Şefa CSM: Activitatea magistraţilor nu trebuie idealizată şi glorificată / Preşedintele ÎCCJ: Nu a existat un alt an în care corpul magistraţilor să fie mai lipsit de unitate

Preşedintele CSM, Simona Marcu, a declarat, la bilanţul pe 2017 al Inspecţiei Judiciare, că societatea trece prin profunde tensiuni privind modul de înfăptuire a justiţiei, menţionând şi că activitatea magistraţilor nu trebuie idealizată şi glorificată.

Urmărește
883 afișări
Imaginea articolului Şefa CSM: Activitatea magistraţilor nu trebuie idealizată şi glorificată / Preşedintele ÎCCJ: Nu a existat un alt an în care corpul magistraţilor să fie mai lipsit de unitate

Şefa CSM: Activitatea magistraţilor nu trebuie idealizată şi glorificată

„Înainte de a critica alte puteri ale statului sau pe reprezentanţii acestora, avem datoria să ne facem noi înşine o radiografie realistă, să stabilim cu onestitate problemele sistemului judiciar şi să luăm măsurile adecvate. Instrumentul prevăzut de art.30 din Legea nr.317/2004 este şi trebuie să rămână unul puternic, ce trebuie utilizat numai în situaţiile în care independenţa sau imparţialitatea magistraţilor ori a sistemului judiciar în ansamblul său este cu adevărat afectată. Utilizarea excesivă a acestui instrument poate fi prejudiciabilă, acreditând ideea unui sistem judiciar firav, mult prea lesne afectat de către oricine. Activitatea judecătorilor şi procurorilor nu trebuie criticată în mod excesiv, dar nici idealizată şi cu atât mai puţin glorificată. Magistratul îşi face datoria, conform legii şi potrivit propriei conştiinţe, asumându-şi poziţia pe care o ocupă în societate şi efectele faptelor şi deciziilor sale, fiind dator a răspunde ori de câte ori acţiunile ori inacţiunile sale exced cadrului legal ori deontologic”, a declarat Simona Marcu.

Judecătorul a precizat că „societatea noastră traversează o perioadă de profunde tensiuni, unele aflate în legătură cu modul de înfăptuire a justiţiei”.

"S-a înregistrat o creştere accentuată a interesului opiniei publice faţă de sistemul judiciar în toate componentele sale, ceea ce a adus în prim plan aspecte care trebuie lămurite. Rolul Inspecţiei Judiciare în această privinţă este major. Sistemul judiciar trebuie să demonstreze că se poate autoregla. (..) Buna funcţionare a justiţiei presupune în primul rând credibilitate, iar credibilitatea se câştigă prin activitatea judecătorilor şi procurorilor desfăşurată în deplină concordanţă cu legislaţia în vigoare şi cu standardele profesionale şi morale. Plenul CSM şi-a cristalizat practica de a solicita verificarea temeinică a situaţiilor şi împrejurărilor de natură a afecta independenţa şi imparţialitatea magistraţilor ori a sistemului judiciar în ansamblul său", a mai spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Preşedintele ÎCCJ: Nu a existat un alt an în care corpul magistraţilor să fie mai lipsit de unitate

Cristina Tarcea, preşedintele Curţii Supreme, a declarat, la bilanţul pe 2017 al Inspecţiei Judiciare, că anul trecut a fost unul în care au existat comportamente care au adus prejudicii de imagine actului de justiţie, subliniind că nicicând corpul magistraţilor nu a fost mai lipsit de unitate.

„În această perioadă nicio instituţie din sistemul de justiţie nu a fost scutită de scandaluri, dezvăluiri, bombe, breaking news-uri. Chiar dacă ştim cu toţii că de multe ori în spatele tuturor acestor evenimente se află interese mai mult sau mai puţin ascunse, la fel de bine cunoaştem cu toţii că cea mai mare parte a magistraţilor, judecători şi procurori, îşi desfăşoară activitatea cu multă onestitate, în condiţii de anonimat, de decenţă şi de eficienţă. Şi cu toate acestea, nu putem să ignorăm faptul că în cursul acestui an interesant au existat comportamente care au depăşit, uneori cu mult, limitele a ceea ce înseamnă deontologie şi care au fost de natură a aduce mari prejudicii de încredere şi de imagine actului de justiţie”, a spus Cristina Tarcea, la bilanţul pe 2017 al Inspecţiei Judiciare.

Magistratul a mai subliniat că unele scandaluri au fost provocate chiar de către cei din sistemul de justiţie:

„Iar ceea ce este mult mai trist în afara acestor comportamente, este faptul că, în loc să analizăm lucid ceea ce s-a întâmplat şi să găsim resursele interioare de a ne evalua propriile comportamente şi propriile greşeli, au fost destui cei, chiar din interiorul sistemului de justiţie, care au amplificat ceea ce nu era de amplificat, au ignorat ceea ce nu era de ignorat, sau şi mai grav, au creat noi scandaluri, din lucruri insuficient cunoscute, sau pur şi simplu necunoscute. Şi toate acestea au creat scindare. Este drept, că în general, corpul magistraţilor nu prea excelează prin unitate, dar din punctul meu de vedere, nu a existat un alt an în care corpul magistraţilor să fie mai lipsit de unitate”, a spus Tarcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici