- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Şeful ANPDC: Trebuie să continuăm descentralizarea
Noul secretar de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Ileana Savu, spune că o prioritate a mandatului său va fi continuarea descentralizării, considerând că serviciile şi politicile din domeniu trebuie să ajungă la toţi copiii, până în ultimele cătune.
Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat de la ANPDC, Ileana Savu, afirmă că se va strădui să finalizeze procesul de descentralizare din sistem, în acest sens propunându-şi să aibă şi o bună colaborare cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene.
De asemenea, şeful ANPDC susţine că va pleda pentru organizarea de instanţe specializate pentru minori, considerând că este necesară iniţierea unei dezbateri publice pe această temă, astfel încât toţi factorii de decizie implicaţi să fie conştienţi de importanţa modificării actualului sistem.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Ileana Savu a mai spus că, deocamdată, s-a renunţat la ideea reorganizării ANPDC, o astfel de măsură nefiind considerată prioritară.
Redăm integral interviul acordat de către secretarul de stat Ileana Savu:
Reporter: Sunteţi de puţin timp la conducerea ANPDC şi veniţi dintr-un domeniu care nu are nicio legătură cu acesta. Cum se vede din afară acest sistem şi cum aţi ajuns să-l coordonaţi?
Ileana Savu: Legătura ar fi calitatea, pe care aş vrea să o aduc cât mai aproape de toţi copiii din România. Sau, cu alte cuvinte, serviciile pe care Autoritatea le aduce copiilor să fie cât mai de calitate. Asta ar fi legătura şi probabil activitatea de management pe care am avut-o până acum, de coordonare a diverselor firmelor, de diverse tipuri. Cum am ajuns aici? Politic, bineînţeles.
Reporter: Aţi interacţionat tangenţial cu acest domeniu. Atunci când vi s-a propus funcţia de secretar de stat îmi imaginez că v-aţi gândit la nişte lucruri pe care ar trebui să le rezolvaţi. Ce aţi considerat că ar fi prioritar?
Ileana Savu: Vă spun cinstit că până nu am venit aici, nu am putut să stabilesc o prioritate. Ar fi fost puţin cam neprofesionist din partea mea să stabilesc din afară, fără să ştiu sistemul în elementele sale constitutive, să-mi propun care sunt priorităţile. Acum, la o lună după ce am preluat mandatul, după ce am ascultat foarte mulţi oameni din sistem, din organizaţii neguvernamentale, din zona administrativă, am reuşit să-mi creionez o opinie şi părerea mea e că trebuie să ne străduim cu toţii să ducem descentralizarea sistemului acolo unde trebuie, până la capăt, adică lângă copil, până în cele mai mici cătune din România. Şi copiii de acolo trebuie să fie protejaţi.
Reporter: Apropo de descentralizare, există mari probleme cu consiliile judeţene. Multe dintre ele nu alocă deloc sau dau foarte puţini bani pentru protecţia copilului. Cum credeţi că puteţi să îmbunătăţiţi această relaţie cu consiliile judeţene şi să le determinaţi să acorde importanţa necesară acestui domeniu?
Ileana Savu: N-aş spune că nu acordă importanţa necesară, pentru că trebuie să vă spun că jumătate din bugetul consiliilor judeţene este rezervat pentru domeniul social, respectiv pentru Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi pentru protecţia copilului în special. Direcţiile noastre sunt de obicei, în judeţe, cei mai mari angajatori, pentru că au peste 1.000 de angajaţi. Eu cred că preşedinţii consiliilor judeţene acordă atenţie acestui domeniu. Problemele sunt financiare şi cred că, în special în acest an, se vor confrunta cu mari probleme şi singura soluţie este colaborarea. Nu avem cum să trecem de această criză decât printr-o singură metodă: să colaborăm şi să fim solidari cu cei mai puţin norocoşi. În domeniul social trebuie să fim foarte atenţi, pentru că putem să avem probleme foarte mari.
Reporter: V-am adresat această întrebare tocmai pentru că predecesorii dumneavoastră s-au plâns din acest motiv şi explicau că ar fi nevoie poate chiar de o modificare a legislaţiei în sensul ca ANPDC să poată interveni nu doar la nivel de recomandare la consiliile judeţene. Sper că nu greşesc, dar unul dintre judeţele care stă foarte prost la capitolul bani alocaţi protecţiei copilului este Giurgiu.
Ileana Savu: Sunt probleme în mai multe judeţe. Unii preşedinţi de consilii judeţene acordă mai multă atenţie domeniului, alţii consideră alte domenii mai importante. Oricum, noi pentru toate consiliile judeţene facem demersurile la Ministerul de Finanţe ca să li se aloce bugetul necesar susţinerii pe minim a sistemului şi a copiilor din sistem. Din acest punct de vedere noi îi sprijinim. Eu cred că soluţia nu este să recentralizăm, ci să continuăm descentralizarea şi să ducem responsabilitatea mai departe, către primarii de oraşe, către primarii de comune, care mulţi dintre ei nici nu ştiu că au această responsabilitate socială. Direcţiile trebuie ajutate în perioada următoare ca, la rândul lor, să-i ajute pe cei din local să-şi formeze sistemul de asistenţă socială astfel încât să intervină rapid şi la timp în satul, cătunul respectiv. De asta ducem noi lipsă acum şi de solidaritate socială şi poate şi responsabilitate socială. Trebuie să găsim metoda prin care actorii locali să participe la acest efort comun. Până la urmă lucrurile astea le facem pentru noi toţi, nu pentru nişte copii care sunt într-o situaţie specială sau pentru nişte familii care sunt în situaţie specială, ci pentru binele întregii comunităţi.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Citește mai departe: