- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sed Lex cere pentru bugetarii cu studii superioare salariul de 880 de lei retroactiv
Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu elaborarea în regim de urgenţă a unui act normativ prin care tuturor categoriilor de bugetari să li se acorde retroactiv salariul minim de 880 de lei prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă.
Sed Lex cere pentru bugetarii cu studii superioare salariul de 880 de lei retroactiv
Totodată, reprezentanţii Sed Lex cer şi reglementarea unitară a modalităţilor de recuperare a sumelor aferente primelor de vacanţă neacordate în perioada 2001-2006.
"Pentru acordarea unui tratament egal tuturor funcţionarilor publici şi având în vedere practica instanţelor judecătoreşti de a da câştig de cauză în acţiunile deschise în această speţă, am solicitat reglementarea în mod unitar a modalităţii de recuperare de către funcţionarii publici a sumelor aferente primelor de vacanţă neacordate în perioada 2001 – 2006", arată preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Membrii Alianţei Sed Lex ameninţă cu declanşarea conflictului colectiv de muncă la nivel naţional, după parcurgerea etapelor prevăzute în legea conflictelor de muncă, în funcţie de stadiul negocierilor şi de modalitatea în care Guvernul "înţelege să analizeze şi să soluţioneze solicitările", potrivit aceleiaşi surse.
Solicitarea vine după ce instanţa a dat câştig de cauză cadrelor didactice din judeţul Dolj care au cerut acordarea, începând cu 1 ianuarie 2007, a salariului de bază brut de 880 de lei pentru personalul din învăţământ cu studii superioare. În urma acestei decizii, sindicatele cadrelor didactice au cerut Guvernului să stabilească acest lucru printr-o ordonanţă de urgenţă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), prin Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, a câştigat, luni, definitiv şi irevocabil procesul în care profesorii doljeni cereau respectarea articolului 40 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007-2010 din 29 decembrie 2006, arăta liderul FSLI, Aurel Cornea.
"Am recurs la justiţie deoarece de la 1 ianuarie 2007, conform grilelor de salarizare, salariul de bază brut pentru personalul didactic cu studii superioare debutant este de 761 de lei pe lună. Am considerat că este discriminatoriu pentru salariaţii din învăţământ cu studii superioare ca nivelul salariului de bază brut să fie sub cel stabilit prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pentru ceilalţi salariaţi cu studii superioare", preciza Cornea.
Tribunalul Dolj a obligat, astfel unităţile de învăţământ din judeţul Dolj să stabilească, în favoarea membrilor cu studii superioare ai sindicatului afiliat la FSLI, un salariu de bază brut de 880 lei şi să achite membrilor diferenţa dintre salariul astfel stabilit şi salariul efectiv plătit în perioada 1 ianurie 2007 - 11 iunie 2007, diferenţe actualizate cu rata inflaţiei.
Având în vedere precedentul judiciar creat, FSLI a solicitat Guvernului României să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să se stabilească că, începând cu 1 ianuarie 2007, pentru cei peste 45.000 de salariaţi din învăţământ cu studii superioare debutanţi, salariul minim brut să fie de 880 lei şi să se acorde diferenţele de drepturi salariale începând cu 1 ianuarie, actualizate cu rata inflaţiei.
"Considerăm că numai în acest fel se vor evita discriminările salariale între beneficiarii hotărârii judecătoreşti şi ceilalţi salariaţi din învăţământ", a adăugat Cornea.
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a declarat, luni, că în cazul în care instanţa ia lua o decizie definitivă în privinţa acordării salariului de bază brut de 880 de lei pentru personalul din învăţământ cu studii superioare, astfel cum a fost reglementat prin CCM unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, se va supune deciziei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO