„O bucată de istorie preţuită [se întoarce în sfârşit] acasă”, a declarat un oficial american la ceremonia care a marcat revenirea acasă a monedei.
Furată în Israel în 2002, aceasta a fost în cele din urmă găsită, confiscată şi returnată proprietarilor ei.
Saga a început atunci când Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) a aflat de la informatori că moneda a fost luată de palestinieni dintr-un tezaur dezgropat în Valea Ella, la sud de Ierusalim.
IAA spune că şi-a petrecut următorul deceniu şi jumătate încercând să localizeze moneda, care a trecut prin pieţele ilicite de antichităţi din Israel, Iordania şi Marea Britanie. În cele din urmă a fost exportată în SUA pentru a fi vândută la o licitaţie din 2017.
IAA a alertat Serviciul de Investigaţii pentru Securitate Internă al SUA (HSI), care a preluat apoi custodia administrativă a monedei. Ancheta a fost transmisă Unităţii de combatere a traficului de antichităţi (Antiquities Trafficking Unit – ATU) a procurorului districtual din Manhattan, care a obţinut un ordin judecătoresc de repatriere a monedei pe baza informaţiilor furnizate de informatori din cinci ţări, împreună cu ajutorul autorităţilor din Europa şi Orientul Mijlociu.
Moneda a fost înmânată luni în cadrul unei ceremonii la biroul procurorului districtual din Manhattan, la care au participat oficiali americani şi israelieni, inclusiv ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.
„Astăzi ne alăturăm partenerilor noştri pentru a returna o piesă incredibil de rară din istoria Israelului, moneda de un sfert de shekel, un simbol al independenţei din timpul prezenţei romane în ceea ce este acum Israelul modern”, a declarat Ricky J Patel, agent HSI.
Moneda de argint, reliefată cu motive evreieşti, este una dintre cele doar patru monede de acest tip cunoscute de specialişti. IAA a datat-o în anul 69 d.Hr., al patrulea an al Marii Revolte.
Marea Revoltă a reprezentat o rebeliune a evreilor din Iudeea împotriva dominaţiei opresive a romanilor.
Revolta a culminat cu distrugerea de către romani a Ierusalimului şi a celui de-al doilea templu evreiesc în anul 70 d.Hr.
Conform estimărilor, numărul evreilor ucişi variază de la sute de mii la peste un milion.