Şef în Inspecţia Muncii: Numărul accidentelor de muncă trebuie redus cu 25% în următorii trei ani

Directorul pentru securitate şi sănătate a muncii din cadrul Inspecţiei Muncii, Dumitru Bănici, afirmă că numărul accidentelor de muncă trebuie redus cu 25%, iar inspectorii trebuie să verifice situaţia efectivă la locurile de muncă, fiind situaţii când pe documentaţiile firmelor se depune praful.

Urmărește
151 afișări

Dumitru Bănici a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Gura Humorului, că activitatea de securitate şi sănătate a muncii a fost, în ultima perioadă, lăsată pe un loc secundar, atenţia fiind îndreptată mai mult pe tematica de a scoate la suprafaţă locurile de muncă "la negru".

"Am scos la suprafaţă aproximativ un milion de contracte. Oarecum, activitatea de securitatea şi sănătatea muncii a fost pe planul doi", a spus Bănici, care a subliniat că se impune ca inspectorii de muncă să acorde o atenţie maximă locurilor de muncă, pentru că acolo se produc accidentele.

El a apreciat că 80 la sută din activitatea inspectorilor de muncă trebuie să fie în teren, unde să identifice riscurile şi să adopte măsuri de prevenţie, şi s-a pronunţat pentru ca la controale să fie limitat accesul serviciilor externe pentru protecţia muncii ale firmelor.

Bănici a mai spus că s-au constatat situaţii când pe dosarele deţinute de firme în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii s-a depus praful.

El a subliniat că în următorii trei ani numărul accidentelor de muncă trebuie să se reducă cu 25 la sută, iar activitatea inspectorilor de muncă să fie îndreptată mai mult spre prevenţie.

Şeful Direcţiei pentru securitate şi sănătatea muncii din cadrul Inspecţiei Muncii a participat joi, la Gura Humorului, la un simpozion regional privind securitatea şi sănătatea în muncă în activitatea de mentenanţă.

El a spus că ponderea evenimentelor în activitatea de mentenaţă este pe locul al patrulea, după cele în construcţii, transporturi şi protecţie şi gardă. Astfel, în ultimul an, au fost înregistrate 60 de evenimente de muncă în activităţi de reparaţii, revizie sau curăţenie.

Şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a explicat că activitatea de mentenanţă este una de prevenire a accidentelor de muncă şi că şi în acest domeniu există riscuri şi se înregistrează evenimente. El a arătat că pentru prevenirea accidentelor în activităţi de reparaţii, revizie sau curăţenie trebuie respectate cu stricteţe procedurile, metodologia de intervenţie şi ordinea tehnică de intervenţie asupra utilajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici