- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 15:58)
- Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, reţinută pentru corupţie
Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost reţinută, fiind acuzată că ar fi primit bani şi bunuri de peste 97.000 de lei, pentru ca 68 de persoane să fie încadrate ilegal în grad de handicap, acestea primind indemnizaţii totalizând aproape 1,2 milioane de lei.
Urmărește
706 afișări
Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, reţinută pentru corupţie (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Ploieşti au reţinut-o pe Viorica Oniga, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, funcţionar angajat cu contract de muncă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul şi fals intelectual, toate în formă continuată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Alături de aceasta a fost reţinută şi Georgeta Oprea, pentru dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, toate în formă continuată , se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA.
Procurorii vor cere Tribunalului Prahova arestarea preventivă pentru 29 de zile a Vioricăi Oniga şi a Georgetei Oprea.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în perioada 2006 - 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari, printre care Sorin Octavian Gabor şi Neacşu Georgeta, ambii arestaţi preventiv în cauză, sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei pentru a încadra în grad de handicap şi elibera certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane. Cele 68 de persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.
"În cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, în mod nereal, că acele persoane suferă de anumite afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit", au precizat procurorii în documentul citat.
Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit pe nedrept indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 de lei, sumă care reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.
Procurorii fac cercetări în această cauză şi faţă de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilităţile prevăzute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi uz de fals, în cazul unora dintre acestea fiind deja începută urmărirea penală.
Un scandal a izbucnit, în urmă cu două săptămâni, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, după ce presa a difuzat imagini cu persoane cu handicap sever, care nu se pot deplasa, chinuindu-se să urce scările sediului DGASPC, unde fuseseră chemate pentru evaluarea gradului de handicap.
În urma scandalului, o comisie care a făcut verificări la DGASPC a descoperit mai multe nereguli în activitatea acestei instituţii.
Astfel, una dintre problemele constatate de către comisia de analiză este aceea că membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova nu au respectat prevederile art. 87, alin 1 din legea 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, în sensul în care nu au stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programele de recuperare.
O altă neregulă constă în eliberarea a 100 – 120 de bonuri pe zi pentru evaluarea celor cu grad de handicap, număr considerat "prea mare pentru a asigura un timp optim pentru o evaluare complexă a fiecărui caz". Cele două deficienţe se adaugă unei alte abateri, considerată cea mai gravă, şi anume încălcarea ordinulului privind aprobarea procedurii cadrului de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, care precizează că în cazul persoanelor nedeplasabile serviciul de evaluare trebuia să facă această deplasare şi să îi cheme la sediul DGASPC pe cei nedeplasabili.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, anunţa, în 17 mai, că, în urma controlului, s-a stabilit că actuala componenţă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisă de Consiliul Judeţean fără avizul avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a anunţat, luni, în şedinţa CJ, că Ministerul Muncii a avizat componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC.
La finalul şedinţei, Mircea Cosma a spus că această comisie va fi condusă în continuare, cel puţin două luni, de către medicul Viorica Oniga, despre care şeful CJ Prahova anunţase anterior că va fi eliberată din funcţie în momentul în care i se va găsi un înlocuitor, ca urmare a neregulilor constatate în ceea ce priveşte activitatea de evaluare a persoanelor cu handicap.
Mircea Cosma a precizat că reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au intenţionat să transfere la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap medici angajaţi la centre din subordinea DGASPC, însă aceştia au refuzat, iar în aceste condiţii Oniga va rămâne în funcţie pentru cel puţin două luni de acum înainte.
"Angajarea unui medic pe criza de medici din România este o problemă grea. Am încercat să transferăm doi medici de la două centre (din subordinea DGASPC Prahova – n.r.) care şi-au declinat dorinţa de a veni la comisia de evaluare. Vom publica un anunţ de angajare într-o revistă de specialitate. Sperăm ca într-un interval de două luni să lămurim această problemă", a afirmat preşedintele CJ Prahova, referindu-se la înlocuirea şefului comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova.
Mircea Cosma a mai spus că reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au reuşit să identifice cine anume din DGASPC a dat dispoziţia verbală ca persoanele cu handicap, netransportabile, să fie chemate pentru evaluare la sediul direcţiei, în condiţiile în care legea prevede că aceste persoane trebuie evaluate la domiciliul lor şi nu trebuie chemate la sediul unde îşi desfăşoară activitatea comisia de evaluare.
Tot luni, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, prin vot, trecea fostei directoare executive a DGASPC Prahova, Vasilica Florea, din funcţia de director într-o funcţie de execuţie în cadrul instituţiei pe care a condus-o în ultimii ani. Vasilica Florea a fost transferată într-o funcţie de consilier superior la Compartimentul Proiecte Europene din cadrul Serviciului strategii, programe, monitorizare, analiză statistică şi proiecte europene al DGASPC Prahova.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Componenţa comisiei pentru persoane cu handicap din DGASPC Prahova, avizată. Aceasta este condusă de acelaşi medic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe