- Home
- Social
- BUZĂU, (07.12.2014, 17:52)
- Departamentul Corespondenţi
Secretarul CJ Buzău: Proiectele pentru strategia judeţului vizate de DNA sunt de negăsit
Proiectele pentru strategia de dezvoltare a judeţului Buzău pentru 2014-2020, care fac obiectul anchetei DNA vizându-l pe şeful CJ Buzău, Crisinel Bîgiu, ar fi trebuit supuse dezbaterii publice în noiembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat, proiectele fiind de negăsit, susţine secretarul CJ Buzău
Urmărește
409 afișări
Secretarul CJ Buzău: Proiectele pentru strategia judeţului vizate de DNA sunt de negăsit (Imagine: Shutterstock)
Secretarul Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că strategia de dezvoltare a judeţului Buzău, care stabileşte domeniile pentru care se pot accesa fonduri europene în următorul program operaţional regional 2014-2020, nu a fost adoptată, proiectele cu fonduri europene derulate în judeţ în acest an fiind cele întocmite pe exerciţiul bugatar 2007-2013, care au ca termen de finalizare cel târziu anul 2015.
Gavrilă a spus că proiectele întocmite pentru strategia de devoltare 2014-2020 ar fi trebuit postate pe site-ul Consiliului Judeţean Buzău în luna noiembrie, pentru dezbatere publică, însă acestea sunt de negăsit.
”Şi aseară (sâmbătă -n.r.), am găsit două bibliorafturi, pe care era scris «Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020», bibliorafturi care erau goale». De proiecte s-a ocupat directorul Dragoş Cojocea, sper să ne lămurim mâine unde sunt proiectele”, a mai spus Gavrilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Firma căreia Consiliul Judeţean (CJ) Buzău i-a atribuit contractele pentru proiectele legate de strategia judeţului şi de la care ar proveni banii primiţi drept mită de Cristinel Bîgiu este din Călăraşi, iar în dosar ar fi implicat un fost consilier judeţean, afirmă surse din administraţia judeţeană
Conform surselor citate, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Buzău, Dragoş Cojocea, ar fi fost cel desemnat de Cristinel Bîgiu să întocmească proiectele privind strategia de dezvoltare a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi să găsească firme care să semneze formal aceste proiecte.
Aceleaşi surse spun că firma căreia i-ar fi fost atribuite de CJ prin achiziţie directă contractele pentru aceste proiecte ar fi din localitatea Modelu din judeţul Călăraşi, informaţie confirmată şi de secretarul CJ Buzău.
Potrivit surselor citate, în dosar ar fi implicată şi Gabriela Bădică, fost consilier judeţean PSD din Călăraşi, în prezent director executiv al Fundaţiei Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie, filiala Călăraşi.
Contactată, duminică, de corespondentul MEDIAFAX, Bădică a spus că a avut ”relaţii contractuale” cu Consiliul Judeţean Buzău.
”Vă rog să nu mă întrebaţi (firma cu care CJ Buzău a încheiat contractele). Şi dacă ar fi să fiu inculpată în dosar, oricum nu aş face declaraţii pentru că ancheta e în desfăşurare. Am avut relaţii contractuale cu Consiliul Judeţean Buzău, am făcut cursuri pentru Consiliul Judeţean Buzău, prin Fundaţia Şcoala Română de Afaceri, am făcut proiecte pentru CJ Buzău, nu mă întrebaţi prin ce firmă, că nu are rost să vă spun acum”, a afirmat Gabriela Bădică, consilier judeţean PSD la Călăraşi în mandatul 2008-2012.
Sâmbătă, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost ridicat de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte.
Cristinel Bîgiu a fost dus în Capitală, la DNA central, iar după aproximativ şase ore de audieri el a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită. De asemenea, a fost emisă ordonanţă de reţinere şi pentru Florin Colgiu, finul lui Cristinel Bîgiu, pentru complicitate la luare de mită, acesta fiind suspectat că ar fi fost intermediar al unei tranşe de bani primite ca mită de Bîgiu.
Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.
Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.
Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.
Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.
Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.
Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.
Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.
"Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizează procurorii DNA.
Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal şi alte persoane.
Procurorii DNA au descins, cu o zi în urmă, şi la sediul Consiliului Judeţean Buzău, iar la finalul percheziţiilor, care au durat aproximativ opt ore, anchetatorii au ridicat mai mulţi saci şi cutii cu documente.
"Am aflat şi noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituţiei împreună cu colegii mei şi am participat la percheziţia efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfăşurarea percheziţiilor, dar am fost rugaţi să nu discutăm despre ce documente s-au luat. Este o anchetă în curs de desfăşurare”, declara, la finalul percheziţiilor, secretarul Consiliului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă.
El a explicat, totodată, că de strategia de dezvoltare a judeţului, la care se referă procurorii DNA, s-a ocupat Direcţia de Dezvoltare Regională, condusă de Dragoş Cojocea, care este finul de cununie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Victor Mocanu.
”De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcţia de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoş Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit să fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea judeţului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene”, adăuga Gavrilă. Marian-Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.
Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Buzău, preşedinte al filialei judeţene a partidului, vicepreşedinte la nivel naţional, ultima funcţie în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.
În 18 septembrie, Bîgiu a anunţat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din judeţ şi de alţi şase edili de la PDL, susţinând că a luat această decizie pentru binele judeţului.
În perioada 1993 - 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.
Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.
În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Florin Colgiu, reţinut în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, a fost suspendat din PNL
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe