- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şef CJP Bistriţa: Aplicarea Legii pensiilor trebuie amânată, astfel riscăm procese
Directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Terente Ciui, a declarat, vineri, că aplicarea noii Legi a pensiilor trebuie amânată, deoarece nu sunt finalizate normele de aplicare a ei, astfel că deciziile de pensionare nu pot fi emise în 45 de zile şi există riscul unor procese.
Ciui a declarat, într-o conferinţă de presă, că noua Lege a pensiilor, "mai bună din punct de vedere juridic decât precedenta", ar trebui aplicată doar din 1 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Ciui, nu sunt finalizate normele de aplicare a legii şi nici programele informatice pentru aplicarea ei.
"Din acest motiv, nu ne vom putea încadra în termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziilor de pensionare şi riscăm să fim daţi în judecată de cei care vor să iasă la pensie şi care nu primesc la timp deciziile de pensionare", a spus Ciui.
Potrivit acestuia, din decembrie până în prezent, în Bistriţa-Năsăud au fost depuse aproximativ o mie de cereri de pensionare, deciziile urmând să fie emise în baza legii noi, însă cu o întârziere mai mare de 45 de zile.
"Avem o mie de cereri de ieşire la pensie înregistrate din decembrie până în prezent. Deciziile de pensionare se emit în baza noii legi şi ar trebui o amânare până vom avea toate programele informatice pentru aplicarea ei, măcar până la 1 aprilie", a spus Terente Ciui.
Potrivit acestuia, există o recomandare a Curţii de Conturi a României conform căreia contractele de muncă ale bugetarilor încetează în momentul în care au împlinit vârsta de pensionare.
"Persoana respectivă riscă să stea două luni acasă, fără bani. Îi primeşte retroactiv pe cei din pensie, e adevărat, dar până primeşte decizia riscă să nu aibă venituri", a spus Terente Ciui.
Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament în 7 decembrie 2010, iar Curtea Constituţională a decis, în 15 decembrie 2010, că legea este constituţională, după admiterea unei cereri a preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare. În aceeaşi zi, actul normativ a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO