Şeful AJOFM Cluj a avertizat Bechtel că riscă să rămână fără angajaţi dacă va relua lucrările
Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, a avertizat Bechtel că, dacă va finaliza procesul de concediere colectivă a aproape 700 de persoane, riscă să rămână fără angajaţi în cazul în care va decide, ulterior, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.
Don a declarat, marţi, presei, că în judeţul Cluj mai multe primării de comune au câştigat proiecte europene pentru dezvoltarea infrastructurii din mediul rural, iar acestea ar putea angaja personalul disponibilizat de la Bechtel, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Sunt o serie de primării din judeţul Cluj care au câştigat proiecte europene pe dezvoltarea infrastructurii rurale. Aici era un avertisment pe care l-am dat Bechtel, legat de faptul că, prin disponibilizarea personalului, în cazul în care reia activitatea, este posibil ca unii dintre cei concediaţi să îşi găsească locuri de muncă la firmele care au câştigat licitaţiile pentru refacerea infrastructurii rurale. Vorbim de proiecte de milioane de euro câştigate la nivelul judeţului Cluj, multe fiind în fază de licitaţie şi care, în primăvara aceasta, vor demara", a spus Don.
Potrivit acestuia, firmele respective vor avea nevoie de angajaţii care au lucrat la Bechtel, deoarece aceştia au mare experienţă în domeniul lucrărilor de construcţii.
Şeful AJOFM Cluj a susţinut că se întrevede chiar o criză de personal în construcţii de infrastructură în judeţul Cluj datorită proiectelor "numeroase" câştigate de autorităţile locale.
Compania americană Bechtel a notificat, în 19 noiembrie 2010, Sindicatul "Transilvania" asupra intenţiei de concediere colectivă a peste 800 de angajaţi care lucrează la Autostrada Transilvania, din cauza lipsei frontului de lucru şi a neplăţii datoriilor de către statul român pentru lucrările făcute în 2010.
Apoi, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a dispus companiei Bechtel să amâne cu zece zile emiterea deciziilor de concediere colectivă a celor peste 800 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, aşa cum a solicitat Sindicatul Cartel "Alfa" Cluj, iar compania a anunţat că va respecta dispoziţia ITM.
Ulterior, Bechtel a început procedura de înmânare a deciziilor de concediere colectivă pentru un număr de 672 de angajaţi. Aceştia beneficiază de un preaviz de 20 de zile lucrătoare, iar de la începutul lunii martie vor înceta raporturile de muncă cu Bechtel.
Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a dat asigurări că lucrările la Autostrăzii Transilvania vor continua în acest an, pe două secţiuni din judeţele Cluj şi Bihor.
Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Premierul Emil Boc a inaugurat, în 13 noiembrie, încă zece kilometri ai Autostrăzii Transilvania (A3), între Turda şi Câmpia Turzii, după care s-a urcat la volanul unei maşini Dacia Duster pentru a testa tronsonul finalizat, alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO