Video Se fură ca în codru? Ce spune Greenpeace despre postările cu defrişări ilegale de pe reţelele de socializare

  • Ministrul Mediului spune că postările de pe Facebook cu transporturi ilegale de buşteni sunt fake-news
  • Reprezentanţii Greenpeace sunt de părere că multe postări nu arată transporturi ilegale
  • Ciprian Găluşcă: România nu exportă buştean semnificativ, dar exportă 5 milioane de metri cubi de cherestea
  • De cinci ani ONG-urile solicită implementarea SUMAL, sistemul de monitorizare a trasabilităţii masei lemnoase
Urmărește
6854 afișări

Cât eşti izolat în casă, mafia lemnului fură ca în codru. Avem de-a face cu o avalanşă de fake-news aşa cum spune ministrul mediului Costel Alexe, sau există un sâmbure de adevăr în postările alarmiste de pe Facebook? Reprezentanţii Greenpeace România spun că adevărul este undeva la mijloc.

În filmuleţul distribuit pe Facebook este surprinsă o barjă care transportă material lemnos pe Dunăre. Cel care a filmat scena este ferm convins că lemnul este tăiat şi exportat direct în Italia, deşi nu prezintă nicio dovadă în acest sens.

Un alt internaut îşi atenţionează prietenii de pe Facebook că într-o singură lună, de la începutul stării de urgenţă s-a furat mai mult lemn decât în cinci ani. Iarăşi vorbim despre o informaţie neverificată.

”Zilnic este lansată şi alimentată pe Facebook, pe reţelele de socializare, o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut şi eu poze, videoclipuri cu zeci de mii de shareuri. Acestea au un singur scop – să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti”, a decllarat Costel Alexe.

Ministrul Mediului susţine că un document al Ministerului Transportului dovedeşte că nu s-a exportat lemn pe calea ferată din România în 2020.

”Niciun tren cu buştean nu a plecat în 2020 din România”, a mai precizat ministrul Mediului.

Ciprian Găluşcă, campaigner în cadrul organizaţiei non-guvernamentale pentru mediu Greenpeace atrage şi el atenţia că nu toate postările trimit către nişte ilegalităţi şi că transporturile legale au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

”În cele două săptămâni de verificări şi e adevărat că nu am verificat tot, feeling-ul nostru a fost că foarte multe dintre aceste imagini nu trimiteau neapărat către nişte ilegalităţi. Ne-am uitat un pic şi pe cifrele oficiale şi am văzut că numărul transporturilor legale a scăzut comparativ cu perioada similară a anului 2019 ”, a declarat Ciprian Găluşcă, campagner pe păduri şi biodiversitate Greenpace.

Cu toate acestea, reprezentantul Greenpeace atrage atenţia că ministrul mediului uită să spună că România exportă peste 5 milioane de metri cubi de cherestea pe an.

”Ministrul spunea că România nu exportă buştean ci importă buştean, deci ar trebui să stăm foarte liniştiţi în casele noastre. Da, este adevărat că România nu exportă buştean semnificativ, însă exportă peste 5 milioane de metri cubi de cherestea, care provin din peste 10 milioane de metri cubi de lemn rotund”, a mai precizat Ciprian Găluşcă.

Organizaţiile non-guvernamentale pentru mediu militează în continuare pentru implementarea SUMAL, un sistem de monitorizare a traseului masei lemnoase, care foloseşte imagini din satelit şi camere de trafic.

”E foarte uşor să eludezi în momentul ăsta, să scapi de lege, să scapi de sistem şi să amesteci lemnul tăiat ilegal cu lemnul tăiat legal. De asta, noi organizaţiile de mediu, de mai bine de de cinci ani de zile cerem implementarea de urgenţă a unui sistem de monitorizarea a trasabilităţii lemnului pe piaţă, acel SUMAL, astfel încât să nu mai avem această situaţie de gri”, a încheiat Ciprian Găluşcă.

Ministrul Mediului dă în continuare asigurări că până în luna iulie SUMAL va fi implementat şi operaţionalizat, iar tăierile ilegale din România vor putea fi combătute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici