DOCUMENT DSP-urile au publicat situaţia epidemiologică pentru fiecare localitate în parte/ Care este rata de incidenţă a infecţiilor cu coronavirus pe judeţe/ oraşele municipii

  • DSP-urile au informat astăzi care este situaţia epidemiologică a fiecărei localităţi. Ministerul Sănătăţii a centralizat datele
  • Şcolile au la dispoziţie trei zile până când stabilesc scenariul în care se încadrează
  • Criteriul este media de infectări la mia de locuitori
  • Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a confirmat, duminică seară, că scoala începe pe 14 septembrie
Urmărește
40362 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT DSP-urile au publicat situaţia epidemiologică pentru fiecare localitate în parte/ Care este rata de incidenţă a infecţiilor cu coronavirus pe judeţe/ oraşele municipii

DOCUMENT DSP-urile au publicat situaţia epidemiologică pentru fiecare localitate în parte/ Anisie: Şcoala începe la 14 septembrie

Direcţiile de Sănătate Publică au anunţat luni care este situaţia epidemiologică a fiecărei localităţi, urmând ca în termen de trei zile, şcolile să emită scenariul adoptat pentru începerea noului an şcolar. 

Analiza epidemologică pe judeţe pentru începerea anului şcolar. Prezentăm mai jos documentul oficial, publicat în urmă cu puţin timp

Care este rata de incidenţă a infecţiilor cu coronavirus pe judeţe/ oraşele municipii:

  • În Bucureşti, rata de incidenţă a infecţiilor cu coronavirus la mia de locuitori este de 1,12, arată documentul publicat de Ministerul Sănătăţii
  • In Bucureşti, simularea arată că trei sectoare vor fi în scenariul Galben: sectoarele 1,2 şi 6
  • În Alba, în municipiul reşedinţă de judeţ Alba Iulia, rata este de 1,11 la mia de locuitori.
  • În judeţul Arad, rata de incidenţă este de 0,67 la mia de locuitori în municipiul Arad.
  • În judeţul Argeş, rata de incidenţă este de 0,50 la mia de locuitori în municipiul Piteşti.
  • În Bacău, rata de incidenţă este de 1,99 la mia de locuitori în municipiul reşedinţă de judeţ, Bacău.
  • În municipiul Oradea, rata de incidenţă este de 1,13
  • În Bistriţa Năsăud, în oraşul municipiu Bistriţa rata este de 0,58, însă sunt localităţi care depăşesc incidenţă de 1 la mia de locuitori
  • În Braşov, oraşul Ghimbav, incidenţa este de 3,27 ceea ce înseamnă că se încadrează în scenariul roşu, iar şcoala se va ţine doar online

 

Vedeţi mai jos documentul detaliat cu simularea scenariilor care se aplică fiecărei localităţi.

Roşu: sistem online/ Galben: sistem hibrid online/ prezenţă fizică/ Verde: prezenţă la şcoală

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, duminică seară, că scoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. Anisie a precizat că inspectorii scolari sunt optimişti că în 80% din şcoli elevii să se întoarcă în clase.

„​Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi mâine aşteptăm de la DSP rapoartele privind situaţia epidemiologică pe fiecare localitate şi urmează ca fiecare unitate de învăţământ să aleagă scenariul în funcţie de situaţia epidemiologică. Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Mâine aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a afimat ministrul Educaţiei la Antena 3.

Varianta anunţată de Orban a revenirii în clase de la 1 octombrie, şi efectuarea cursurilor online timp de două săptămâni de pe 14 septembrie, a fost abandonată. Premierul a menţionat că nu s-a luat o decizie în acest sens, rămânând în vigoare, deocamdată, deciziile luate până acum.

 

Şcolile anunţă scenariul adoptat până pe 10 septembrie

Şcolile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie. 

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Anul şcolar 2020-2021 începe pe 14 septembrie. 

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

"Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii", a afirmat Anisie.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici