SCANDALUL plăcuţelor „M...PSD”: Două săptămâni de pomină şi cinci zile „în eroare”. Ce urmează?

Scandalul plăcuţelor M...PSD este departe de a se încheia. Poliţiei i-a luat două săptămâni să constate că plăcuţele cu mesajul „M..PSD” din Suedia nu sunt legale, apoi încă cinci zile să anunţe că a făcut o eroare, iar şoferul scapă de dosarul penal. La Poliţie se desfăşoară acum o anchetă internă.

Urmărește
1965 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL plăcuţelor „M...PSD”: Două săptămâni de pomină şi cinci zile „în eroare”. Ce urmează?

SCANDALUL plăcuţelor „M...PSD”: Două săptămâni de pomină şi cinci zile „în eroare”. Ce urmează?

Întrebaţi în conferinţa de presă despre această situaţie, reprezentanţii Poliţiei au părut surprinşi. "Aceste aspecte vor fi stabilite exact în cadrul verificărilor", a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR.

A fost nevoie de cinci zile pentru ca reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române să anunţe că argumentarea juridică privind Convenţia de la Viena în acest caz a fost eronată.

Drept urmare, Poliţia cere clasarea dosarului penal şi îi dă bărbatului permisul înapoi. Doar plăcuţele anti-PSD nu vor mai putea fi folosite. Acestea nu mai sunt valabile începând cu 1 august 2018, iar ministerul Transporturilor din Suedia a explicat pentru MEDIAFAX şi de ce: "Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise şi în străinătate, cu condiţia să nu intre în contradicţie cu legislaţia locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinaţia de litere sau cifre şi dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem şti în avans semnificaţia oricărei combinaţii posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenţiei suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoştinţă că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras".

Poliţia anunţă o anchetă internă şi lasă de înţeles că cineva va plăti pentru situaţia în care au fost puşi oficialii MAI.

„Referitor la modul eronat în care Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenţiei de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus deja declanşarea unor verificări, la finalul cărora vor fi luate măsurile legale care se impun şi vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa opiniei publice”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de IGPR. De asemena, IGPR a anunţat, prin acelaşi comunicat, că Direcţia Rutieră va propune, vineri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, clasarea dosarului penal deschis pe numele şoferului maşinii M...PSD".

Decizia Poliţiei Române prin care lui Răzvan Ştefănescu i s-a deschis dosar penal, precum şi cea de ridicare a plăcuţelor de înmariculare a atras foarte multe reacţii negative, unele dintre ele chiar din partea celor care lucrează în poliţie.

„«Eminenţele cenuşii» din birourile Poliţiei Române, din proprie iniţiativă sau ca urmare a unor ordine primite, au efectuat o serie de demersuri către statul suedez cu privire la numerele respective, auzind de Convenţia de la Viena asupra circulaţiei rutiere, au început să o studieze, dar se pare că au uitat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, materie ce ar trebui predată în şcoală. Prin corespondenţa cu autorităţile suedeze se căuta o variantă prin care să-i fie retrase numerele sau orice altă alternativă, astfel încât să nu mai poată circula, lăsând impresia că Poliţia Română este neputiincioasă şi nu ştie cum să acţionăm în această situaţie, legislaţia din România nefiind aliniată la cea europeană/internaţională", se arată într-un comunicat de presă al Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România.

De asemenea, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie anunţa, zilele trecute, că va asigura suport juridic poliţiştilor de frontieră şi oricărui agent de poliţie implicat în acest caz, cu menţiunea că doar poliţiştii de frontieră au fost instruiţi cu privire la Convenţia ONU de la Viena ratificată în 1980 de statul român.

Vineri, la cinci zile de la ridicarea plăcuţelor, Răzvan Ştefănescu chema presa la conferinţă în faţa sediului Poliţiei.

„Au fost foarte multe (mesaje, n.r.) de incurajare, au fost şi înjurii, dar ce să fac, le-am primit pe toate. (...) Atâta timp cât au făcut un abuz, mi se pare normal să vadă cine l-a făcut, de ce l-a făcut. Nu ştiu cine, după atâtea zile...(...) Dacă au făcut-o de sus, să spună, dacă nu... (...) Nu regret că am pus numerele, pentru că nu mi s-au părut obscene. Am controlat, dacă erau obscene, îmi părea rău. (...) Alte numere, cu PSD, nu cred că îmi mai acceptă”, spune Răzvan Ştefănescu.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici