- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.05.2022, 11:20)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Se doarme bine la serviciu. Jumătate dintre adulţi sunt greu încercaţi de somn, în timp de muncesc
Lipsa somnului şi a odihnei afectează nu doar activităţile de zi cu zi şi productivitatea muncii, ci şi sănătatea persoanei pe termen lung, explică Alexandru Pavel, medic psihiatru. Studiile arată că aproape 16% dintre români suferă de insomnie cromică.
Urmărește
705 afișări
Se doarme bine la serviciu. Jumătate dintre adulţi sunt greu încercaţi de somn, în timp de muncesc
Chiar dacă nu pare a fi pe lista de priorităţi zilnice, odihna este cea mai importantă, iar lipsa acesteia ne afectează nu doar activităţile de zi cu zi şi productivitatea muncii, ci şi sănătatea pe termen lung, explică Alexandru Pavel, medic psihiatru în cadrul centrului medical Bellanima. Potrivit acestuia, semnele insomniei trebuie recunoscute şi cel afectat trebuie să apeleze la ajutor specializat.
Studiile arată că aproximativ 6% dintre adulţii din ţările industrializate suferă de insomnie cronică. În România, prevalenţa insomniei este estimată la 15.8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Această afecţiune este mai frecventă la femei comparativ cu bărbaţii (1.44:1), iar numărul cazurilor creşte o dată cu înaintarea în vârstă.
„Există un consens al experţilor din cercetarea somnului asupra unui program <normal> de somn pentru un adult, respectiv între 7 şi 9 ore de somn pe noapte. Putem considera că există o problemă atunci când o persoană raportează acuze subiective, repetitive, de calitate redusă a somnului, precum treziri nocturne frecvente, dificultăţi de a adormi sau de menţine somnul pe parcursul nopţii, acuze de somn agitat”, declară medicul psihiatru Alexandru Pavel.
Astfel, se poate considera problematic atunci când o persoană prezintă somnolenţă pe parcursul zilei, oboseală persistentă, dificultăţi de concentrare sau modificări ale dispoziţiei.
„De altfel, aproximativ 40% dintre adulţi afirmă că somnolenţa din timpul zilei interferă cu munca sau activităţile sociale cel puţin câteva zile pe lună ca o consecinţă a lipsei de somn. Astfel, somnolenţa diurnă, poate determina tulburări de concentrare, accidente rutiere, reducerea productivităţii şi a performanţei la locul de muncă”, explică medicul Alexandru Pavel.
Putem vorbi despre insomnie atunci când o persoană nu poate adormi sau se trezeşte des sau foarte devreme, iar această situaţie persistă cel puţin 3 nopţi pe săptămână, pe o durată de cel puţin trei luni. Insomnia primară, care nu este determinată de boli psihice, fizice sau de consumuri de substanţe, apare ca o consecinţă a stresului resimţit de o persoană la serviciu sau acasă, dar şi din cauza supărării, la gândul că nu se va putea odihni din nou.
„Din acest moment, majoritatea persoanelor intră într-un cerc vicios, în care cu cât se străduiesc mai mult să adoarmă cu atât devin mai agitate, crescând dificultatea de a adormi”, avertizează medicul.
„Insomnia trebuie să reprezinte o modificare faţă de un nivel anterior pentru a ne putea gândi că ar putea fi problematic”, explică medicul Alexandru Pavel. Astfel, dacă o persoană a dormit toată viaţa mai puţin de 7 ore şi acest lucru reprezintă o normalitate în viaţa sa, nu putem vorbi despre o insomnie. „Există câteva reguli în psihiatrie ce ne ajută să diferenţiem o situaţie fiziologică, normală de una patologică: intensitatea simptomelor, persistenţa acestora şi consecinţele asupra funcţionalităţii. O persoană care resimte insomnia ca fiind intens neplăcută sau deranjantă, persistentă în timp (mai mult de câteva nopţi în fiecare lună), iar consecinţele acesteia (somnolenţa pe timpul zilei, dispoziţia, problemele de concentrare) îi afectează performanţa la muncă sau relaţiile cu cei din jur, ar trebui să solicite o evaluare”, clarifică specialistul. În acest caz, se recomandă o programare la medicul de familie, dar şi la un medic psihiatru, aceştia urmând să facă o evaluare corectă.
„Aproape toate tulburările mintale pot asocia tulburări ale somnului, însă cele mai frecvente care se asociază cu insomnia sunt: depresia, tulburările de anxietate şi dependenţa de alcool. Trebuie avut în vedere că prezenţa unei tulburări psihice este de 2-3 ori mai frecventă la persoanele cu insomnie. Din punct vedere al bolilor fizice, insomnia este asociată cu boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică), sindrom metabolic (obezitate, toleranţă alterată la glucoză), respiratorii, gastrointestinale, renale şi musculoscheletale”, a mai spus medicul Alexandru Pavel.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe