Vizierele sunt ineficiente în blocarea particulelor infecţioase. Concluzia la care a ajuns un supercomputer japonez

  • Simularea realizată cu ajutorul celui mai rapid supercomputer din lume pune la îndoială eficacitatea vizierelor în prevenirea răspândirii coronavirusului, potrivit The Guardian.
  • Eficacitatea vizierelor (scuturilor faciale) în prevenirea răspândirii particulelor emise din gura unei persoane infectate este mai redusă decât cea pe care o oferă măştile.
  • Experţii speră că acest supercomputer va ajuta la identificarea tratamentelor pentru Covid-19, realizând o selecţie între 2.000 de medicamente.
Urmărește
3847 afișări
Imaginea articolului Vizierele sunt ineficiente în blocarea particulelor infecţioase. Concluzia la care a ajuns un supercomputer japonez

Scuturile faciale sunt ineficiente în blocarea particulelor respiratorii. Concluzia la care a ajuns un supercomputer japonez

Scuturile faciale/ vizierele din plastic sunt aproape total ineficiente în captarea particulelor submicronice, conform unui studiu realizat în Japonia, informează The Guardian.
 
O simulare folosind cel mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, a constatat că aproape 100% din particulele de aer de mai puţin de 5 microni se strecoară prin vizierele de plastic utilizate adesea de către cei care lucrează în industriile de servicii. (Un micron este a mia parte dintr-un milimetru).
 
Săptămâna aceasta, importanţi oameni de ştiinţă din Marea Britanie au criticat guvernul pentru că subliniază importanţa spălării pe mâini, dar nu accentuează importanţa transmiterii şi ventilării aerosolilor, factori pe care autorităţile japoneze i-au subliniat în recomandările de sănătate publică făcute de-a lungul pandemiei.
 
Scuturile faciale devin o privelişte comună în sectoarele în care contactul cu publicul este inevitabil, aşa cum sunt magazinele şi saloanele de înfrumuseţare.
 
Makoto Tsubokura, conducătorul centrului pentru ştiinţa calculatoarelor de la institutul de cercetare Riken din oraşul Kobe, a declarat că în cadrul simulării au fost reproduse zeci de mii de picături de diferite dimensiuni, cu mărime de la sub 1 micron până la câteva sute de microni şi expuse unui flux de aer. El a avertizat împotriva purtării unei viziere ca alternativă la purtarea unei măşti.
 
  • „Judecând după rezultatele simulării, din păcate, eficacitatea scuturilor faciale în prevenirea răspândirii picăturilor emise din gura unei persoane infectate este limitată în comparaţie cu măştile”, a declarat Tsubokura pentru The Guardian.
 
  • „Acest lucru este valabil mai ales pentru picăturile mici, de mai puţin de 20 de micrometri”, a spus el, adăugând că toate particulele de aerosoli mult mai mici s-au strecurat prin spaţiul dintre faţă şi scutul facial. „În acelaşi timp, funcţionează cumva pentru picăturile mai mari de 50 de microni.

Unde putem purta scut facial

Tsubokura a sugerat că persoanele care sunt sfătuite să nu poarte măşti, cum sunt cele cu probleme respiratorii subiacente şi copii mici, ar putea purta scuturi faciale, dar numai în aer liber sau în interior, în spaţii ventilate în mod corespunzător.
 
Computerul Fugaku, care poate efectua mai mult de 415 cvadrilioane de calcule într-o secundă şi care a costat un miliard de euro, a constatat recent că măştile de unică folosinţă sunt mai eficiente în blocarea răspândirii Covid-19 prin picăturile respiratorii decât cele din bumbac şi poliester.
Experţii au speranţa că acest calculator va ajuta la identificarea tratamentelor pentru Covid-19, realizând o selecţie între 2.000 de medicamente existente, inclusiv cele care nu au ajuns încă în stadiul de studiu clinic.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici