Şcoala începe cu asumări de legi, noi evaluări la a VIII-a şi bacalaureat cu mai puţine probe

Şcoala începe luni cu câteva noutăţi pentru elevi, evaluarea după standarde internaţionale la clasa a VIII-a, un bacalaureat cu mai puţine probe şi poate un nou pachet de legi ale educaţiei, pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament la o zi după deschiderea cursurilor.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului Şcoala începe cu asumări de legi, noi evaluări la a VIII-a şi bacalaureat cu mai puţine probe

Şcoala începe cu asumări de legi, noi evaluări la a VIII-a şi bacalaureat cu mai puţine probe (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei a schimbat, pentru anul şcolar 2009-2010, sistemul de evaluare la clasa a VIII-a. Astfel, în 2010 nu vor mai fi teze cu subiect unic, ci o evaluarea naţională după standarde internaţionale.

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va avea loc în perioada 4-12 mai 2010, prima probă fiind la Limba şi literatura română, urmată de Limba şi literatura maternă, în 6 mai, şi de Matematică, în 12 mai.

Perioada specială de evaluare va începe în 25 mai 2010, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Apoi, în 27 mai va fi proba la Limba şi literatura maternă, iar în 2 iunie la Matematică.

Subiectele pentru evaluarea naţională se elaborează în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, ţinând seama de mai multe cerinţe. Acestea trebuie să fie după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională. De asemenea, subiectele trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea subiectelor în 120 de minute.

Înscrierea în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media de admitere este o medie ponderată. Astfel, media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a va avea o pondere de 25%, media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a - tot 25%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII va reprezenta 50%.

Prima repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până în 12 septembrie 2010 are loc în 2 iulie. În 12 iulie 2010 va avea loc repartizarea computerizată a candidaţilor din a doua etapă a admiterii.

În perioada 1-10 septembrie 2010 va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior.

Repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi a fost programată în perioada 17-19 iunie 2010.

În 26-28 iulie 2010 va avea loc repartizarea candidaţilor din seriile anterioare, care au împlinit vârsta de 18 ani până la data de 12 septembrie 2010 inclusiv, pe locurile de la învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă.

O altă noutate a anului şcolar 2009-2010 vizează examenul de bacalaureat, care va avea mai puţine probe.

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, cu câteva zile înaintea începerii cursurilor, ca examenul propriu-zis de bacalaureat să aibă trei probe scrise. Astfel, toţi candidaţii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la Limba română. A doua probă va fi la Matematică, pentru elevii de la filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional.

Pentru cea de a treia probă scrisă, elevii pot opta, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea urmată, pentru una dintre următoarele grupe de discipline: fizică, chimie, biologie sau informatică; geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie. La acestea se adaugă, pentru cei care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale, şi proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Examenul de bacalaureat va cuprinde şi mai multe evaluări orale, în timpul clasei a XII-a. Astfel, vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română şi, după caz, în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale. O altă evaluare este aceea a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, la care se adaugă evaluarea privind competenţele digitale.

Liceenii vor obţine astfel trei certificate de competenţă - în limba română, într-o limbă străină şi în abilităţi digitale, utilizarea calculatorului - care le dă dreptul să participe la probele scrise de la bacalaureat.

Noul an şcolar are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 173 de zile lucrătoare, a început pe 1 septembrie 2009, se încheie în 31 august 2010 şi este structurat pe două semestre.

Semestrul I începe în 14 septembrie şi se încheia pe 29 ianuarie, timp în care sunt programate mai multe vacanţe. Astfel, între 2 şi 8 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de Crăciun va începe pe 19 decembrie şi se va încheia în 3 ianuarie 2010.

Cursurile semestrului I vor fi reluate în 4 ianuarie 2010 şi se vor încheia în 29 ianuarie. Vacanţa intersemestrială va fi de o săptămână, între 30 ianuarie şi 7 februarie 2010.

Semestrul al II-lea va începe în 8 februarie şi se va încheia în 11 iunie.

În semestrul al II-lea elevii vor avea vacanţa de Paşte, între 3 şi 11 aprilie 2010. Elevii vor încheia cursurile în 12 iunie 2010, vacanţa de vară încheindu-se pe 12 septembrie 2010.

Potrivit ordinului privind structura noului an şcolar, în zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri.

Acelaşi document stabileşte şi calendarul tezelor. Astfel, tezele din semestrul I vor fi susţinute, de regulă, până pe 18 decembrie 2009, iar cele din semestrul al II-lea, până în 14 mai 2010.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării numărului de zile de cursuri, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire.

(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici