„Sclavia modernă”: 50 de milioane de oameni din lume sunt victimele muncii şi căsătoriilor forţate

Cel mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii a Naţiunilor Unite analizează datele înregistrate pentru 2021.

Urmărește
612 afișări
Imaginea articolului „Sclavia modernă”: 50 de milioane de oameni din lume sunt victimele muncii şi căsătoriilor forţate

„Sclavia modernă”: 50 de milioane de oameni din lume sunt victimele muncii şi căsătoriilor forţate

„Sclavia modernă este antiteza justiţiei sociale şi a dezvoltării durabile. Estimările globale pentru 2021 arată că în fiecare zi sunt 50 de milioane de oameni forţaţi să muncească împotriva voinţei lor sau să se căsătorească forţat”, sunt estimările celui mai recent raport publicat de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), în colaborare cu Walk Free şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). „Un număr care se traduce în aproape unul din 150 de oameni din lume”.

Comparativ cu ultimele date din 2016, agravarea crizelor datorate pandemiei, conflictelor armate şi schimbărilor climatice a crescut cu 9,3 milioane numărul persoanelor aflate în situaţii de sclavie modernă. Din cele 49,6 milioane estimate de raport, 27,6 milioane - inclusiv 3,3 milioane de copii - se află în condiţii de muncă forţată, în timp ce 22 de milioane sunt forţaţi să se căsătorească împotriva voinţei lor. „Nimic nu poate justifica persistenţa acestui abuz fundamental al drepturilor omului”, a comentat directorul general al OIM, Guy Rider.

Cele mai vulnerabile grupuri rămân femeile şi minorii, în timp ce lucrătorii migranţi au şanse de trei ori mai mari să fie forţaţi la muncă forţată. Aproape toate ţările din lume sunt afectate de acest fenomen, dar mai mult de jumătate (52%) din munca forţată şi un sfert din toate căsătoriile forţate sunt concentrate în ţări cu venituri mari sau medii-mari.

„86% dintre cazuri se regăsesc în sectorul privat, în timp ce cazurile incluse în alte sectoare decât exploatarea sexuală comercială reprezintă 63% din total. Exploatarea sexuală comercială, pe de altă parte, reprezintă 23% din totalul muncii forţate şi aproape patru din cinci dintre cei exploataţi sexual sunt femei sau fete”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte căsătoriile forţate, incidenţa reală a fenomenului este probabil mai mare decât cea estimată, mai ales în ceea ce priveşte situaţiile în care sunt implicaţi copii sub 16 ani, care nu îşi pot exprima în mod legal consimţământul. „Peste 85% dintre căsătoriile forţate au fost cauzate de presiunile familiei. Deşi două treimi (65%) din cazuri apar în Asia şi Pacific, luând în considerare dimensiunea populaţiei regionale, prevalenţa este mai mare în statele arabe, cu o statistică de 4,8 la 1.000 de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici