Se împlinesc 142 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Elise Ali transmite tradiţia tătărească dobrogenilor cu ajutorul mâncărurilor specifice

  • Dobrogea este un exemplu de convieţuire a etniilor
  • Elise Ali este tătăroiacă, iar de cinci generaţii locuieşte în Dobrogea
  • Cea mai cerută mâncare tătărească este şuberekul
Urmărește
3411 afișări
Imaginea articolului Se împlinesc 142 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Elise Ali transmite tradiţia tătărească dobrogenilor cu ajutorul mâncărurilor specifice

Sursa foto: Mediafaxfoto

Astăzi se împlinesc 142 de ani de când Dobrogea a intrat în componenţa Ţării Româneşti. Atunci când zici Dobrogea te gândeşti la multiculturalitate. Comunităţile etnice ce locuiesc aici, sunt un exemplu de convieţuire. Turci, tătari, greci, aromâni, evrei sau lipoveni, cu toţii fac parte din identitatea culturală a acestei zone.

Elise Ali are 68 de ani şi de cinci generaţii locuieşte în Dobrogea. Elise este de origine tătară şi transmite tradiţia mâncărurilor tătăreşti cu ajutorul sigurului restaurant cu specific din Constanţa.

ELISE ALI – ETNIC TĂTAR – PATRON RESTAURANT CU SPECIFIC TĂTĂRESC: Aici în Dobrogea nu a existat şi nu există această opoziţie a familiilor mixte. Ne-am integrat şi ne vom integra în continuare, să pastrăm din tradiţiile noastre şi să nu ne pierdem ca popor etnic tătar.

Cultura gătitului se transmite din generaţie în generaţie. Reţetele tradiţionale sunt învăţate de la bunici şi străbunici,  iar limba tătară se transmite prin viu grai.

ELISE ALI: La noi, în specificul nostru dobrogean ca tătari, în momentul în care primim musafiri, rude, gospodina se retrage în bucătărie şi prepară renumita noastră plăcintă cu care întâmpini de altfel musafirul, şuberekul.

Şuberekul, sau placinta prajită cu carne de vită şi multe mirodenii, este mâncarea specifică tătarilor. Tătăraşul reprezintă un alt fel de mâncare specifică, sunt colţunaşi umpluţi cu carne şi fierţi, pe care îi poţi consuma cu iaurt şi usturoi.

Pricipalele ingrediente folosite în bucătăria tătărească sunt carnea de vită, cea de oaie şi mult aluat. Carnea se condimentează cu ceapă, piper şi sare după gust. Angajaţii lui Elise Ali sunt dobrogeni tătari, pentru că ei ştiu cel mai bine cum se prepară mâncarea specifică din reţetele de altădată.

Cea mai mare comunitate etnică din Dobrogea este cea a turcilor şi tătarilor. Sunt aproximativ 70.000 de credincioşi musulmani în România, dintre care 85 % trãiesc în judeţul Constanţa.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici