- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.10.2018, 12:24)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCHIMBĂRI majore la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Vor fi introduse teste grilă. Când vor fi afişate noile modele de subiecte/ Ce spun Federaţia Asociaţiilor de Părinţi şi Consiliul Elevilor
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a modificat structura subiectelor de examen, astfel încât acestea vor conţine 40% întrebări grilă, întrebări cu alegere duală sau întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals. Reprezentanţii MEN susţin că astfel răspunsul elevilor va fi notat obiectiv. Potrivit reprezentanţilor MEN, unele discipline, precum Geografia, aveau astfel de itemi obiectivi. Astfel, începând cu evaluările din anul 2019 şi testele de examen de la Istorie, Matematică sau Limba Română vor conţine întrebări închise. Schimbările la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a nu au fost consultate public.
Urmărește
6203 afișări
SCHIMBĂRI majore la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Vor fi introduse teste grilă. Când vor fi afişate noile modele de subiecte.
Ponderea itemilor obiectivi va creşte cu 40% la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, anunţă secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizând că astfel va fi redusă doza de subiectivism din test. Joi vor fi afişate modelele noi de subiecte.
“În urma mai multor analize pe care le-am făcut vara, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluare iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor”, a spus, miercuri, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Lixandru susţine că itemii obiectivi pot fi întrebări cu variante de răspuns multiple, o întrebare cu alegere duală, sau întrebare cu răspuns Adevărat sau Fals.
“Creşterea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor la 40% asta s-a propus pentru a evita diferenţele de evaluare între cea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a mai spus secretarul MEN.
Lixandru susţine că noile reguli vor fi aplicate începând cu examenele din vara anului 2019.
“Mâine (n.r. - joi) vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Reducea acea doză de subiectivism din evaluare. Pe cât posibil evaluarea să fie una obiectivă”, a mai spus Ionel Florian Lixandru.
Examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională vor avea astfel mai multe întrebări cu itemi obiectivi, adică teste grilă, întrebări cu alegere duală sau cu răspuns Adevărat sau Fals. Noua structură va fi abordată în evaluările de la toate disciplinele, pentru a reduce subiectivitatea.
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: Schimbările din cadrul examenelor naţionale sunt binevenite
Creşterea numărului întrebărilor închise în cadrul examenelor de Bacalaureat şi Evaluării Naţionele este o decizie bună, anunţă preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, precizând că în majoritatea statelor europene se practică testele grilă.
“Consider că este o decizie bună, având în vedere diferenţa de punctaj între evaluarea iniţială şi evaluarea făcută după contestaţii. Logic că sunt tabere între părinţi, dar şi între profesori, sunt păreri pro şi contra, nu cred că va exista o soluţie minune care să-i mulţumească pe toţi”, a scris, pe Facebook, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi (FAP), Iulian Cristache.
Iulian Cristache mai precizează că în cele mai multe dintre statele europene se practică testele grilă.
“Personal am avut o discuţie, în acest sens, cu domnul Lixandru( secretar MEN -n.r.), ulterior decizia fiind de 100% a Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu am făcut parte din vreo comisie care să stabilească acest lucru, cu toate că sunt de acord cu ea. Ar fi fost bine să fie anunţată cu un an înainte, dar nu cred că ar trebui să reprezinte un impediment, rezolvarea itemilor se bazează pe dobândirea competenţelor specifice/cheie”, a mai scris Iulian Cristache.
Apostoaia, Consiliul Elevilor: Se va copia mai uşor
Reprezentanţii elevilor susţin că nu au fost consultaţi cu privire la introducerea testelor grilă la examenele naţionale, precizând că schimbările au rolul de a creşte artificial promovabilitatea la Bacalaureat, pentru că răspunsurile vor putea fi mai uşor de copiat.
„Aceste schimbări, deşi au o intenţie bună care să-i ajute pe elevi, crează un oarecare haos fiind introduse în timpul anului şcolar. Elevii afectaţi vor susţine BAC-ul peste opt luni şi îi va afecta emoţional, pentru că s-au pregătit pe un anumit tip de subiecte, iar această schimbare îi bulversează şi adugă un stres”, a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Petru Apostoaia.
Apostolaia mai precizează că răspunsurile la întrebările închise pot fi copiate mult mai uşor.
„Dacă se putea copia şi cu metodele de supraveghere audio-video, eu cred că se va copia mult mai uşor acum, uitându-te la colegii din stânga sau dreapta şi să copiezi doar o literă sau o cifră, decât o frază întreagă cum era înainte. Astfel, examenele grilă sunt mult mai uşor de trecut”, a mai spus Petru Apostoaia.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor spune că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a consultat elevii şi părinţii privind noile modificări.
„Aceste schimbări au probabil rolul de a creşte artificial promovabilitatea la BAC şi nu s-a dorit să se facă mare caz din acestea. Acum, că au fost făcute, nu văd cum s-ar putea modifica aceste schimbări, mai ales că s-au făcut consultări cu inspectorii de specialitate şi aceasta a fost concluzia lor”, a mai adăugat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Petru Apostoaia.
Ponderea itemilor obiectivi va creşte cu 40% la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, a anunţat, miercuri, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizând că astfel va fi redusă doza de subiectivism din test.
Citeşte şi: VIDEO - Dragnea, izbucnire nervoasă în Parlament: Mi-a ajuns! Sunt şi eu om. Vorbiţi cu Iohannis să dea decret să mă împuşte
Citeşte şi: O cursă Blue Air de pe ruta Cluj - Dublin, ATERIZARE de urgenţă, după activarea senzorilor de depresurizare a cabinei
Citeşte şi: Handbalista Ada Iliescu, suspectă de leucemie: La ultima operaţie, s-a întâmplat ceva groznic
Citeşte şi: Ianis Hagi, uimeşte încă o dată lumea fotbalului: Performanţa din meciul cu CSM Poli Iaşi ar putea fi unică în lume
Citeşte şi: GAFA vestimentară de proporţii cu care Meghan Markle îşi încheie vizita oficială din Oceania. Este a doua | VIDEO
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Scandalul Sanador. Asistentele de la operaţia copilului care a murit după intervenţia chirurgicală de hernie, audiate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe