Secretar de stat ANPDC: Documentarul ducesei de York nu este obiectiv

Secretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu, a declarat, vineri, după ce a vizitat un centru care apare în documentarul ducesei de York, că demersul jurnalistic nu este unul echilibrat şi obiectiv întrucât prezintă şi date nereale.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat ANPDC: Documentarul ducesei de York nu este obiectiv

Secretar de stat ANPDC: Documentarul ducesei de York nu este obiectiv (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Secretarul de stat de la ANPDC, Mariela Neagu, a vizitat Centrul "Crinul Alb", din sectorul 3 al Capitalei, unde beneficiază de servcii de îngrijire 56 de copii şi tineri.

Potrivit secretarului de stat, centrul a fost preluat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sector 3 din 2005, de atunci fiind îmbunătăţite condiţiile oferite beneficiarilor, prin deschiderea a trei săli de recuperare şi una de recuperare senzorială. De asemenea, în cel mai scurt timp va fi deschisă şi o sală de hidroterapie.

Mariela Neagu a mai spus, că din 2005, când instituţia a fost preluată de DGASPC sector 3, a crescut numărul persoanelor calificate care lucrează în centru.

Potrivit secretarului de stat, ducesa de York a mai vizitat şi Centrul "Sfânta Maria" din sectorul 5, precum şi o casă de tip familial din judeţul Bihor, criticile vizând însă doar centrele din Bucureşti.

Totodată, Mariela Neagu a recunoscut că centrul din sectorul 5 nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru oferirea de servicii de protecţie pentru copii, ANPDC cerând închiderea instituţiei încă din decembrie 2007.

"Nu sunt condiţii optime pentru copii şi am recomandat închiderea acelui centru, autorităţile locale luându-şi angajamentul că vor face acest lucru. Şi deşi acolo e în curs de amenajare un centru maternal, situaţia copiilor de acolo nu a fost încă lămurită, astfel încât ei sunt în continuare acolo", a declarat Mariela Neagu.

Totodată, secretarul de stat consideră că sunt mai multe elemente care conduc la ideea că documentarul ducesei de York nu este echilibrat şi obiectiv, unul dintre acestea fiind folosirea, din nou, a cifrei de 10.000 de copii abandonţi anual în România, deşi, potrivit datelor înregistrate de ANPDC, cifra reală ar fi de aproximativ 1.700.

În ceea ce priveşte contenţionarea (legarea-n.r.) unor copii, invocată în materialul prezentat de postul ITV1, Mariela Neagu a precizat că această procedură este prevăzută de Legea Sănătăţii Mintale şi poate fi aplicată în situaţii excepţionale, pentru cel mult patru ore pe zi, pentru a evita automutilarea sau rănirea celorlalţi copii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici