Prima pagină » Social » Cluj: Rezultatele tratamentului cu Probo pentru copiii cu autism sunt „pozitive şi promiţătoare”

Cluj: Rezultatele tratamentului cu Probo pentru copiii cu autism sunt „pozitive şi promiţătoare”

Rezultatele unui studiu clinic realizat cu robotul inteligent Probo pe un grup de copii cu autism "sunt pozitive şi promiţătoare" şi arată că roboterapia reuşeşte să dezvolte în cazul acestora mecanisme atenţionale, potrivit medicilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
25 ian. 2011, 15:09, Social

Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş- Bolyai” (UBB)din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat, marţi, că în urma studiului există posibilitatea achiziţionării unuia sau a doi astfel de roboţi pentru instituţia pe care o conduce.

„Per ansamblu, în urma studiului clinic realizat pe un grup de copii cu autism rezultatele sunt pozitive şi promiţătoare şi arată că roboterapia reuşeşte să dezvolte în cazul acestor copii mecanisme atenţionale. Probo are aplicabilitate clinică. Următorul pas este să mai facem un set de analize şi vom compara exact aceleaşi poveşti implementate fără robot şi dacă rezultatele se confirmă, atunci probabil ne vom focaliza pe dezvoltarea robotului şi achiziţionarea unuia sau a doi roboţi pentru a se lucra cu ei la clinică”, a spus David.

Potrivit acestuia, studiul a relevat faptul că cei patru copii cu autism şi-au concentrat atenţia mult mai multă vreme atunci când au interacţionat cu robotul, decât cu terapeuţii.

„Copiii îşi dezvoltă abilităţile de ataşament. Părinţii spun că, acasă, copiii interacţionează şi vor să doarmă cu o jucărie de pluş care îl reprezintă pe Probo. În acelaşi timp, s-au dezvoltat anumite abilităţi sociale simple, cum ar fi salutul şi capacitatea de a spune «mulţumesc» atunci când li se oferă ceva”, a precizat Daniel David.

Acesta a subliniat că au fost depistate şi câteva aspecte care trebuie dezvoltate şi care nu au funcţionat foarte bine în prima fază, cum ar fi cele legate de identificarea emoţională, „deoarece robotul nu este deosebit de sensibil, să exprime foarte clar şi diferenţiat emoţiile”.

„Noi, psihologii, am dat şi sugestii pentru dezvoltarea robotului colegilor din Belgia, de a aduce îmbunătăţiri în sensul unei expresivităţi emoţionale mai diferenţiate şi mai rapide faţă de situaţiile care generează emoţii”, a spus şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB.

Daniel David a afirmat că acest tip de tratament pentru copiii cu autism poate fi folosit şi în cazul altor afecţiuni psihice.

Robotul Probo a fost adus, în luna noiembrie 2010, la Cluj-Napoca, de doi ingineri belgieni în cadrul unui proiect dezvoltat de Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” şi de Centrul de Autism „Transilvania”.

În cadrul acestui proiect a fost testat clinic, timp de două săptămâni, eficienţa robotului în cazul copiilor cu tulburări de tip autist, pentru ameliorarea stării lor de sănătate.

Probo este un robot „inteligent şi emoţional”, care costă câteva mii de euro şi care este capabil să exprime emoţii şi ştie să identifice, în interacţiune cu copiii, emoţiile lor.