Printre cei veniţi să asiste la slujba religioasă care a avut loc în curtea Mănăstirii Putna s-au aflat români din Ucraina şi din Republica Moldova, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, dar şi deputaţii Sanda Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan.
În cuvântul său, IPS Teodosie a evocat viaţa lui Ştefan cel Mare, apreciind că acesta trebuie să fie un model în special pentru tineri.
Înaltul ierarh a spus că Ştefan cel Mare a apărat Europa creştină de turci şi era cel mai cunoscut domn din provinciile româneşti din acea perioadă, fiind cu adevărat „Atletul Creştinătăţii”, „un domn providenţial uns de Dumnezeu să apere creştinătatea”.
„A fost un conducător drept, cinstit şi mare”, a mai spus IPS Teodosie.
De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că domnitorul a avut grijă să construiască „sfinte locaşuri” şi biserici.
După încheierea slujbei religioase, a avut loc o evocare a domnitorului la împlinirea a 507 ani de la moarta sa, urmată de o paradă militară, iar autorităţi judeţene şi locale, dar şi mai multe asociaţii au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna.
Atât în timpul slujbei religioase cât şi al manifestărilor comemorative, la Putna a plouat, în unele perioade chiar torenţial.