- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sechelariu a distrus aparatele de interceptare montate pe corpul lui Şutu
Reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care a solicitat arestarea lui Dumitru Sechelariu a spus că fostul edil a distrus aparatele de înregistrate montate pe corpul lui Iuliean Şutu, inculpat pentru corupţie în acelaşi caz.
Sechelariu a distrus aparatele de interceptare montate pe corpul lui Şutu (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
"Inculpatul Dumitru Sechelariu a încercat să zădărnicească în mod direct aflarea adevărului prin influenţarea părţii procesuale Iuliean Şutu prin alterarea mijloacelor de probă, respectiv aparatura de înregistrare audio-video a DNA şi totodată a săvârşit o infracţiune socialmente periculoasă, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, existând probe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică", se arată în punctul de vedere al procurorului din cererea de arestare a lui Sechelariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
În opinia anchetatorilor, fapta comisă de Sechelariu "ilustrează o atitudine infracţională perfidă, dar şi ignorantă faţă de prestigiul justiţiei ca serviciu public însărcinat să aplice legea şi să asigure încrederea cetăţenilor în integritatea şi imparţialitatea judecătorilor învestiţi să stabilească dreptatea, pe baza probatoriului aflat la dosar".
Acuzarea indică un dialog ambiental interceptat în 18 februarie purtat între Sechelariu şi Şutu, când fostul edil a avut o conduită precaută, încercând iniţial să fie pasiv la demersul infracţional.
Dumitru Sechelariu "a simţit primejdia dovedirii implicării sale penale" atunci când Iuliean Şutu a făcut referire la procesul comercial de la Curtea de Apel Bacău.
"Astfel, instinctul său de apărare l-a atenţionat că dialogul cu Iuliean Şutu s-ar putea să fie înregistrat, motiv pentru care i-a cerut unui angajat să-l dezbrace pentru a vedea dacă are aparatură de înregistrare audio-video pe corpul său. Această conduită nu este nicidecum a unui om inocent, străin de cauză, ci mai degrabă probează faptul că a avut reprezentarea implicării sale penale", sublinează procurorul.
Acuzarea susţine că Sechelariu "a alterat mijlocul material de probă", respectiv aparatura de înregistrare video, la dosar păstrându-se doar înregistrarea audio.
"După descoperirea tehnicii de corp şi aflarea adevărului, în sensul că acţiunea inculpatului Iuliean Şutu era autorizată de lege, inculpatul Dumitru Sechelariu a încercat să-l determine în mod direct să-şi modifice declaraţia olografă prin care a recunoscut comiterea faptei şi implicarea personală a lui Sechelariu şi să dea o declaraţie nouă, favorabilă amândurora, recomandându-i în acest sens pe apărătorul său din procesele pe care le avea pe rol, respectiv pe avocat Micuţa Manea Chiţu", potrivit procurorilor.
Astfel, timorat, Şutu, în prezenţa avocatului recomandat de Sechelariu, şi-a schimbat declaraţia susţinând că suma de bani remisă denunţătorului reprezenta un împrumut.
Ulterior, printr-o cerere adresată procurorului de caz, Şutu a refuzat serviciile de asistenţă judiciară ale avocatului Manea, iar în faţa instanţei de judecată, care a decis arestarea sa, şi-a retractat depoziţia mincinoasă, spunând împrejurările în care a primit şi a dat banii.
Tribunalul Bucureşti va analiza, joi, contestaţia procurorilor faţă de decizia instanţei inferioare de a-l cerceta în libertate pe Dumitru Sechelariu, acuzat că ar fi încercat mituirea unor magistraţi.
Judecătoria sectorului 1 a respins, marţi, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Dumitru Sechelariu, acţionar şi consilier tehnic la SC Transport Public SA Bacău, acuzat de cumpărare de influenţă.
Instanţa a apreciat că procurorii anticorupţie nu au prezentant suficiente probe sau motive temeinice pentru arestarea lui Dumitru Sechelariu, instanţa nefăcând absolut nicio referire la starea de sănătate a acestuia.
Hotărârea a fost atacată cu recurs de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Tribunalul Bucureşti.
Dumitru Secheleriu a fost externat, marţi după-amiază, din Spitalul Judeţean Bacău, la aproximativ o oră după ce Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare a lui. Fostul primar al Bacăului fusese internat luni seară, după audierea şi reţinerea lui de către procurori.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.