Scrisoare deschisă transmisă Preşedinţiei de ONG-uri după eliberarea a 7 tineri ce au violat o elevă

Mai multe organizaţii neguvernamentale au transmis, joi, o scrisoare deschisă Preşedinţiei şi Ministerului Justiţiei, după ce Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea din arestul la domiciliu a şapte tineri judecaţi pentru violarea unei eleve pe un câmp, timp de mai multe ore.

Urmărește
484 afișări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă transmisă Preşedinţiei de ONG-uri după eliberarea a 7 tineri ce au violat o elevă

Scrisoare deschisă transmisă Preşedinţiei de ONG-uri după eliberarea a 7 tineri ce au violat o elevă (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Ministerul Justiţiei şi Preşedinţia au fost solicitate de mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale să se implice în cazul unei eleve din judeţul Vaslui care, în toamna anului trecut, a fost violată de şapte tineri, demersul asociaţiilor fiind făcut după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă.

În acest sens, reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”, din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, a transmis, joi, o scrisoare deschisă către cele două instituţii ale statului intitulată "Nu uitaţi drepturile victimelor”, ca reacţie la decizia Judecătoriei Vaslui de a judeca pe cei şapte tineri în stare de libertate.

"Organizaţiile semnatare au luat la cunoştinţă cu îngrijorare judecarea în stare de libertate, prin înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, a agresorilor fetei de 18 ani, care a fost violată anul trecut, când se întorcea de la şcoală, în localitatea Văleni, judeţul Vaslui. În acest caz, care a revoltat opinia publică, şapte tineri au violat ore în şir o elevă de liceu până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. În ciuda acestor fapte grave, eliberarea din măsura de arest a fost motivată de judecătorii vasluieni prin prisma lipsei antecedentelor penale, susţinând că «măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora». Ca organizaţii ce promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale, dorim să aducem drepturile victimelor infracţiunilor în atenţia opiniei publice şi a instituţiilor care şi-au luat angajamente în direcţia eliminării violenţei împotriva femeilor. În timp ce agresorii îşi permit avocaţi care le apără interesele, drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie", se arată în scrisoare adresată Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei României. î

În acest sens, cele 15 ONG-uri şi asociaţii solicită Ministerului Justiţiei să facă publice modalităţile prin care a dispus transpunerea în legislaţia românească a Directivei 2012/29/EU privind stabilirea unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii. De asemenea, reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” doreşte să afle cum vor fi puse în practică drepturile prevăzute de aceeaşi directivă a Uniunii Europene, respectiv consilierea psihologică şi asistenţa de specialitate gratuită, asistenţa juridică gratuită, acordarea compensaţiilor financiare, măsurile de evitare a re-victimizării.

"Solicităm organizarea unor consultări publice care să implice şi reprezentanţii organizaţiilor de specialitate în domeniu. Solicităm reprezentanţilor statului român responsabili pentru prevenirea şi combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor să acorde o atenţie sporită cazurilor de violenţă sexuală asupra femeilor şi aplicării Directivei 2012/29/EU. Judecarea în stare de libertate a celor şapte agresori sexuali şi lipsa serviciilor pentru victimele agresiunilor sexuale nu fac decât să confirme încă o dată faptul că prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile competente", susţin reprezentanţii reţelei "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală".

Aceeaşi scrisoare a fost transmisă şi preşedintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a declarat, în urmă cu o săptămână, că susţine campania internaţională "HeForShe" şi drepturile femeilor.

"Salutăm aderarea preşedintelui Klaus Iohannis la campania ONU HeforShe, care urmăreşte reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, însă considerăm că, în lipsa unor măsuri efective de protecţie şi sprijinire a femeilor victime ale violenţei de gen, precum cele prevăzute în Directiva 2012/29/EU, egalitatea dintre sexe nu poate fi atinsă. De aceea, solicităm sprijinul preşedintelui Klaus Johannis pentru implementarea corectă a directivei în legislaţia românească şi pentru facilitarea unui dialog public cât mai larg pentru identificarea celor mai bune soluţii în sprijinul victimelor violenţei de gen", se mai arată în scrisoarea deschisă a celor 15 asociaţii şi ONG.

Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au sechestrat şi violat, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit cercetărilor desfăşurate de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu maşina. Aceştia au mers însă pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, chemând alţi patru prieteni din sat. Trei dintre aceştia au sechestrat-o în maşină pe fată, iar apoi au violat-o, aşa cum reiese din cercetările anchetatorilor, în ciuda insistenţelor victimei de a fi condusă acasă. Ulterior, cei şase vasluieni s-au mutat cu maşina pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde şi-au chemat încă un prieten, patru dintre aceştia, alţii faţă de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leşinat, fiind trezită de către violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe faţă.

După aproximativ trei ore, victima a fost condusă acasă şi i s-a recomandat să nu povestească despre cele întâmplate. Eleva a mărturisit însă părinţilor că a fost abuzată sexual, fiind sesizate atât Poliţia, cât şi Ambulanţa, fata fiind transportată la spital.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de către Judecătoria Vaslui la trei zile după consumarea violului. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliţiei a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, aceştia fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit şi măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri, aceştia fiind în prezent în libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici