- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.06.2021, 16:20)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schimbare de la 1 iulie. Cum se poate trata la spital privat un pacient asigurat în sistemul public
De la 1 iulie intră în vigoare contribuţia personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, practic orice român asigurat se poate trata la privat dacă plăteşte diferenţa faţă de cât dă asigurarea de stat pentru el.
Urmărește
9142 afișări
Schimbare de la 1 iulie. Cum se poate trata la spital privat un pacient asigurat în sistemul public
Adrian Gheorghe, preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că de la 1 iulie intră în vigoare contribuţia doar pentru serviciile medicale de spitalizare continuă, cazuri acute.
„Textul OUG prevede, conform Legii 95, intrarea în vigoare a aplicării măsurii contribuţiei personale pentru serviciile medicale de tip ambulatoriu de specialitate şi ambulatoriu paraclinic în anul 2022, mai exact, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. Practic, este vorba de o prorogare, o amânare a aplicării contribuţiei personale pentru segmentul de ambulatoriu. (...) Acum, în primul rând, vorbim de contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţie personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat din fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea unui caz şi tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiaşi caz”, a spus Adrian Gheorghe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
O persoană care este asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate.
Faţă de ceea ce se întâmplă azi, noua OUG lasă liber furnizorul privat să perceapă sume în plus faţă de ceea ce decontează CNAS, prin Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate pentru rezolvarea cazului medical.
„Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume către furnizorul privat într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din fond nu acoperă costurile reale. (...) Ce aduce nou cu adevărat măsura contribuţiei personale de la 1 iulie este transparenţă. Mai exact, există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze şi să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă fondul pentru rezolvarea cazului şi ce sume se percep în plus de către furnizorul privat detaliat pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană şamd, astfel încât asiguratul care ia în considerare să acceseze aceste servicii la furnizorul privat va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să urmeze această opţiune”, a mai spus preşedintele CNAS.
Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare.
A treia măsură inclusă în OUG este că odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris că este de acord. În plus, acceptă oferta ori de câte ori devizul estimativ iniţial se modifică pe parcursul internării, în cazul apariţiei de complicaţii, situaţii medicale neprevăzute. Atunci, pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere de fiecare dată consimţământul scris, iar la final i se oferă un decont care prezintă detaliat cât a suportat CNAS din Fond şi ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, pe categorii de cheltuieli.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe