Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit Raportul privind activitatea DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistaturii (CSM) şi-a însuşit, joi, Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu şase dintre obiecţiunile ridicate de procurorul şef Daniel Morar.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit Raportul privind activitatea DNA

Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit Raportul privind activitatea DNA (Imagine: Mediafax Foto)

După o oră şi un sfert de deliberări, vicepreşedintele CSM, Graţiana Isac, a anunţat că Secţia pentru procurori şi-a însuşit Raportul de control al inspectorilor cu şase dintre obiecţiunile pe care le-a formulat procurorul şef al DNA, Daniel Morar, aduse concluziilor Inspecţiei Judiciare.

Vicepreşedintele CSM, Graţiana Isac, a arătat că raportul de control al activităţii DNA relevă remedierea majorităţii deficienţelor constatate anul trecut la această Direcţie, cu câteva excepţii la Secţia a II-a condusă de Doru Ţuluş.

De altfel aceasta a fost concluzia tuturor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Graţiana Isac a afirmat că în raportul privind controlul efectuat în luna iunie la DNA inspectorii au reţinut că în mare au fost remediate deficienţele constatate la controlul anterior. Ea a mai spus că au existat anumite nuanţe în funcţie de activităţile avute în vedere la inspecţie şi că au existat obiecţiuni formulate de DNA.

Procurorul Dan Chiujdea, membru al CSM, a spus că se aştepta tocmai ca Secţia a II-a care a fost criticată pentru activitatea managerială anul trecut să fi remediat defecţiunile.

Pe de altă parte, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat că nu s-a realizat controlul la toate cele şapte secţii ale DNA "cu egală măsură" şi că la Secţia a II-a privind combaterea infracţiunilor conexe faptelor de corupţie, inspectorii judiciari au procedat diferit.

Vicepreşedintele CSM a subliniat că o explicaţie ar fi faptul că era normal ca ponderea tratării deficienţelor de la Secţia a II-a să fie diferită faţă de celelalte secţii, având în vedere cele constatate anul trecut.

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a recunoscut faptul că încă există anumite deficienţe la Secţia a II-a, însă a susţinut că nu se pot reţine ca deficienţe inexistenţa planurilor de anchetă, atâta timp cât legislaţia nu prevede, precum şi invocarea unor temeiuri legale atunci când de dau soluţii de neîncepere a urmăririi penale, înregistrarea petiţiilor anonime şi modul de înregistrare a sesizărilor.

Daniel Morar a susţinut că obiecţiile formulate privesc pe de o parte aspecte juridice controversate, iar pe de altă parte privesc date reţinute greşit în ceea ce priveşte starea de fapt.

Morar a declarat că au fost reţinute greşit în raportul de control anumite exemple de necomunicare a soluţiilor către toate persoanele interesate. Daniel Morar a explicat că soluţiile comunicate la locul de muncă sunt conform cu procedura atât timp cât nu se cunoaşte domiciliul acestor persoane.

O altă critică a inspectorilor CSM la care DNA a formulat obiecţiuni este legată de planurile de anchetă care, în opinia lui Morar, deşi această problemă nu a fost lămurită la controlul anterior, a fost reţinută şi acum.

"Din punctul meu de vedere nu este obligat ca procurorul să întocmească vreun plan de anchetă, pentru că nu cere nicio procedură acest lucru şi fiecare cum îşi organizează munca aşa îşi duce mai departe ancheta", a spus Morar.

El a adăugat că inspectorii au consemnat că nu există planuri de anchetă în 14 cazuri, deşi în nouă dintre acestea existau, aşa că rămân doar cinci dosare.

Totodată, Morar a spus că nu este de acord cu constatările Inspecţiei Judiciară privind tergiversarea soluţionării cauzelor sau efectuarea într-un anume ritm de procurori a actelor de urmărire penală.

El a explicat că inspectorii au reţinut ca o tergiversare de soluţionare a cauzelor dosare în care nu a fost depus raportul de constatare tehnico-ştiinţifică de către specialişti la data stabilită de către procurori.

Nu pot fi reţinute ca o tergiversare din punctul de vedere al unor procurori pentru că în funcţie de concluzia raportul de constatare tehnico-ştiinţifică se efectuează acte de urmărire penală, a spus şeful DNA.

Morar a spus că au fost verificări ale inspecţiei realizate pur formal în care inspectorii nu au văzut dosarul dar şi-au formulat concluzii. El a mai declarat că nu pot fi considerate tergiversări de soluţionare a cauzelor atât timp cât efectuarea mai departe a actului de urmărire penală depinde de răspunsul pe care trebuie să-l dea diverse instituţii.

O altă critică a inspectorilor cu care şeful DNA nu a fost de acord şi pe marginea căreia s-au purtat discuţii şi în urmă cu un an la controlul anterior, este cea legată de conexarea dosarelor. Daniel Morar a subliniat că inspecţia critică în raport faptul că nu se face conexarea dosarului nou cu cel vechi.

"Nu există nicio dispoziţie de procedură care să spună unde se face conexarea: dosarul nou sau la dosarul vechi. Este într-adevăr o cutumă", a arătat Morar.

Şeful DNA a mai spus că această problemă nici măcar nu trebuia consemnată în raport, mai ales că inspectorii au găsit doar o singură situaţie care nu poate fi reprezentativă.

Procurorul şef DNA a mai precizat că a făcut obiecţiuni cu privire la constatările inspectorilor legate de sesizările online, trimiterea dosarelor de la structura centrală la serviciile teritoriale, infirmarea din oficiu a serviciilor, necomunicarea soluţiilor de netrimitere în judecată a unor persoane.

În 15 august, inspectorii CSM au transmis DNA Raportul de control întocmit de inspectori. Conducerea Direcţiei a transmis CSM, în septembrie, obiecţiunile proprii asupra documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici