Şefa Muzeului de Istorie Prahova, trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu, a demisionat

Directoarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, trimisă în judecată în anul 2012 pentru neglijenţă în serviciu, în cazul furtului mai multor capace din aur ale unor ceasuri de colecţie, şi-a dat demisia, în locul său fiind numit director interimar unul dintre directorii adjuncţi ai muzeului.

Urmărește
870 afișări
Imaginea articolului Şefa Muzeului de Istorie Prahova, trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu, a demisionat

Şefa Muzeului de Istorie Prahova, trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu, a demisionat

Directoarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, trimisă în judecată în octombrie 2012 sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu după ce mai multe capace din aur ale unor ceasuri de colecţie au dispărut din muzeu, iar ea a ascuns furtul timp de mai mulţi ani, şi-a dat demisia din funcţie, au declarat corespondentului MEDIAFAX reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova, instituţie în subordinea căreia se află Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.

În locul Liei Maria Voicu a fost numită director interimar Marinela Peneş, de profesie arheolog, care până acum a deţinut funcţia de director adjunct al muzeului. Cel de-al doilea director adjunct al muzeului, Ioan Eugen Stănescu, trimis în judecată tot pentru neglijenţă în serviciu în acelaşi dosar în care a fost inculpată Lia Maria Voicu şi condamnat la plata unei amenzi penale a rămas în funcţia de director adjunct.

Lia Maria Voicu a ocupat timp de mai mulţi ani funcţia de director al Muzeului de Istorie Prahova. În octombrie 2012, Lia Maria Voicu, directorul adjunct Ioan Eugen Stănescu şi o angajată a muzeului au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu, după ce capacele din aur ale mai multor ceasuri din Muzeul Ceasului Ploieşti, secţie a Muzeului de Istorie, au dispărut capacele din aur, îndeosebi de 18 karate, de la 15 ceasuri de buzunar, iar cei trei nu au anunţat Poliţia timp de aproape trei ani, dispariţia metalului preţios fiind constatată în urma unui control al Inspectoratului de Poliţie Prahova.

Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii care au anchetat acest caz, în decembrie 2005 angajaţii Muzeului Ceasului din Ploieşti au constatat lipsa mai multor capace din aur de la 15 ceasuri confecţionate în Elveţia, Anglia şi Franţa în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. De la aceste ceasuri lipseau capacele medii sau, în unele cazuri, şi capacele anterioare iar la unul dintre ceasuri lipsea şi cadranul. Este vorba despre ceasuri de buzunar, care au aparţinut ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, regelui Carol I al României, lui Vasile Alecsandri sau lui Constantin Rădulescu Motru, ceasuri care aparţin patrimoniului cultural naţional mobil, potrivit rechizitoriului.

Cu o singură excepţie, respectiv un capac din aur de 14 karate, toate celelalte capace lipsă erau confecţionate din aur de 18 karate. Cele mai multe dintre capacele lipsă au diametrul între patru şi cinci centimetri şi sunt capace medii, adică erau amplasate în interiorul ceasului, între mecanism şi capacul din spate.

Conform rechizitoriului întocmit de către procurori, deşi lipsa capacelor de la cele 15 ceasuri a fost anunţată conducerii muzeului prin telefon, dispariţia obiectelor din aur nu a fost anunţată organelor de poliţie. Pe data de 8 februarie 2006, în Consiliul de Administraţie al muzeului, s-a discutat despre lipsa capacelor de ceas, care cântăreau 82,02 grame de aur, iar conducerea muzeului a decis, fără să anunţe Poliţia, să impute unor angajate ale muzeului piesele lipsă. În urma acestei decizii, două dintre angajatele muzeului, care deţineau cheile vitrinelor în care erau expuse ceasurile, au şi semnat angajamente prin care se obligau să refacă toate capacele care lipsesc “în condiţii necunoscute”.

Lipsa capacelor de aur de la ceasurile din Muzeul Ceasului din Ploieşti a fost constatată aproape trei ani mai târziu, mai exact în noiembrie 2008, când IPJ Prahova a făcut un control la muzeu, verificând prin sondaj exponatele, ocazie cu care s-a constatat lipsa capacelor de la 12 ceasuri. Anul trecut, la unul dintre termenele procesului directorul adjunct Eugen Stănescu a cerut, prin avocat, să fie judecat, magistraţii condamnându-l la plata unei amenzi penale de 3000 de lei. Stănescu a făcut recurs la această decizie.

Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova este cel mai mare muzeu din judeţ, având mai multe secţii şi peste 120 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici