Secretar de stat la Transporturi: Regionalizarea va impune şi apariţia aeroporturilor regionale

Regionalizarea va impune apariţia aeroporturilor regionale şi adoptarea unor politici de transport comune pentru aeroporturile din anumite zone ale ţării, altfel va fi dificil pentru acestea să atragă fonduri europene, a declarat joi Marian Buică, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Urmărește
500 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat la Transporturi: Regionalizarea va impune şi apariţia aeroporturilor regionale

Secretar de stat la Transporturi: Regionalizarea va impune şi apariţia aeroporturilor regionale (Imagine: Shutterstock)

"Din fericire aeroporturile au fost descentralizate. Dar, ocupându-mă şi de partea de program 2014-2020, am constatat că odată cu apariţia regiunilor aeroporturile sunt în situaţia că trebuie să fuzioneze. Descentralizarea s-a făcut, dar vor apărea regiunile. Concurenţa foarte mare într-o singură regiune va face situaţia foare dificilă. Dacă aeroporturile din aceeaşi regiune nu vor colabora va fi foarte greu să atragă fonduri europene şi ajutoare de la UE pentru dezvoltare. Trebuie să se lase la o parte orgoliile şi să se decidă ce aeroport va fi regional. Vor fi nevoite să facă o politică comună de transport aerian pe regiune. Şi asta va fi foarte dificil. Am avut o experienţă la nivelul asociaţiei (Asociaţia Aeroporturilor din România, n.r.) şi s-a terminat destul de complicat", a spus Buică.

El arătat că aeroporturile regionale sunt definite în politica Uniunii Europene ca aeroporturile pricipale ale regiunii respective, cele care coordonează politica de transport în regiune.

"Va fi dificil, au fost discuţii aprinse pe acest subiect, mai ales că nu există o strategie. Aeroportul din Craiova, pentru că nu are competitor, s-a definit automat ca aeroport regional. Nu vorbim de desfiinţări de aeroporturi, vorbim de politică comună de transport aerian pentru acele aeroporturi dintr-o anumită regiune. Presupune ca în regiunea respectivă să nu avem destinaţii comune de pe aeroporturi diferite, va fi politică comună", a spus Buică.

Potrivit Ministerului Transporturilor, se are în vedere consolidarea regiunilor din punct de vedere al aeroporturilor.

"Va exista un punct important, cu un aeroport principal, iar celelalte îşi vor desfăşura activitatea complementar. Dacă pe un aeroport am mai mult trafic provenind de la companii low cost, pe celelalte trafic de companii regulate, trebuie să existe o discuţie, o politică la nivel regional care să permită automat o mai mare dezvoltare a regiunii, fără să renunţăm la infrastructură", au arătat reprezentanţii instituţiei.

În ceea ce priveşte fondurile europene de care aeroporturile pot beneficia în exerciţiul financiar viitor, oficialii români spun că acestea vor avea la dispoziţie atât banii din programele care vizează domeniul transporturilor, cât şi cele pentru dezvoltare regională, iar cele care sunt la graniţă pot accesa şi programele transfrontaliere.

Aeroporturile din România au nevoie, în următorii zece ani, de cel puţin 200-300 de milioane de euro pentru investiţii în piste noi, terminale şi infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici