Scindarea UMF Târgu Mures, comparată cu transformarea unui cal în doi măgari
Preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, a declarat, marţi, că situaţia de la UMF Târgu Mureş ar putea semăna cu transformarea unui cal în doi măgari.
Scindarea UMF Târgu Mures, comparată cu transformarea unui cal în doi măgari (Imagine: www.umftgm.ro)
El a făcut această afirmaţie în timpul şedinţei Comisiei pentru învăţământ a Senatului, unde a participat la dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 75/2011 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei.
Întrebat, după şedinţă, despre această comparaţie, folosită referitor la scindarea UMF Târgu Mureş în două facultăţi, dintre care una în limba maghiară, Curtu a spus că o astfel de situaţie ar fi "normală".
"Este şi normal. La noi, când am evaluat, am ţinut cont de corpul profesoral, de studenţi, bază materială, cercetare ştiinţifică. Acum, când spargi sau o desfaci, clar că trebuie evaluată fiecare parte şi s-ar putea să nu îndeplinească toate criteriile", a comentat acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Preşedintele ARACIS a spus că acestei instituţii i se prezintă un program de studiu, având sarcina să îl evalueze după standarde europene, respectiv Directiva 36, care prevede profesorii, baza materială şi condiţiile specifice.
"Noi am făcut la Târgu Mureş acum cinci ani evaluarea Universităţii şi a luat «grad ridicat de încredere». Este o universitate cu care noi ne mândrim. Acest grad ridicat de încredere a fost pe baza evaluării ca instituţie şi a programelor de studii. Anul acesta (UMF – n.r.) trebuie să vină la evaluare (…) după terminarea anului universitar, pentru că nu se face decât la începutul anului universitar", a arătat el.
El a subliniat că aceste criterii de calitate nu sunt stabilite de ARACIS.
"Sunt cele date de Bruxelles, nu sunt ale noastre. Nu poţi să faci calitate cu un număr mare de studenţi. La dânşii, la medicină, este un cadru didactic la cinci studenţi. Este normativ european şi trebuie respectat", a afirmat Ioan Curtu.
Întrebat despre temerea unor studenţi că vor ajunge să aibă studiile neacreditate, preşedintele ARACIS a răspuns: "Orice program care nu este evaluat nu are dreptul să funcţioneze. Dacă nu este acreditat sau autorizat nu se pot emite diplome. Suntem ca la slalom, un ţăruş. Toţi trebuie să treacă pe la noi", a comentat preşedintele ARACIS.
Înfiinţarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureş este justificată de dascălii maghiari prin faptul că vor o secţie "proprie", la care să poată lua decizii, iar studenţii să facă şi lucrările practice în limba maternă.
Rectorul spune însă că nu este posibil întrucât nu sunt destui profesori maghiari.
Rectorul Constantin Copotoiu susţine că prin înfiinţarea unei linii sau secţii în limba maghiară studenţii maghiari ar fi de fapt dezavantajaţi întrucât numărul de locuri care ar fi scoase la concurs pentru ei ar trebui să scadă drastic astfel încât să fie respectate standardele ARACIS. Acestea prevăd că trebuie să existe un cadru didactic la cinci studenţi, însă acum sunt doar 124 de cadre didactice maghiare la 1.755 de studenţi maghiari.
Rectorul spune că nu se opune învăţământului în limba maghiară, dar că înfiinţarea unei linii sau secţii nu este posibilă în prezent pentru că sunt prea puţini dascăli maghiari.
Totodată, dascălii maghiari vor ca nu numai cursurile, ci şi lucrările practice să se desfăşoare în limba maghiară, în ideea că este mai uşor "să se înveţe meserie" în limba maternă.
Opozanţii spun că dacă lucrările practice s-ar desfăşura în limba maghiară, ar trebui să fie înfiinţate şi "clinici separate" pentru maghiari, iar studenţii şcolarizaţi pe banii statului român ar deveni apoi "numai buni de exportat în Ungaria".
Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Premierul Ungureanu şi liderii UDMR au convenit, luni seară, ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.
Parlamentarii UDMR nu au participat, luni după-amiază, la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precizând că au mandat în acest sens de la Kelemen Hunor şi că aşteaptă adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
Unii dintre deputaţii UDMR au venit, marţi, la plen, semnând lista de prezenţe.
Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, marţi, că nu există o decizie a grupului parlamentar privind prezenţa la lucrările de plen, el arătând că unii deputaţi maghiari au venit la şedinţă, în timp ce alţii rămân în stare de aşteptare în legătură cu decizia Guvernului privind UMF Târgu Mureş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO