Scaune auto: inovaţiile care intră în vigoare în Europa de la 1 septembrie

De la 1 septembrie, modelele Unece R44/04 nu vor mai putea fi comercializate, din cauza greutatii copilului, şi doar cel mai recent model Unece R129, bazat pe înălţime, va fi disponibil pentru a fi achiziţionat.

Urmărește
3832 afișări
Imaginea articolului Scaune auto: inovaţiile care intră în vigoare în Europa de la 1 septembrie

Siguranţa copiilor în maşini este din ce în ce mai importantă. Potrivit celor transmise de Consiliul European pentru Siguranţa Transporturilor, în fiecare an, în jur de 600 de copii îşi pierd viaţa pe drumurile de pe Bătrânul Continent.

De la 1 septembrie va avea loc o altă schimbare: vor intra în vigoare noi reguli pentru cei care călătoresc cu maşina cu copii. În prezent există două reglementări europene de referinţă.

Unece R44/04, în vigoare din 2007, împarte dispozitivele în cinci categorii, în funcţie de greutatea copilului, variind de la mai puţin de 10 până la peste 36 kg. Include, de asemenea, scaune de înălţare fără spătar şi alte dispozitive, numite pătuţuri.

Al doilea regulament, Unece R129, din 2013, ia în calcul înălţimea copilului ca valoare de referinţă, eliminând categoriile anterioare.

Conform acestui regulament, călătorii mici de până la 15 luni sau 76 cm înălţime se deplasează cu spatele, poziţie care creşte siguranţa copilului în cazul unui accident frontal sau lateral.

Vestea importantă este că, de la 1 septembrie, vor putea fi comercializate numai scaunele pentru copii cu aprobare Unece R129, numite şi „i-Size”.

Pentru cei care trebuie să achiziţioneze un scaun auto nou, vor mai rămâne aşadar doar două tipuri de modele: cele cu un i-Size mai mic de 105 cm şi cele cu o dimensiune între 100 şi 150 cm.

Dispozitivele aprobate cu regulamentul precedent Unece R44/04 pot fi, prin urmare, vândute până la 31 august 2024.

Cei care nu respectă prevedrerile europene riscă amenzi, dacă iau în calcul să călătorească fără ca micuţii să fie plasaţi în dispozitivele corespunzătoare.

Amenda variază de la 80 la 323 de euro plus 5 puncte. Dacă încălcarea este detectată de două ori în decurs de doi ani, se riscă suspendarea licenţei pentru minimum 15 zile şi mergând până la maximum două luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici