în postarea de pe Facebook a lui Hodor.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Viorica Dăncilă, întrebată unde va lucra dacă pierde alegerile prezidenţiale: „Sunt destule locuri unde pot face performanţă”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord