- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Şcolile bucureştene pregătite de noul an. Doar două unităţi îşi trimit elevii în alte locaţii
Şcolile din Bucureşti sunt pregătite să-şi primească elevii în noul an şcolar, cu excepţia a două unităţi de învăţământ, din peste 450 existente, care vor face deschiderea de an şi îşi vor desfăşura activitatea în alte şcoli, până vor fi finalizate lucrările de reabilitare prin programul BEI.
Doar doi la sută dintre elevii bucureşteni, înscrişi la Liceul "Dimitrei Gusti" din Sectorul 5, şi la Şcoala 311, din Sectorul 6, vor începe cursurile din noul an şcolar în alte unităţi de învăţământ.
Cele două unităţi sunt în curs de reabilitare prin programul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), elevii Grupului Şcolar "Dimitrie Gusti" urmând să înceapă şi acest an şcolar la Şcoala 147, unde au fost mutaţi încă din 2008, iar cei de la Şcoala 311 vor învăţa, pentru al patrulea an, în incinta Şcolii 205.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Cu toate acestea, situaţia generală a şcolilor din Capitală pare să se fi îmbunătăţit, având în vedere datele raportate de Inspectoratul Şcolar (ISMB).
Purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu, a precizat că în total 83 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, atrăgând atenţia că 50 dintre acestea sunt în curs de reabilitare prin programul BEI.
"Nu înseamnă că în aceste şcoli nu se realizează procesul educaţional, doar că îl adaptăm unor cerinţe de moment. (...) Nu putem să amânăm acest program pentru că este cel mai consistent program de reabilitare. Găsim soluţii în unităţile de învăţământ ca procesul de învăţare să se desfăşoare în condiţii aproape normale. Avem câteva cazuri punctuale în care trebuie să mutăm elevii, dar e vorba de doar doi la sută din total", a explicat Banu.
În privinţa celor 33 de şcoli neautorizate sanitar şi care nu sunt în reabilitare, purtătorul de cuvânt de la ISMB a precizat că standardele de acordare ale acestor documente sunt foarte înalte, inspectorii verificând atât instalaţiile, cât şi starea de curăţenie, starea de igienizare, a grupurilor sanitare, a cantinelor sau a internatelor.
"Cam jumătate dintre cazuri se referă la aceste aspecte. Sunt puţine cazuri în care e vorba de elemente din spaţiul de învăţare propriu-zis şi în aceste cazuri e vorba de o situaţie obiectivă. Gândiţi-vă că 80 la sută din spaţiile de învăţare au fost contruite înainte de 1977", a precizat Banu.
În opinia sa, comparativ cu anii trecuţi, la acest început de an şcolar lucrurile au fost mai bine organizate şi pregătite din punct de vedere al infrastructurii pentru primirea în condiţii normale a copiilor.
"În 2009 aproape o sută de şcoli nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, comparativ cu 33 în acest an, ceea ce spune foarte mult despre preocuparea autorităţilor locale", a mai spus purtătorul de cuvânt de la ISMB.
Potrivit acestuia, şcolile din Bucureşti sunt mai bine pregătite şi în ce priveşte personalul didactic angajat. Astfel, dacă în anul şcolar trecut, trei la sută dintre cadrele didactice erau necalificate, iar şase la sută erau pensionari, în acest an doar unu la sută dintre cadrele didactice mai sunt în una dintre cele două situaţii.
Cu câteva zile înainte de deschiderea anului şcolar 2010 - 2011, cadrele didactice erau deja în şcoli pentru a pregăti clasele pentru primirea elevilor.
La Şcoala 145, din cartierul Baicului, deşi cursurile încă nu au început, personalul unităţii de învăţământ dădea zor pentru finalizarea ultimelor detalii. Proaspăt reabilitată, instituţia răspândea şi în curte miros de vopseluri şi zugrăveală. Pe holurile lungi încă mai erau câteva materiale depozitate, dar clasele erau puse la punct.
"Trebuie doar să mai aranjăm câteva bănci. Absolut toate spaţiile din şcoala noastră au fost reabilitate. Totul arată lună. Înainte, în anii 90, am învăţat în clase cu cartoane în geamuri şi scriam la tablă cu paltoanele pe umeri", a declarat directorul instituţiei, Cristina Zbîrcea.
Ea a precizat că deşi mai mult de jumătate dintre copii sunt de etnie romă, nu există niciun cadru didactic necalificat, iar manualele sunt asigurate tuturor elevilor.
"Manuale avem şi vechi, am completat cu unele noi, dar le folosim şi pe cele vechi care nu sunt uzate", a mai spus directoarea.
Pregătiri în toi sunt şi la Şcoala 133, din cartierul Berceni, instituţie care anul trecut a fost împărţită în două, o parte pentru elevi, cealaltă pentru muncitorii care lucrau la reabilitarea clădirii.
Deşi clasele erau aranjate şi mobilate corespunzător, conducerea instituţiei a precizat că dotările sunt în curs, fiind aşteptat mobilier nou şi dotările pentru laboratoare, din programul BEI.
Directorii instituţiilor de învăţământ recunosc că starea şcolilor şi dotările cu mobilier şi material didactic s-au îmbunătăţit vizibil în ultimii ani, fiind destul de rare, cel puţin în Bucureşti, cazurile în care elevilor nu le sunt asigurate condiţiile normale pentru studiu.
(Material realizat de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO