Sediul BNR s-a "îmbrăcat", luni, în roz, amintind femeilor că sănătatea este cea mai de preţ avere

Fundaţia Renaşterea organizează, luni, a 12-a ediţie a evenimentului "Iluminare în roz" - simbol al luptei împotriva cancerului de sân, sub sloganul "Sănătatea - cea mai de preţ avere" -, în 2012 fiind "îmbrăcat" în culoarea speranţei Palatul Băncii Naţionale a României (BNR).

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Sediul BNR s-a "îmbrăcat", luni, în roz, amintind femeilor că sănătatea este cea mai de preţ avere

Sediul BNR s-a "îmbrăcat", luni, în roz, amintind femeilor că sănătatea este cea mai de preţ avere (Imagine: Arhiva Mediafaxfoto)

"În fiecare an, la 1 octombrie, în peste 40 de ţări, se iluminează în roz clădiri reprezentative, pentru a le reaminti femeilor că prin informare, prevenţie şi control medical anual, cancerul poate fi învins. Evenimentul simbol al Fundaţiei Renaşterea ne oferă prilejul de a împărtăşi susţinătorilor noştri rezultatele celor 11 ani de activitate şi de a le transmite mulţumirile celor peste 200.000 de persoane care au beneficiat de serviciile noastre. Anul acesta este unul special, deoarece ne extindem activitatea de la programul pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin, la probleme legate de sănătatea femeii în general", a declarat preşedintele fundaţiei, Mihaela Geoană.

În afară de campanii de informare, servicii medicale şi de consiliere oferite femeilor, Fundaţia Renaşterea îşi propune să devină un actor important în acţiunile de lobby şi propuneri legislative în domeniul sănătăţii. Anul acesta, alte cinci oraşe din ţară s-au alăturat Capitalei, iar lumina roz va transmite mesajul luptei împotriva cancerului de sân în Bacău, Braşov, Constanţa, Petroşani şi Târgu Mureş, a precizat Mihaela Geoană.

La evenimentul de luni seară, printre cei 160 de invitaţi de marcă se regăsesc personalităţi din lumea bancară, medicală, juridică, academică, artistică şi ai societăţii civile, susţinători ai fundaţiei.

Tot luni seară, Mihaela Geoană şi Andreea Esca, ambasadorul Fundaţiei, vor fi gazdele unei recepţii în cadrul căreia va avea loc o licitaţie fără strigare în vederea strângerii de fonduri pentru continuarea programelor fundaţiei. Atmosfera specială a serii va fi asigurată, pe perioada dineului, de formaţia Holograf, potrivit organizatorilor.

Fundaţia Renaşterea s-a alăturat astfel Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, organizând în fiecare an, la 1 octombrie, evenimentul de iluminare în roz a unor clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. Anul acesta, compania Estee Lauder, susţinător al fundaţiei, sărbătoreşte 20 de ani de la lansarea Campaniei de luptă împotriva cancerului de sân. Câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care vor îmbrăca anul acesta culoarea speranţei sunt Empire State Building din New York (SUA), Turnul Perla Orientului din Shanghai (China), Muzeul Britanic din Londra (Anglia), Opera din Paris (Franţa).

În Bucureşti, au fost iluminate în roz, până acum, Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea CEC (2004), Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucureşti (2009), Palatul Parlamentului (2010) şi Palatul de Justiţie (2011).

Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. În urma activităţii susţinute, autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea statutul de Organizaţie de Utilitate Publică.

Printre realizările din cei 11 ani se numără Centrul Medical de Excelenţă - Renaşterea, inaugurat în aprilie 2011 şi specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân şi genital. Centrul are opt cabinete medicale, laborator modern de anatomopatologie şi imunohistochimie, mamograf digital de ultimă generaţie, colposcop şi ecograf. Finanţarea pentru Centru, în valoare de două milioane de euro, a fost asigurată prin Mecanismul Financiar SEE (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

Centrul Medical de Excelenţă - Renaşterea este prima unitate medicală din România care implementează şi utilizează sistemul CAD (Computer Aided Detection) ca instrument de asistare sau second opinion în procesul de diagnosticare. Mamografiile digitale sunt arhivate şi pot fi transmise pentru diagnostic la distanţă sau second opinion.

Fundaţia a dechis, de asemenea, Centrul de Diagnostic al Afecţiunilor Mamare "Renaşterea" din Bucureşti, care oferă consultaţii, mamografii şi ecografii pentru detectarea precoce a cancerului de sân. În perioada 2003-2012, la acest Centru au fost investigate peste 27.824 de persoane, au fost efectuate 13.899 de ecografii, 24.607 de mamografii şi 27.218 de consultaţii, iar 2.777 de femei au fost depistate cu cancer.

Renaşterea a lansat şi Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România. Unitatea mobilă este dotată cu un cabinet de ginecologie şi unul de mamografie digitală. De la inaugurarea din martie 2008, Unitatea Mobilă s-a deplasat în 34 de comunităţi rurale şi oraşe mici, unde peste 16.400 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 14.720 teste Babeş Papanicolau şi 8.386 de mamografii. De asemenea, au fost distribuite aproximativ 20.000 de broşuri de informare privind sănătatea femeii.

O altă realizare a organizaţiei neguvernamentale este Unitatea Mobilă Enel Cuore, achiziţionată cu fonduri donate de Fundaţia Enel Cuore, în 2011, şi dotată cu cabinete de ginecologie şi de mamografie digitală. Această unitate de diagnostic se va deplasa în zone rurale şi urbane mici, unde va putea efectua, lunar, peste 600 de teste Babeş-Papanicolau şi 500 de mamografii digitale.

De asemenea, Centrul de Informare Medicală - Renaşterea, amenajat în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, oferă sprijin psihologic pentru pacienţi şi familiile acestora. Până în prezent, peste 10.000 de persoane au beneficiat de serviciile acestui centru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici