Schimbare de la 1 iulie. Cum se poate trata la spital privat un pacient asigurat în sistemul public

De la 1 iulie intră în vigoare contribuţia personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, practic orice român asigurat se poate trata la privat dacă plăteşte diferenţa faţă de cât dă asigurarea de stat pentru el.

Urmărește
9142 afișări
Imaginea articolului Schimbare de la 1 iulie. Cum se poate trata la spital privat un pacient asigurat în sistemul public

Schimbare de la 1 iulie. Cum se poate trata la spital privat un pacient asigurat în sistemul public

Adrian Gheorghe, preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că de la 1 iulie intră în vigoare contribuţia doar pentru serviciile medicale de spitalizare continuă, cazuri acute.

„Textul OUG prevede, conform Legii 95, intrarea în vigoare a aplicării măsurii contribuţiei personale pentru serviciile medicale de tip ambulatoriu de specialitate şi ambulatoriu paraclinic în anul 2022, mai exact, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. Practic, este vorba de o prorogare, o amânare a aplicării contribuţiei personale pentru segmentul de ambulatoriu. (...) Acum, în primul rând, vorbim de contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţie personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat din fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea unui caz şi tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiaşi caz”, a spus Adrian Gheorghe.

O persoană care este asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România se poate trata la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Faţă de ceea ce se întâmplă azi, noua OUG lasă liber furnizorul privat să perceapă sume în plus faţă de ceea ce decontează CNAS, prin Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate pentru rezolvarea cazului medical.

„Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume către furnizorul privat într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din fond nu acoperă costurile reale. (...) Ce aduce nou cu adevărat măsura contribuţiei personale de la 1 iulie este transparenţă. Mai exact, există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze şi să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă fondul pentru rezolvarea cazului şi ce sume se percep în plus de către furnizorul privat detaliat pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană şamd, astfel încât asiguratul care ia în considerare să acceseze aceste servicii la furnizorul privat va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să urmeze această opţiune”, a mai spus preşedintele CNAS.

Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare.

A treia măsură inclusă în OUG este că odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris că este de acord. În plus, acceptă oferta ori de câte ori devizul estimativ iniţial se modifică pe parcursul internării, în cazul apariţiei de complicaţii, situaţii medicale neprevăzute. Atunci, pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere de fiecare dată consimţământul scris, iar la final i se oferă un decont care prezintă detaliat cât a suportat CNAS din Fond şi ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, pe categorii de cheltuieli.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici