Secretarul general al FSLI: S-a introdus politizarea cu acte în regulă în Legea Educaţiei

Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, afirmă că "s-a introdus politizarea cu acte în regulă în Legea Educaţiei" şi spune că circa 3.500 de profesori ar putea intra în şomaj odată cu aplicarea legii, dacă ministrul Daniel Funeriu nu vine cu precizări privind metodologia de aplicare a acesteia

Urmărește
7 afișări

Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a făcut aceste declaraţii marţi, într-o conferinţă de presă, care a urmat primelor dezbateri din cadrul seminarului organizat la Băile Tuşnad începând de marţi şi până joi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din perspectiva resursei umane, dacă nu apare un ordin de ministru care să clarifice situaţia colegilor noştri cu gradul I şi vechime peste 25 de ani, vom asista la 6.600 de norme didactice care vor dispărea, în speţă aproximativ 3.500 de colegi de-ai noştri vor intra în şomaj prin aplicarea legii, colegi cărora noi le vom asigura asistenţă juridică pentru a-şi recupera drepturile în instanţă. Dacă ministrul nu vine cu precizări clare pe marginea metodologiei de aplicare a acestei legi, pe 9 februarie vom asista la acest lucru", a spus Pop.

Potrivit acestuia, marea problemă a Legii Educaţiei o constituie politizarea acesteia "cu acte în regulă".

"Pentru prima dată în ultimii 20 de ani scrie în interiorul legii că nu se poate ocupa o funcţie de director de unitate şcolară şi de inspector şcolar al minorităţilor decât dacă există avizul grupului parlamentar. Mai putem discuta despre un act de management depolitizat? Nu! Este aberant să mai organizezi un concurs dacă poţi să ocupi o funcţie de director doar dacă ai avizul grupului parlamentar. S-a introdus politizarea cu acte în regulă în Legea Educaţiei", a a afirmat Pop.

Secretarul general al FSLI a spus că la nivelul conducerii unităţilor şcolare unde există minorităţi vor fi probleme reale.

"La nivelul conducerii unităţilor şcolare unde există minorităţi vor fi probleme reale, pentru că un cadru didactic de bună credinţă, care are pregătire şi vrea să conducă unitatea şcolară, nu o va putea face decât dacă intră în partid. O politizare crasă a funcţiei de conducere, cu un Consiliu de Administraţie unde intră şi primarul şi consilierul local, transformă şcoala într-un front politic unde în anumite comunităţi se va face o reglare de conturi între partide", a spus Pop.

Referindu-se la judeţele în care românii sunt minoritari, cum ar fi Covasna, Harghita şi parţial Mureş, Liviu Marian Pop a afirmat că, în astfel de situaţii speciale, finanţarea pe elev trebuie să fie făcută în aceeaşi măsură în care se face pentru cei aparţinând minorităţilor naţionale din România.

"Coeficientul care se aplică elevilor minoritari trebuie să se aplice şi elevilor români aflaţi în situaţii în care ei sunt minoritari. Este o chestiune care necesită finanţare şi dacă nu există finanţare nu se va putea face reformă", a adăugat Pop.

La rândul său, preşedintele de onoare al FSLI, Aurel Cornea, a afirmat că noua Lege a Educaţiei a provocat haos.

"În clipa de faţă, legea a creat un haos care s-a generalizat la nivelul întregului sistem. În loc să asistăm în fapt la reformarea sistemului de învăţământ, asistăm la acest haos", a spus Cornea.

Preşedintele de onorare al FSLI a spus că, în opinia sa, Legea Educaţiei nu asigură competenţe profesionale şi pe meserii, adăugând că prin intermediul ei se diminuează perioada de şcolarizare la nouă clase obligatorii, limitând, totodată, drepturile profesorilor şi ale liderilor sindicali.

"Pentru cadrele didactice nu s-a realizat nimic prin această lege care să ducă la stabilizarea forţei de muncă şi motivarea ei. În ceea ce priveşte managementul, asistăm la o restrângere a drepturilor, pentru că profesorul, liderul de sindicat, nu mai are nici măcar dreptul de observator în Consiliul de Administraţie. Noua Lege a Educaţiei promovează politizarea excesivă, aceasta începând de la nivelul inspectoratului şcolar şi până la şcoală", a declarat Aurel Cornea.

La seminarul de la Băile Tuşnad participă aproximativ 40 de profesori, preşedinţi şi secretari generali ai filialelor FSLI din aproape toate judeţele ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici