Scopul procesiunii moaştelor Sfintei Parascheva: biserica este un „spital duhovnicesc”

  • Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune duminică, prin judeţele Neamţ, Botoşani şi Iaşi
  • Este pentru prima dată, după seceta din 1947, când racla cu moaştele sfinte părăseşte Iaşiul
Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului Scopul procesiunii moaştelor Sfintei Parascheva: biserica este un „spital duhovnicesc”

Scopul procesiunii moaştelor Sfintei Parascheva: biserica este un „spital duhovnicesc”

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune duminică, prin judeţele Neamţ, Botoşani şi Iaşi. Racla cu osemintele sfinte a fost aşezată pe o platformă îmbodobită cu flori şi a fost însoţită de Inaltpreasfinţul Părinte Mitropolit Teofan.
 
Este pentru prima dată, după seceta din 1947, când racla cu moaştele sfinte părăseşte, chiar şi pentru câteva ore, capitala Moldovei. Racla a trecut prin Iaşi, Roman, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Botoşani şi Hârlău.
 
„A fost o zi frumoasă, obositoare dar foarte frumoasă, aproape 500 de kilometri prin Moldova, prin faţa multor spitale, prin faţa multor biserici şi din când în când prin faţa unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situaţii. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii şi anume creştinul are două arme în orice situaţie, dar mai ales în situaţii dificile. Prima armă este arma omenească, în contextul nostru este o armă cu trei tăişuri: distanţare socială, igienă şi tratament medical adecvat. Creştinul are însă şi o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtăşanie, cinstirea sfintelor moaşte, ocrotirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu", a declarat duminică seară, IPS Teofan.
 
În jurul orei 20, racla cu moaştele sfinte a fost adusă înapoi la Iaşi, în Catedrala Mitropolitană.
 
„Biserica este şi spital duhovnicesc, iar procesiunea sau mai bine zis deplasarea cu moaştele sfinte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele ca acesta.”, a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
 
Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, când racla cu moaştele sfinte este dusă în pelerinaj în judeţele Moldovei.
 
„S-a socotit că momentul prin care trecem este unul care necesită cu atât mai mult rugăciunile sfinţilor către Dumnezeu ca Dumenezeu să-şi întoarcă faţa spre noi. Se aşteaptă două lucruri: ca oamenii să-şi folosească toate instrumentele pe care le au împotriva bolii, dar această boală ca orice suferinţă nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti. Pe lângă mijloacele omeneşti sau fundamentându-le pe acestea avem nevoie de mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu iar ea se arată şi prin mijlocirea Sfintei Parascheva, a Prea Sfintei Născătoare de Dumenzeu, prin mijlocirea tuturor sfinţilor.”a mai declarat IPS Teofan.
 
Această procesiune este una istorică, spune şi Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul nu a fost anunţat tocmai pentru ca oamenii să nu fie tentaţi să iasă din case, să se adune să se închine la racla cu moaştele Ocrotitoarei Moldovei.
 
„A fost o surpriză pentru toţi. Vedeau pur şi simplu fiind pe stradă sau uitându-se pe geam cum dintr-o dată sunt moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Să ştiţi că aici este un simbol al venirii celei de-a doua a lui Hristos. Şi Hristos la fel va veni, pe neaşteptate. Nouă ni se va părea că este o zi obişnuită poate şi el ne va apărea dintr-o dată tuturor şi va fi momentul de final şi de judecată a acestei lumi.”, a precizat Constantin Sturzu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici