- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.02.2015, 19:16)
- Catalin Lupasteanu , Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sebastian Ghiţă, urmărit penal în dosarul cumnatului lui Ponta. Iulian Herţanu, cumnatul premierului, audiat la DNA Ploieşti. Fostul consilier judeţean Mihai Coman, reţinut - FOTO
Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma şi deputatul PSD Vlad Cosma au fost aduşi marţi la DNA Ploieşti pentru audieri într-un dosar privind infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene. Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat la ieşirea de la DNA că a fost începută urmărirea penală în cazul său şi are interdicţie de a se întâlni cu şeful CJ Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia Vlad Cosma.
Urmărește
14918 afișări
Sebastian Ghiţă (Imagine: Mediafax Foto)
UPDATE 19:16 - Fostul consilier judeţean Mihai Coman, reţinut în dosarul în care este vizat cumnatul lui Ponta
Fostul consilier judeţean Mihai Coman a fost reţinut, marţi seară, de către procurorii DNA Ploieşti, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat peste opt ore, la sediul instituţiei, într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene, în care este vizat şi Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Mihai Coman, care, în prezent, deţine funcţia de consilier în cadrul SC Hidro Prahova, firmă care derulează proiectul european de canalizare a zeci de localităţi din judeţ, a fost scos în cătuşe din sediul DNA Ploieşti, marţi, în jurul oreu 19.00, după aproximativ opt ore de audieri şi preluat de o dubă a Jandarmeriei, urmând să fie dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, de la Câmpina, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Coman nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea de la DNA.
Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, vizat în acelaşi dosar, se află în continuare în sediul DNA Ploieşti, unde este audiat.
UPDATE 17:20 - DNA: Sebastian Ghiță, pus sub control judiciar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat
Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infracţional organizat, anunţă DNA.
UPDATE 16:55 - Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la DNA: S-a început urmărirea penală împotriva mea
Deputatul Sebastian Ghiţă a ieşit de la DNA Ploieşti, spunând că a fost începută urmărirea penală în cazul său şi are interdicţie de a se întâlni cu şeful CJ Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia Vlad Cosma, puşi sub control judiciar în dosarul în care e vizat şi Iulian Herţanu, cumnatul lui Ponta.
Sebastian Ghiţă a spus, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a fost audiat mai multe ore, că s-a început urmărirea penală împotriva sa şi că a fost pus sub control judiciar în dosarul privind fraudarea de fonduri UE în cazul proiectului pentru extinderea canalizării în oraşul Comarnic, lucrări executate de o asociere de firme din care face parte şi SC Grossmann Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
Citeşte şi:
DNA: Sebastian Ghiţă, pus sub control judiciar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat
Ghiţă a mai spus că are interdicţia de a lua legătura cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi cu fiul acestuia, deputatul PSD, Vlad Cosma, puşi sub control judiciar în acest dosar.
Deputatul Sebastian Ghiţă a mai afirmat că a dat declaraţii în faţa procurorilor despre natura relaţiilor pe care le are cu Iulian Herţanu şi că le-a explicat anchetatorilor că nu este unul dintre apropiaţii cumnatului premierului.
Întrebat dacă a discutat cu Victor Ponta sau cu Iulian Herţanu, Ghiţă a răspuns: "Ştiam toţi din Prahova de situaţia dificilă a acestei firme indiferent cui aparţine (...) Nu m-au întrebat nimic despre zona politică sau despre PSD sau despre domnul Ponta, doar de relaţia mea cu domnul Herţanu care nu e o relaţie atât de strânsă. L-am văzut doar de câteva ori, de cinci-şase ori pe domhul Herţanu şi în concluzie le-am spus că n-aş fi avut nici vreun interes, nici vreo preocupare de a-l ajuta şi a-l sprijini şi nici nu am crezut vreodată că omul ăsta face ceva rău".
Citeşte şi:
Ilie Sârbu, despre dosarul cumnatului lui Ponta: E prezumţia de vinovăţie din start? Să-şi facă justiţia treaba şi vom fi cu toţii fericiţi - VIDEO
El a mai spus că, în opinia sa, în orice judeţ s-ar fi derulat contractul ar fi putut exista suspiciuni că firma Grossmann Engineering Group ar fi fost favorizată de către autorităţi, dar că acest lucru nu este posibil având în vedere că e vorba de fonduri europene.
"Probabil că în zilele următoare şi după ce voi consulta dosarul o să-mi dau seama care din faptele din discuţiile mele, care din întâlnirile mele i-au făcut să creadă că am avut vreun interes sau vreo implicare în activitatea acestor oameni”, a declarat deputatul.
Ghiţă a mai spus că a dat "declaraţii detaliate" şi că nu a găsit elemente care să-l facă să creadă că Mircea sau Vlad Cosma l-au ajutat pe Cristian Herţeanu.
"Nu pot să-mi dau seama astăzi în ce constă sau unde să găsească o dovadă că eu i-aş fi sprijinit. În niciun caz vreau să vă asigur că nu am beneficiat de pe urma acestor oameni sau de pe urma domnului Herţanu sau nu am avut vreo altfel de legătură cu această firmă. Probabil că dacă această firmă, cu o astfel de legătură la vârful statului român câştiga o licitaţie într-un alt judeţ toţi i-am fi suspectat pe cei de acolo, pe autorităţile de acolo, am fi suspectat că ajută această firmă. Nu ştiu dacă e bine să ajuţi firma, nu ştiu dacă e ceva greşit, nu vreau să vorbesc în numele procurorilor. Nu am avut aceste discuţii cu dânşii, doar le-am spus eu natura relaţiilor mele cu acest domn Herţanu. Le-am spus că nu-i cunosc pe ceilalţi funcţionari de acolo", a afirmat Ghiţă.
Sebastian Ghiţă a mai spus că nici el, nici familia Cosma nu-i cunosc "prea bine pe aceşti oameni".
"Probabil că mai devreme sau mai târziu vom convinge că nu am avut nici intenţia, nici dorinţa să-i ajutăm, mai ales că pe un contract cu fonduri europene nici nu prea ai cum să-i ajuţi", a mai spus Sebastian Ghiţă.
Întrebat dacă crede că procurorii ar putea ajunge la ridicarea imunităţii, el a spus că nu a "văzut elemente care să reclame o măsură mai dificilă" la adresa sa.
Întrebat care sunt relaţiile sale cu Vlad Cosma, Ghiţă a răspuns că este ”coleg de partid ca şi Mircea Cosma”, el menţionând că pe funcţionarul CJ Prahova nu-l cunoştea.
Citeşte şi:
Grossmann Engineering, administrată de cumnatul lui Victor Ponta, abonată la contracte cu primării
UPDATE 15:32 - Deputatul PSD Vlad Cosma a ieşit de la DNA: Nu am voie să fac nicio declaraţie
Deputatul PSD Vlad Cosma a ieşit de la DNA Ploieşti, el refuzând să precizeze calitatea în care a fost audiat în dosarul vizând fraudarea de fonduri UE pentru proiectul de canalizare de la Comarnic, în care tatăl său Mircea Cosma are calitatea de inculpat, fiind vizat şi cumnatul premierului Ponta.
Vlad Cosma a plecat de la DNA Ploieşti, unde a fost audiat mai multe ore, el declarând că nu are voie să facă nicio declaraţie.
La ora transmiterii acestei ştiri, în acest dosar mai sunt audiaţi la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, şi fostul consilier judeţean în CJ Prahova Mihai Coman, care deţine firma SC Indserv din Ploieşti.
Citeşte şi:
Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, sub control judiciar
UPDATE 14:45 - Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA: Am calitatea de inculpat
Şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la DNA, spunând că are calitatea de inculpat în dosarul vizând fraudarea de fonduri UE pentru proiectul de canalizare de la Comarnic, dosar în care sunt audiaţi şi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi cumnatul premierului Ponta.
Mircea Cosma a ieşit de la DNA Ploieşti după mai mult de două ore de audieri, el declarând că are calitatea de inculpat în dosarul privind extinderea canalizării la Comarnic de către o asociere din care face parte şi SC Grossman Engineering Group, una din firmele lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului.
Cosma a spus că săptămâna viitoare, miercuri, va veni din nou la sediul DNA Ploieşti, pentru a studia dosarul, însă nu a precizat dacă în cazul său procurorii au dispus vreo măsură preventivă.
El a mai spus că de lucrările de la Comarnic "răspund oraşul Comarnic şi Hidro Prahova", adăugând că în acest proiect Consiliul Judeţean Prahova este responsabil de staţiile de epurare care deservesc mai multe localităţi.
"Când s-a ţinut acea licitaţie eram în spital, am stat cinci luni, nu ştiu nici cine a câştigat licitaţia, nici cum a câştigat. O să citesc dosarul săptămâna viitoare", a afirmat Mircea Cosma.
Întrebat ce ştie despre calitatea în care fiul său, Vlad Cosma, a fost adus la DNA Ploieşti, unde este audiat, Mircea Cosma a spus că nu ştie ce implicare şi ce calitate are acesta.
Şeful CJ Prahova este primul care iese de la audieri dintre cei aduşi cu mandat la DNA Ploieşti în dosarul în care este vizat cumnatul premierului.
UPDATE 13:25 - Deputatul PSD Vlad Cosma este şi el audiat la DNA Ploieşti
Deputatul PSD Vlad Cosma este şi el audiat, marţi, la DNA Ploieşti, în dosarul vizând fraudarea de fonduri UE şi în care au fost aduşi cu mandat la DNA Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi parlamentarul Sebastian Ghiţă.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Vlad Cosma, fiul şefului CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploieşti.
UPDATE 12:36 - Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, adus la DNA Ploieşti, în dosarul cumnatului lui Ponta
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost adus de anchetatori, marţi, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta şi în care a fost adus cu mandat şi deputatul Sebastian Ghiţă.
Mircea Cosma a ajuns la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 12.30, fiind adus de procurori cu o maşină cu girofar.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Mircea Cosma a fost adus cu mandat de aducere pentru a fi audiat în dosarul care vizează modul de derulare a lucrărilor pentru introducerea canalizării în zeci de localităţi din Prahova, inclusiv Comarnic.
Lucrările sunt făcute în baza unui proiect european, fiind executate de SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ, precum şi de SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Grossman Engineering Group SRL, una din firmele lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
Întrebat dacă are vreo legătură cu contractul de canalizare de la Comarnic, Mircea Cosma a răspuns că "legătură constă în faptul lucrările se derulează în judeţul Prahova".
UPDATE 11:56 - Sebastian Ghiţă, adus cu mandat la DNA Ploieşti, fiind suspect în dosarul cumnatului lui Ponta
Deputatul Sebastian Ghiţă a fost adus cu mandat, marţi, la DNA Ploieşti, el fiind suspect în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta. ”Am venit cu mandat, am primit citaţie”, a spus Sebastian Ghiţă, care a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 11.50.
Citeşte şi:
Sebastian Ghiţă, adus cu mandat la DNA Ploieşti, fiind suspect în dosarul cumnatului lui Ponta
UPDATE 11:50 - Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, adus la audieri la DNA Ploieşti
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost adus, marţi, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii DNA au făcut percheziţii la mai multe firme, pentru infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Iulian Herţanu a fost adus la DNA Ploieşti în jurul orei 11.30, cu o dubă a Jandarmeriei, nefăcând nicio declaraţie jurnaliştilor aflaţi acolo.
De asemenea, anchetatorii au descărcat la sediul DNA Ploieşti şi mai multe documente şi calculatoare ridicate în urma percheziţiilor făcute marţi dimineaţă în acest dosar.
La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti sunt audiaţi Iulian Herţanu, fostul consilier judeţean în CJ Prahova Mihai Coman, precum şi o altă persoană suspectată în acest dosar.
UPDATE 11:20 - Fost consilier judeţean PSD, audiat la DNA Ploieşti în dosarul cumnatului lui Victor Ponta
Mihai Coman, fost consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Prahova, a fost adus de anchetatori, marţi, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii DNA au făcut percheziţii la mai multe firme, între care SC Exfin SRL, controlată de sora şi cumnatul premierului Victor Ponta.
Mihai Coman, fost consilier judeţean PSD, a fost adus la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 11.00, el fiind ridicat de anchetatori în urma unor percheziţii făcute în dosarul în care ar fi vizată şi SC Exfin SRL, deţinută de sora premierului, Alexandra Herţanu, şi de soţul acesteia, Iulian Herţanu.
Mihai Coman nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA Ploieşti, unde ar urma să fie aduse pentru audieri mai multe persoane, între care şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
Mihai Coman a fost consilier judeţean PSD în mandatul 2000-2004 şi deţine firma SC Indserv din Ploieşti.
UPDATE 10:35 - O firmă a cumnatului lui Ponta ar fi fraudat fonduri UE pentru lucrări de extindere a reţelei de canalizare în Comarnic
O firmă a lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, împreună cu mai multe societăţi, între care Euroconstruct Trading, ar fi obţinut ilegal un proiect european privind extinderea reţelei de canalizare în Comarnic, din care şi-ar fi însuşit sume mari de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor, susţin surse judiciare.
Citeşte şi:
O firmă a cumnatului lui Ponta ar fi fraudat fonduri UE pentru lucrări de extindere a reţelei de canalizare în Comarnic
UPDATE 09:11 - Prejudiciu de 7,8 milioane de lei, în dosarul care vizează şi firma surorii şi cumnatului lui Ponta - surse
Anchetatorii suspectează că în dosarul în care au loc percheziţii la mai multe firme, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare.
Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar, care vizează infracţiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală.
Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.
Citeşte şi:
REACŢIA lui Ponta despre cercetările DNA în cazul surorii şi cumnatului său: Nu cunosc, ar fi greşit să comentez. Legea să fie egală
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti fac cercetări într-o cauză penală privind infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Potrivit sursei citate, în acest dosar au loc 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.
Potrivit surselor citate, Iulian Herţanu ar urma să fie dus la audieri, la DNA Ploieşti.
Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: REACŢIA lui Ponta despre cercetările DNA în cazul surorii şi cumnatului său: Nu cunosc, ar fi greşit să comentez. Legea să fie egală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe