- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scurtă istorie a micilor. Cum a apărut produsul ce a cucerit gastronomia românescă
Un produs care în alţi ani pe data de 1 mai era pe toate grătarele din România este micul. Dar cum a apărut produsul ce a cucerit gastronomia românescă?
Scurtă istorie a miciilor. Cum au cucerit gastronomia românescă
Micul este un produs disputat între mai multe state. Povestea cunoscută la nivel internaţional este că produsul a apărut în zona balcanică în secolul al XIX-lea. Toate statele din zonă au propria poveste de inventare a micului. Modul de preparare al lor din Bulgaria, Turcia şi Serbia diferă de cel românesc care are câteva ingrediente suplimentare.
La noi în ţară se crede că micul a fost prezent pentru prima dată într-o cărciumă bucureşteană din secolul al XIX-lea. În hanul lui Iordachi care era cunoscut în perioada respectivă pentru cârnaţii săi. Într-o zi Iordache Ionescu a rămas fără elementul principal al cârnaţilor, maţele, şi pentru a continua să îşi servească clineţii el a decis să pună carnea pe grătar. În acest fel ar fi apărut îndrăgitul produs. Mai tărziu avem în 1920 şi o reţetă scrisă a micilor prin care se precizează că aceştia se fac din carne de vită şi au o dimensiune de şapte, opt centimetri fiind serviţi alături de o halbă de bere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În perioada interbelică popularitatea lor creşte fiind un produs ce era prezent în toate hanurile şi cărciumile din capitală, iar reţeta a evoluat fiind folosită şi carne de porc sau de amestec, dar şi alte condimente.
În zilele noastre micul este asociat cu ziua de 1 mai , dar se consumă pe tot parcursul anului. Statisticile din anii trecuţi spun că românii consumă în perioada 1 mai peste 20.000 de tone de mici.
Cu toate că nu se ştie exact locul şi data apriţiei produsului, el a fost adoptat de gastronomia românescă fiind considerat un produs naţional.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36