Şedinţa CGMB privind schimbarea datei referendumului local, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa CGMB în care trebuiau discutate două proiecte de hotărâre privind decalarea datei referendumului local în 26 iunie şi alocarea a 10 milioane de lei pentru organizarea consultării bucureştenilor a fost suspendată din lipsă de cvorum, la şedinţă fiind prezenţi doar 22 din cei 55 de consilieri.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, după suspendarea şedinţei de îndată convocate vineri, că membrii PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) aşteaptă mandat politic pentru a-şi exercita mandatul administrativ.
Oprescu a spus că în prezent rămâne în vigoare Hotărârea CGMB din 13 aprilie care stabileşte data referendumului local în 19 iunie, cu şapte întrebări.
Întrebat dacă va mai convoca o altă şedinţă a Consiliului General pentru a discuta proiectele referitoare la organizarea referendumului local, Oprescu a spus că va face acest lucru doar atunci când va fi sigur de participarea tuturor consilierilor municipali.
Preşedintele grupului PSD din CGMB, Doru Giugula, consideră că ceea ce s-a întâmplat vineri este "o bătaie de joc din partea PDL" la adresa cetăţenilor.
Primarul general Sorin Oprescu a convocat, vineri, şedinţa de îndată a CGMB pentru a discuta două proiecte privind organizarea referendumului local.
Unul dintre proiecte propunea decalarea datei referendumului local din 19 iunie în 26 iunie.
În expunerea de motive a proiectului se arată că prin HCGMB 63 din 13 aprilie a fost stabilită data desfăşurării referendumului local privind modificarea organizării administrativ-teritoriale şi a funcţionării autorităţilor administraţiei locale a Capitalei la 19 iunie.
"Având în vedere că prin Ordinul Ministrului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului nr. 4799/31.08.2010 privind organizarea examenului de bacalaureat - 2011, pentru data de 19.06.2011 marea majoritate a cadrelor didactice sunt cooptate în această activitate, aceştia fiind şi cei care vor participa şi vor asigura buna desfăşurare a referendumului local, data organizării referendumului va fi decalată pentru ziua de 26.06.2011", potrivit expunerii de motive a proiectului.
În documentul citat se mai arată că modificarea datei referendumului va acorda autorităţii deliberative posibilitatea de a reanaliza numărul întrebărilor stabilite în HCGMB din 13 aprilie, cât şi conţinutul acestora.
Prin hotărârea aprobată de CGMB în 13 aprilie s-a decis ca la referendumul local să fie şapte întrebări: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o singură administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Bucureşti?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru tot Bucureştiul?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ din administraţia Bucureştiului?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de Primarul General alături de Consiliul General?".
Al doilea proiect de hotărâre care trebuia discutat în şedinţa de vineri a CGMB viza alocarea a 10 milioane de lei din bugetul propriu al Capitalei pe 2011 - fondul de rezervă, pentru finanţarea organizării şi desfăşurării referendumului local.
Potrivit proiectului, cele 10 milioane de lei pot fi folosite exclusiv pentru finanţarea cheltuielilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, suma rămasă neutilizată neputând fi angajată pentru alte categorii de cheltuieli.
Pentru evaluarea costurilor aproximative necesare organizării şi desfăşurării referendumul local s-a solicitat sprijinul primarilor sectoarelor Capitalei.
"Estimările au fost făcute pe baza cheltuielilor cu scrutinul privind alegerea Preşedintelui României din decembrie 2009", se arată în raport Direcţiei Economice a municipalităţii, care însoţeşte proiectul de hotărâre.
În documentul citat se menţionează că, pentru transparenţa cheltuielilor, este necesar să se stabilitească, printr-o hotărâre distinctă a CGMB, principalele categorii de cheltuieli - printre care cele cu buletinele de vot, ştampile, tuş, transport, logistică, informatică, hrană, servicii de pază şi indemnizaţii - , modul de decontare a cheltuielilor efectuate de secotare şi nivelul maximal al anumitor categorii de cheltuieli.
Primarul Sorin Oprescu, a anunţat, joi, după întâlnirea cu liderii de grup din CGMB, convocarea şedinţei de îndată a CGMB pentru stabilirea datei referendumului local.
El a adăugat că a avansat trei întrebări, pe care le-a propus discuţiei, respectiv: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea Consiliilor Locale de Sector?", "Sunteţi de acord ca primarii sectoarelor să fie aleşi de CGMB, în locul cetăţenilor Capitalei?" şi "Sunteţi de acord cu alegerea consilierilor generali prin vot uninominal, după modelul alegerii parlamentarilor?".
Primarul Capitalei a mai spus că, în calitate de organizator al referendumului local, nu poate să nu ţină cont de banii bucureştenilor şi că fiecare întrebare în plus înseamnă de fapt costuri în plus, pentru că fiecare întrebare se pune pe un buletin de vot separat.
Marţi, primarul Capitalei s-a întâlnit cu edilii de sector şi cu liderii partidelor reprezentate în CGMB, pentru a discuta despre organizarea referendumului local.
Sorin Oprescu a spus că primarii prezenţi la întâlnirea de marţi au cerut un referendum serios, cu o singură întrebare. La întâlnirea cu primarul general au participat doar primarii sectoarelor 1, 4 şi 5, Andrei Chiliman (PNL), Cristian Popescu-Piedone (PC) şi Marian Vanghelie (PSD).
La întâlnirea de marţi cu liderii partidelor din CGMB s-a convenit, în principiu, ca variantă de lucru, reducerea numărului de întrebări pe buletinele de vot de la referendumul local de la şapte la patru şi data de 26 iunie pentru organizarea acestuia.
Ca sediu pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) a fost propus atunci Palatul Copiilor, iar pentru organizarea referendumului, alocarea a 1,2 milioane de euro.
Toate propunerile privind organizarea referendumului local trebuie aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Primăria Capitalei arăta, marţi, într-un comunicat de presă, că toate demersurile tehnice necesare organizarii referendumului au fost făcute deja de primarul general Sorin Oprescu.
Municipalitatea preciza că pentru organizarea referendumului local au fost trimise adrese către Autoritatea Electorală Permanentă, Tribunalul Bucureşti, Prefectură, primării şi partidele reprezentate în CGMB.
De asemenea, primarul Sorin Oprescu şi secretarul general al municipalităţii au fost, marţi dimineaţă, la sediul Autorităţii Electorale Permanente pentru a discuta detaliile tehnice privind organizarea referendumului.
Municipalitatea preciza, la sfârşitul săptămânii trecute, că Legea 3/2000 permite ca anunţul efectiv al organizării referendumului să fie făcut cu "cel puţin 20 de zile înaintea desfăşurării acestuia".
Având în vedere că data stabilită pentru referendumul local este 19 iunie, cele 20 de zile prevăzute de lege sunt respectate, potrivit sursei citate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO