Şeful ATOP Mureş:Proiectul de reorganizare a Poliţiei Rurale înseamnă cheltuieli în plus,nu economii

Preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Mureş, Akos Daniel Mora, a făcut, joi, într-o conferinţă de presă, un apel la repezentanţii IGPR să renunţe la proiectul de reorganizare a Poliţiei Rurale, susţinând că acesta va presupune cheltuieli în plus, şi nu economii.

Urmărește
11 afișări

Preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Mureş, Akos Daniel Mora, a declarat că din calculele sale rezultă că proiectul de reorganizare a Poliţiei Rurale ar însemna cheltuieli în plus de 10-15 la sută faţă de situaţia din prezent, nicidecum economii de doi la sută la bugetul statului, cum s-a spus oficial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am serioase rezerve faţă de acest proiect, mai ales că vizează comunele. La întâlnirea organizată de IGPR la Sibiu, în data de 13 mai, am spus că nu văd cu ochi buni această reorganizare. Ni s-a spus că această reorganizare va duce la economii de doi la sută la bugetul statului. Totuşi, se estimează cheltuieli mai mari la carburanţi cu 70 la sută, iar la nivelul resursei umane nu se vor face economii semnificative", a declarat Mora.

Potrivit acestuia, reprezentanţii IGPR nu l-au lămurit unde se vor face economii, din moment ce vor creşte cu 70 la sută cheltuielile cu carburanţii, cele aferente uzurii maşinilor cu care se va patrula, iar economiile făcute la utilităţi la acele posturi de unde va pleca la centrul zonal un poliţist din doi sunt nesemnificative.

El a susţinut că prezenţa forţelor de poliţie va fi şi mai redusă decât în prezent şi nu se vor putea acoperi la fel de bine localităţi aflate la zeci de kilometri de centrul zonal, dând exemplul localităţii Lăpuşna, unde timpul de intervenţie ar putea depăşi o oră.

Şeful ATOP Mureş a arătat că majoritatea primarilor din judeţ nu sunt de acord cu acest proiect, iar unii au spus că nu mai sunt dispuşi să asigure sume pentru o parte din cotele de carburanţi pe care le acordă acum Poliţiei, dacă nu vor avea permanenţă în comune.

"Acest nou sistem va crea costuri mai mari, nu economii. Dacă se vor face economii, atunci înseamnă că nu se vor acorda în totalitate cotele de carburanţi promise. Estimez că vor fi cheltuieli suplimentare de 10-15 la sută, şi asta doar dacă primăriile îşi menţin contribuţia la carburanţi", a spus Mora.

El a apreciat că în acest moment nu este oportună reorganizarea Poliţiei Rurale, întrucât infracţionalitatea în comune este mult mai mare decât în alte state din UE şi riscă să ia amploare.

El a propus ca, în locul reorganizării, să se intensifice activităţile de prevenire, să se înfiinţeze noi grupe de voluntari şi să se implice într-un grad mai mare populaţia şi autorităţile locale în sesizarea unor situaţii suspecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici