- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (11.04.2016, 11:45)
- Firuta Flutur , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sediul Oficiului de Cadastru din Cluj, nefinalizat după 8 ani. Investiţia este de peste 10 milioane de lei - GALERIE FOTO
Noul sediu administrativ al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj a început să fie construit în urmă cu opt ani, clădirea nefiind finalizată nici până acum, deşi au fost cheltuiţi peste 10 milioane de lei cu acest proiect, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
903 afișări
Sediul Oficiului de Cadastru din Cluj, nefinalizat după 8 ani. Investiţia este de peste 10 milioane de lei
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj îşi desfăşoară activitatea din Cluj-Napoca în două locuri, la sediul central de pe str. Alexandra Vaida Voevod, în două clădiri vechi, care totalizează 449 de mp, şi într-un spaţiu închiriat în zona Gării, în suprafaţă de 1.542 de mp, unde funcţionează biroul Cluj-Napoca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În cele două clădiri ale sediului central lucrează circa 50 de funcţionari, unele birouri fiind supraaglomerate. Din cauza volumului de activitate care a înregistrat, în fiecare an, o creştere semnificativă, spaţiul necesar desfăşurării activităţii OCPI s-a dovedit insuficient. Astfel, în anul 2006 s-a luat decizia construirii unui nou sediu administrativ prin care s-a urmărit asigurarea spaţiilor necesare desfăşurării activităţii în mod corespunzător pentru cetăţeni, colaboratori şi angajaţi.
Reprezentanţii OCPI Cluj au declarat corespondentului MEDIAFAX că s-a urmărit şi operativitatea în preluarea şi soluţionarea cererilor depuse şi reducerea sau eliminarea timpilor de aşteptare, un flux şi circuit al cererilor şi documentelor în condiţii de siguranţă, condiţii optime pentru arhivarea şi conservarea documentelor deţinute şi procesate, realizarea unui sistem modern de accesare şi utilizare a echipamentelor din dotare, eliminarea plăţii chiriei.
„În anul 2006, s-au început procedurile necesare investiţiei astfel încât în luna iulie 2006 s-a încheiat un contract de prestări servicii de proiectare cu societatea Tehnoproiect Comtrans Bucureşti care a câştigat licitaţia organizată în acest sens, iar în mai 2007 s-a obţinut autorizaţia de construire din partea Primăriei Cluj-Napoca. Au fost organizate două licitaţii privind atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor, fiind desemnată câştigătoare SC Zicu Impex SRL din Cluj-Napoca, fiind semnat în ianuarie 2008 contractul pentru realizarea lucrărilor, valoarea investiţiei ridicându-se la 10,5 milioane de lei, cu TVA”, au spus sursele citate.
Construcţia noului sediu pe str. Alexandru Vaida Voevod, în spatele celor două clădiri vechi ale sediului OCPI Cluj, a început în martie 2008, termenul de finalizare fiind martie 2011.
„În perioada 2008 – 2009 au fost executate lucrări în valoare de 10,6 milioane de lei, cu TVA, pe parcursul realizării lucrărilor au fost sesizate lipsuri şi omisiuni din documentaţia tehnică de execuţie, care au impus revizuirea acesteia, modificarea şi/ completarea ei. Din cauza acestor deficienţe din proiect, au fost încheiate cinci acte adiţionale, în valoare de 4,7 milioane de lei, reprezentând circa 45% din valoarea contractului”, au precizat reprezentanţii instituţiei.
Problemele au început să apară în cursul anului 2010 când, din cauza crizei economice, nu au mai fost alocate fonduri pentru această investiţie, astfel încât s-a dispus sistarea lucrărilor de execuţie. La acea dată, construcţia era ridicată, finisată pe exterior, fiind montate geamurile şi realizată, parţial, în interior, instalaţia electrică şi cea sanitară. Nici în anul 2011 nu au fost alocaţi bani pentru acest proiect.
Peste lipsa finanţării s-au suprapus şi problemele cauzate de proiectant şi constructor, executantul lucrărilor refuzând în 2012 să reia lucrările de construcţie, invocând reactualizarea preţului cu indicele de inflaţie pe perioada 2009 – 2012 la lucrările din contract rămase de executat şi, totodată, încheierea unui alt adiţional pentru lucrările sesizate ca fiind suplimentare. Constructorul a sesizat dificultăţi tehnice în execuţia lucrărilor datorate lipsurilor din proiectul de execuţie cum ar fi copertină, şape, zugrăveli interioare, plafon casetat, uşi rezistente la foc, scări.
De asemenea, proiectantul a condiţionat verificarea proiectului şi a documentaţiei tehnice prin încheierea unui nou act adiţional.
Deşi pentru anul 2012 au fost alocate aproape 6 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor, fondurile alocate nu au putut fi utilizate, iar în luna septembrie 2012 acestea au fost restituite.
În lunile octombrie şi noiembrie 2012 au avut loc la Bucureşti, la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), două şedinţe de analiză a stadiului de realizare a clădirii, pentru deblocarea situaţiei şi continuarea lucrărilor.
„Întrucât disfuncţionalităţile nu au fost deblocate pentru derularea etapelor necesare în vederea continuării lucrărilor, în mai 2013, la OCPI Cluj, s-a realizat o verificare administrativă care s-a finalizat prin dispunerea unor măsuri care nu au putut fi implementate, astfel că în perioada 2013 – 2014 s-au înregistrat patru acţiuni pe rolul instanţelor judecătoreşti. În bugetul pentru anul 2015, a fost alocată suma de 8,5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la această investiţie, care nu a putut fi utilizată deoarece erau pe rol procese şi a fost restituită”, au precizat reprezentanţii OCPI Cluj.
Aceştia susţin că finalizarea lucrărilor la noul sediu administrativ este condiţionată de deciziile instanţelor de judecată, pe rolul cărora se mai află două procese, la Tribunalul Specializat Cluj şi la Curtea de Apel Cluj. În cazul în care instanţele nu dau sentinţe definitive în acest an, şi 2016 va fi un an pierdut pentru investiţia în noul sediul al OCPI Cluj.
Reprezentanţii Prefecturii Cluj au declarat, pe de altă parte, că există plângeri penale formulate de ANCPI împotriva unor angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, legate de nefinalizarea proiectului, dar şi un proces deschis de agenţie împotriva firmei constructoare, SC Zicu Impex SRL, pentru nefinalizarea lucrării, şi în care OCPI Cluj este parte.
Citeşte şi: CNADNR va plăti 35 milioane de lei pentru construcţia parcărilor pe autostrada Bucureşti - Ploieşti
Citeşte şi: Centru de cercetare pentru bolile cardio-vasculare, deschis la Sibiu. Investiţia, 22 milioane de lei
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36