- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful ANAF, Sorin Blejnar, audiat la DNA: Aş putea spune că sunt şeful cel mare, dar nu are legătură cu fapte de corupţie
Sorin Blejnar, audiat ca martor la DNA, a spus luni că a fost întrebat dacă este "şeful cel mare" din interceptările existente la dosar, el răspunzând că poate fi numit aşa având în vedere instituţiile care-i sunt subordonate, fără ca aceasta să aibă legătură cu fapte de corupţie.
Şeful ANAF, Sorin Blejnar, audiat de procurorii DNA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Blejnar s-a prezentat la DNA pentru a da detalii despre persoanele care îl invocă în convorbiri telefonice, interceptate de anchetatori.
După discuţiile cu procurorii, Sorin Blejnar a declarat că a fost chemat în calitate de martor.
Şeful ANAF a spus că a fost întrebat dacă este "şeful cel mare", aşa cum apare în discuţiile ale căror interceptări sunt la dosar, el răspunzând că având în vedere că are în subordine atâtea instituţii, s-ar putea spune că este şeful cel mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Eu nu cred că putem vorbi aici de corupţie, când se vorbeşte de şeful cel mare. În documente se spune că şeful cel mare i-ar fi certat. Eu îi cert zilnic, iar acum când mă voi duce la birou o să-i cert în continuare pentru că sunt o persoană exigentă", a susţinut Sorin Blejnar.
El a negat că ar fi fost într-o excursie în SUA cu Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Totodată, şeful ANAF a susţinut că Mircea Banias nu l-a rugat să renunţe la atitudinea ostilă faţă de anumite persoane, pentru că ostilitatea sau neostilitatea ţine de profesionalism.
"Nu sunt ostil sau neostil în funcţie de rugăminţi", a precizat Blejnar.
Sorin Blejnar a mai spus că a fost chemat de nenumărate rânduri la DNA, ca martor sau pentru a da diverse detalii în dosare şi că acest lucru este normal, având în vedere că se derulează nişte anchete iar lucrurile trebuie clarificate.
Senatorul Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că intervine la şeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, potrivit procurorilor.
Concret, în 24 iulie 2010 senatorul PDL Mircea Banias s-ar fi angajat, la cererea expresă a lui Eugen Bogatu, că va interveni pe lângă preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, membru la rândul său în grupul infracţional organizat din care făceau parte Banias şi Bogatu.
Tot atunci, Mircea Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu să intervină pe lângă Iulian Tudor şi ministrul Transporturilor ("doamna"), Anca Boagiu, "pentru o chestiune de afaceri discutată anterior de cei doi".
Numele şefului ANAF Sorin Blejnar este invocat într-o discuţie dintre doi inculpaţi în dosarul corupţiei din Portul Constanţa pe tema intenţiei lui Sunai Cadâr de a se retrage din "grupul infracţional organizat", din cauza "disidenţelor interne", susţin anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Discuţia a avut loc în 24.12.2010, între Tudoran Dragoş Iulian, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanţa, şi Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
În acest context, cei doi spun că Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ar urma să discute cu Blejnar "acolo", "pe 26".
"În perioada indicată, atât inculpatul Durbac Liviu Adrian, cât şi preşedintele aNAF Sorin Blejnar, s-au găsit în SUA", notează anchetatorii.
Prezentăm integral discuţia dintre Tudoran Dragoş Iulian şi Liviu Bratu pe acest subiect:
"T.D.I.: Mă. Ideea e că îşi joacă o carte ăsta (n.r. - CADÎR SUNAI). Cică nu se mai face restructurarea că au primit aviz negativ de la Justiţie a doua oară.(...)
T.D.I.: Şi acum el zice "măi, nu, eu m-am săturat de toate frecuşurile astea, nu ştiu ce, eu vreau să mă retrag".
T.D.I.: (…) Face toată chestia asta ca să-şi păstreze postul.
B.L.: Să-şi păstreze funcţia.
T.D.I.: Că n-a fost bine… A fost bine, se puta şi mai bine, nu ştiu ce tot zicea el acolo, vrea să se retragă şi din Container Clearance Services şi Dolce Vita, ştii?
(...)
Dar să rămână el, să facă el aici. Cred. Asta vreau, ştii? Adică să ne rupem cumva, ştii?
(...)
Că s-a săturat de toate frecuşurile astea, că el încearcă să facă ceva şi că e interpretat greşit, că are nuştiu ce război cu nu ştiu cine şi... Înţelegi? N-a zis nimci de Brigadă.
B.L.: OK. Vorbesc eu şi cu Jupânu', acolo.
T.D.I.: Da.
B.l.: Dacă avem acceptul, îl sunăm pe ăla, peste mări.
(...)
B.L.: Ce a zis, că se întâlneşte cu ăstălaltul?
T.D.I.: Ţi-am zis, nu, se întâlneşte şi cu, ă, cu Sorin şi cu….
B.L.: Cine se întâlnesc?
T.D.I.: Cowboy-ul (n.n. - DURBAC LIVIU) se întâlneşte cu Sorin (n.n. - SORIN BLEJNAR) acolo?
B.L.: Da, da.
T.D.I.: A! A pelcat şi Sorin colo?
B.L.: Da, pe 26, nu ştiu cât zicea."
În acest dosar au fost emise 29 de mandate de arestare, iar senatorul PDL Mircea Banias este cerecetat în stare de libertate, având interdicţie de a părăsi ţara.
Totodată, Tudoran Dragoş Iulian este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită.
Liviu Bratu este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.
Durbac Liviu Adrian este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.
În sarcina lui Sunai Cadîr, director al Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, s-a reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.
Sâmbătă noaptea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis prelungirea, cu 30 de zile, a mandatelor emise pe numele inculpaţilor arestaţi în acest caz.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.