GALERIE FOTO  Se vinde ceasul de buzunar al mareşalului Ion Antonescu. Are lanţ din aur ornat cu 15 rubine

O licitaţie cu tema „un secol de istorie într-o licitaţie dedicată monarhiei şi comunismului” are loc pe 19 mai.

Urmărește
1265 afișări
Imaginea articolului Se vinde ceasul de buzunar al mareşalului Ion Antonescu. Are lanţ din aur ornat cu 15 rubine

Un secol de istorie într-o licitaţie dedicată monarhiei şi comunismului

România a traversat, în secolul XX, o perioadă tumultuoasă din punct de vedere istoric, parcurgând regimuri politice variate, chiar opuse, uneori autocratice sau radicale, de la dictatura regală a lui Carol al II-lea la cea militară antonesciană, iar apoi regimurile de opresiune comunistă, de la cel sovietic la cel naţionalist, cu diverse gradaţii. Fiecare dintre aceste regimuri a avut o influenţă semnificativă asupra evoluţiei sociale şi economice a ţării, influenţând comunităţi sau destine individuale. Fragmente de istorie şi dovezi ale secolului de zbucium sunt expuse în vederea evenimentului de licitaţie din 19 mai – „Un secol de Istorie – de la monarhie la comunism. Licitaţie de Artă şi Istorie”, organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark. Mai mult, licitaţia din 19 mai urmăreşte cronologia evenimentelor istorice şi prezintă, în prima sa parte, piese ce au aparţinut Regelui Carol I, Reginei Elisabeta, Reginei Maria, Mareşalului Ion Antonescu ori Regelui Mihai I.

Din perioada României Regale, alături de mărturii de colecţie, de la pictură la carte şi de la arme de paradă la decoraţii şi brevete, sunt expuse şi vor fi licitate şi obiecte ce au aparţinut familiei regale. O apariţie cu adevărat spectaculoasă este un evantai de mătase, pictat de Regina Elisabeta, cu aur coloidal, cu scene din natură (cintezoi printre albăstrele!). Piesa de colecţie, cu preţul de pornire de 500 de euro, poartă cifrul Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, este înrămată într-o frumoasă ramă de epocă. Tot din perioada Regelui Carol şi a Reginei Elisabeta provine şi o linguriţă din argint, probabil parte dintr-un serviciu, care a fost prezentat cuplului regal cu ocazia căsătoriei acestuia, de către Primarul de atunci al Bucureştiului, Gheorghe Grigore Cantacuzino. Piesa rarisimă, cu preţul de pornire de doar 75 de euro, este embosată cu emblema Bucureştiului şi monograma Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, alături de inscripţionarea datei căsătoriei (1869).

Prima parte a licitaţiei din 19 mai reuneşte şi piese ce datează din perioada celui de-al Doilea Război mondial – de la documente emise de liderii politici ai vremii la obiecte personale ale acestora. Astfel, Adolf Hitler semnează în facsimil brevetul acordat preşedintelui Consiliului Curţii de Conturi din Regiunea Transnistria, Ilie Ţabrea. Piesa, datată 24 mai 1943, are preţul de pornire de 100 de euro.

Din aceeaşi perioadă istorică, când regimul monarhic din România a fost dublat de guvernul condus de Ion Antonescu, provin o serie de piese ce au aparţinut mareşalului şi au fost păstrate în familia verişoarei acestuia. Piesa cu cel mai mare preţ de pornire, care a aparţinut celui care şi-a arogat titlul de Conducător al Statului între ianuarie 1941 şi august 1944, este ceasul de buzunar al mareşalului. Piesa de colecţie, din aur, lăsată soţiei acestuia, are un preţ de pornire de 5.000 de euro. Tot în cadrul evenimentului din 19 mai ajung la licitaţie şi ultimele scrisori ale mareşalului Ion Antonescu. Scrisorile olografe, cu preţul de pornire de 650 de euro fiecare, au fost redactate de mareşal cu acordul autorităţilor şi trimise pe 31 mai 1946 către soţia mareşalului Maria (Rica) Antonescu (4 pagini) şi către mama acestuia, Litza (2 file). Dincolo de biografia autorului acestor scrisori, condamnat pentru crimele sale de război, cele două piese reprezintă documente istorice unicat care merită cunoscute şi cercetate (proiectul acceptării lor în licitaţie nu urmăreşte cosmetizarea biografiei şi a faptelor mareşalului Ion Antonescu sau edulcorarea, cât de mică, a deciziilor care au dus la Holocaust, ci salvarea unor documente istorice importante şi clasabile în patrimoniul naţional documentar).

După lovitura de stat de la 23 august 1944 coordonată de rege, care l-a îndepărtat de la putere pe mareşalul Ion Antonescu, aliatul lui Hitler, ţara era ocupată de trupele sovietice care nu s-au retras după încheierea războiului şi au susţinut sovietizarea ţării prin şi de către Partidul Comunist Român. În această conjunctură, partidele democratice încercau să organizeze o opoziţie faţă de comunişti. O dovadă a acestui fapt este şi Manifestul Tineretului Naţional Liberal şi Naţional Ţărănesc din octombrie 1944, care chema la rezistenţă faţă de grupările paramilitare comuniste. Raritatea extremă are preţul de pornire de 100 de euro. Un alt exemplar de colecţie, din aceeaşi categorie, este manifestul comunist ilegal camuflat într-un program al cinematografului „Femina”. Piesa, cu preţul de pornire de 300 de euro, a fost tipărită de Partidul Comunist sub forma unui fluturaş de reclamă cinematografică pentru a masca manifestul de propagandă. Conţinutul se referă şi la dizolvarea de către Stalin a Internaţionalei a III-a Comuniste, cu sediul la Moscova. 

Cronologic, după înfrângerea Germaniei şi retragerea trupelor sale din România, regele Mihai I revine la tron şi instaurează un guvern democratic. O piesă nostalgică, care prezintă un film dedicat prezenţei în România pentru prima dată după 1948 a Regelui Mihai I, în aprilie 1992, este caseta video „Monarhia salvează România”. Piesa de colecţie are preţul de pornire de doar 100 de euro.

Până vineri, 19 mai, piesele istorice pot fi admirate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul orar 10:00-20:00, dar şi online pe artmark.ro. „Un secol de Istorie - de la monarhie la comunism. Licitaţie de Artă şi Istorie” va avea loc în noul format Timed Online Auction, care presupune desfăşurarea exclusiv online a procedurii de licitaţie, fără prezenţa umană a comisarului de licitaţie, ci administrată automatizat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0. Mai multe detalii cu privire la formatul Timed Online Auction şi regulile care se aplică acestui tip de licitaţie pot fi consultate aici.   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici