- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.02.2017, 11:05)
- Dana Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sedinţa cu uşile închise la bilanţul DIICOT: Iohannis a felicitat instituţia pentru reacţia legată de OUG13/ Birchall: Statul trebuie să îşi recupereze fiecare leuţ care este furat
Preşedintele României Klaus Iohannis a ajuns, joi, la sediul DIICOT, şeful statului participând la prezentarea raportul de activitate pentru anul 2016 al instituţiei. Iohannis a fost întâmpinat de procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Urmărește
1721 afișări
Sedinţa cu uşile închise la bilanţul DIICOT: Iohannis i-a felicitat pentru reacţia legată de OUG13/ Birchall: Statul trebuie să îşi recupereze fiecare leuţ care este furat (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)
GALERIE FOTO MAI JOS
UPDATE 14.34 Birchall: Statul trebuie să îşi recupereze fiecare leuţ care este furat
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, după bilanţul DIICOT, că o eficientizare a recuperării prejudiciilor este un lucru "normal", considerând că "statul trebuie să îşi recupereze fiecare leuţ care este furat."
Cred că o eficientizare din punctul de vedere al recuperării prejudiciilor este un lucru absolut normal, pentru că până la urmă, statul trebuie să-şi recupereze fiecare leuţ care este furat. Recuperarea prejudiciilor este importantă şi nu este de actualitate numai acum, dar a fost menţionată inclusiv în rapoartele MCV şi este o temă de preocupare inclusiv la nivelul nostru, a declarat Birchall.
Ministrul a precizat că principala preocupare din această perioadă este "asigurarea bunei funcţionări administrative a ministerului Justiţiei".
"Eu îmi doresc, în această perioadă, să pot să fac treabă bună şi să asigur buna funcţionare administrativă a activităţii ministerului. Ieri am semnat foarte multe documente necesare pentru activitatea Guvernului, şedinţei de Guvern care a avut loc astăzi la ora 11.00, pentru că nu se poate bloca activitatea altor minsitere sau activitatea Guvernului în funcţionare. Foarte multe acte normative sunt spre avizare şi la ministerul Justiţiei şi asta e preocuparea mea. Treaba mea este să asigur administrarea unei bune funcţionări a ministerului. Şi dacă fac lucrul ăsta cu bună credinţă şi cu profesionalism,eu sunt mulţumită. Aşa cum am spus de foarte multe ori şi reiau şi astăzi, a avea o justiţie funcţională în România este o prioritate pentru orice guvernare şi este o prioritate pentru guvernarea noastră. A avea o funcţionare din punct de vedere al independenţei şi al profesionalismului în domeniul justiţiei, dar şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Cetăţenaul român trebuie pus în mijlocul acestor preocupări. O justiţie independentă şi profesionistă şi apărea drepturilor fundamentale ale omului sunt două lucruri care merg mână-n mână", a declarat Birchall.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
UPDATE 13.22 DIICOT: În 2016 se remarcă o evoluţie ascendentă privind fenomentul de auto-radicalizare
Procurorii DIICOT susţin, în raportul de activitate întocmit pentru anul trecut, că în 2016 s-a remarcat o evoluţie ascendentă a fenomenului de auto-radicalizare, fiind vorba fie de persoane provenite din spaţii cu problematică teroristă, fie de români convertiţi într-o formă jihadistă de credinţă.
În anul 2016 numărul cauzelor înregistrate pe rolul DIICOT a crescut cu 16.76% , fiind vorba despre 15.334 de dosare noi. De asemenea, a crescut şi numărul dosarelor soluţionate cu 12,53 la sută, fiind terminată cercetarea penală în 13.168. Pe de altă parte, numrăul persoanelor cercetate a scăzut faţă de 2015, fiind vizaţi de anchetele DIICOT 15.279 oameni, în scădere cu 11.64%.
Anul trecut au fost trimise în judecată 3.866 de persoane, cu 0,67% mai puţine ca anul trecut. Procurorii DIICOT susţin că a scăzut şi numărul persoanelor achitate în dosarele DIICOT, fiind vorba despre 69 de persoane. În 2015 au fost 121 de inculpaţi achitaţi definitiv. Şase cauze au fost restituite definitiv, cu jumătate mai puţine faţă de anul 2015.
În ceea ce priveşte dosarele de terorism şi contra securităţii statului, au fost soluţionate 36 de cauze din 141, un singur dosar fiind trimis în judecată, cu doi inculpaţi în stare de arest preventiv.
"Fenomenul de auto-radicalizare a persoanelor aflate pe teritoriul naţional a înregistrat o evoluţie ascendentă în 2016, printre acestea regăsindu-se atât indivizi proveniţi din spaţii cu problematică teroristă, cât şi cetăţeni români convertiţi într-o formă jihadistă de credinţă", se arată în raportul DIICOT.
Galerie foto
UPDATE 12.40 : Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, la bilanţul DIICOT, că apreciază promptitudinea cu care instituţia a reacţionat public în ceea ce priveşte ordonanţa de modificare a Codurilor Penale.
"Recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care instituţia dumneavoastră a reacţionat în mod public, semnalând faptul că adoptarea unor asemenea acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale", a susţinut Iohannis în cadrul discursului său.
Preşedintele a făcut referire şi la rolul pe care îl are DIICOT în dezvoltarea economiei ţării.
"Rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este unul esenţial la nivelul societăţii şi, în acelaşi timp, unul extrem de dificil, întrucât vă confruntaţi cu formele cele mai dure şi mai violente ale criminalităţii. Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat", a mai spus Iohannis, care a vorbit şi despre modificările legislatie care urmează să fie făcute şi care vizează activitatea DIICOT.
"Aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă. Mă bucur să constat că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei. Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească. Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să combatem şi să destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să recuperăm prejudiciile create. Este mai mult decât necesară o bună colaborare între Ministerul Public în genere şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.
Bilanţul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism s-a ţinut cu uşile închise, presa neavând acces înăuntru.
Şeful statului nu a făcut declaraţii nici la intrarea în sediul instituţiei, nici la ieşire.
La eveniment au participat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Citeşte şi: Un nou dosar ANRP: Procurorii DNA investighează supraevaluarea unor terenuri din Bistriţa
Citeşte şi: Peste 200 de persoane protestează în Piaţa Victoriei. Alţi 200 de oameni s-au strâns la Cotroceni
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe