- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful ANV, Radu Traian Mărginean, a fost demis de Boc
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial miercuri, 9 februarie)
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.
Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute, miercuri seara, de premierul Emil Boc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şi având în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean sub învinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost demis din funcţie.
Ea a precizat că, până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF.
Întrebată de jurnalişti când a fost luată decizia demiterii lui Mărginean, Ioana Muntean a afirmat că "în urmă cu foarte puţine minute".
În urmă cu câteva ore, şeful ANAF, Sorin Blejnar, declara că Radu Mărginean este în continuare la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi că aşteaptă din partea DNA o informare scrisă privind stadiul dosarului şi calitatea acestuia în speţa respectivă, după care va dispune "în consecinţă".
"Referitor la şeful ANV, după ce voi primi o informare scrisă de la DNA cu privire la calitatea lui şi stadiul dosarului, voi face o informare pentru primul-ministru şi voi solicita în consecinţă. El este încă în funcţie şi după ce vom primi rezoluţia procurorilor cu privire la calitatea lui în dosar şi stadiul dosarului, vom dispune în consecinţă", a spus şeful ANAF.
Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost chemat la Guvern de premierul Emil Boc, pentru o discuţie pe tema vameşilor cercetaţi pentru corupţie, au declarat surse oficiale.
El a avut o discuţie cu şeful Guvernului în sala de şedinţe, doar în prezenţa miniştrilor, consilierii fiind invitaţi să părăsească sala înainte de această discuţie.
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.
Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi joia trecută.
Ulterior, cele trei persoane reţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate, vineri seară, de Tribunalul Satu Mare.
La Tribunalul Satu Mare a fost adusă şi o a patra persoană, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Feher a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.
Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.
Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.
Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.
În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.
Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.
Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.
Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO