Şeful BGS şi 54 de agenţi de pază, învinuiţi în dosarul Plaza România

Şeful BGS, Bogdan Oprea şi alţi 54 de agenţi de pază de la BGS sunt urmăriţi penal în dosarul privind scandalul de la mall-ul Plaza România, din luna februarie.

Urmărește
1223 afișări
Imaginea articolului Şeful BGS şi 54 de agenţi de pază, învinuiţi în dosarul Plaza România

Şeful BGS şi 54 de agenţi de pază, învinuiţi în dosarul Plaza România (Imagine: Mediafax Foto)

Poliţia Capitalei a informat, miercuri, că a fost începută urmărirea penală faţă de 55 angajaţi ai firmei de pază implicaţi în incidentul care avut loc în data de 21 februarie.

Poliţia Capitalei mai precizează că cele 55 de persoane au fost invitate pentru audieri, miercuri, la Poliţia Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, agenţii de pază care au fost de serviciu în 21 februarie, când a avut loc conflictul dintre Eugen Preda şi alţi apropiaţi ai acestuia şi angajaţii firmei de pază BGS, în interiorul mall-ului Plaza, au fost puşi sub învinuire de procurori sub acuzaţia de încăierare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Sursele citate au mai precizat, a fost începută urmărirea penală şi împotriva şefului BGS, Bogdan Oprea, care va fi audiat şi el în cursul zilei de miercuri, în eventualitatea în care acesta a revenit în ţară.

O altă infracţiune de care vor fi acuzaţi unii dintre agenţii de pază este cea prevăzută la Legea 333/2003, articolul 59, care arată că "implicarea, de către conducătorii unităţilor cu pază proprie, ai corpurilor gardienilor publici, ai corpurilor specializate de pază, ai societăţilor specializate de pază şi protecţie, a personalului propriu în desfăşurarea de acţiuni de forţă, executări silite, recuperări de debite, conflicte de muncă ori de opunere la desfăşurarea acţiunilor de restabilire a ordinii de drept de către autorităţile publice competente, precum şi nerespectarea dispoziţiilor art. 21 se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă".

Aceleaşi surse au mai precizat că încadrarea juridică a fost schimbată şi în cazul lui Eugen Preda şi a apropiaţilor săi, care sunt cercetaţi pentru ultraj şi încăierare.

În înregistrarea video despre scandalul de la Plaza Mall obţinută de jurnaliştii de la cotidianul "Gardianul" şi prezentată, în 26 aprilie, apar două persoane îmbrăcate în uniforme de poliţist care îl ţin pe Eugen Preda cu mâinile la spate, în genunchi, în timp ce este lovit cu piciorul de o altă persoană, în civil. Pe film se aude vocea unui bărbat care înjură şi îi reproşează lui Preda diverse lucruri.

Patru din cei cinci luptători SPIR ai Poliţiei Capitalei care au ajuns la Plaza Mall în cazul scandalului dintre Eugen Preda şi angajaţii BGS au raportat, după eveniment, că au fost anunţaţi că pleacă "într-o misiune comună" sau "în colaborare" cu cei de la firma de pază. Şeful echipei şi cei patru luptători au dat aceste declaraţii în cinci documente publicate, în 27 aprilie, de cotidianul "Gardianul", despre care jurnaliştii scriu că ar fi rapoarte de serviciu în urma incidentului la care au intervenit.

Şeful echipei relata că, în ziua de 21 februarie 2009, în jurul orelor 18.15, a primit dispoziţie să meargă "în sediul firmei de pază BGS întrucât este o stare conflictuală". Poliţistul povestea apoi cine i-a dat acest ordin, nominalizându-i pe subcomisarul Constantin Cătălin Adam, director adjunct al Poliţiei Capitalei, care i-ar fi transmis-o şefului de serviciu, comisarul şef Achincu Ghenadie, şi şefului de detaşament, comisarul şef Maricel Lefter.

Cei doi poliţişti care apar în imagini au fost identificaţi şi audiaţi la Poliţia Capitalei. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 6 s-au autosesizat în acest caz şi îi cercetează pe poliţiştii implicaţi pentru favorizarea infractorului.

Procurorii s-au autosesizat şi în ceea ce priveşte lovirea lui Preda, urmând să se stabilească cine anume l-a agresat. Cel vinovat de lovirea lui Preda va răspunde acuzaţiei de lovire şi alte violenţe. El a identificat de anchetatori, urmând a fi identificate şi celelalte persoane prezente la faţa locului.

Poliţia Română anunţa că cercetarea disciplinară dispusă de conducerea MAI faţă de ofiţeri din cadrul Poliţiei Capitalei va fi extinsă, după apariţia acestor noi informaţii.

În 21 februarie, Eugen Preda, Andrei Cristian Bădulă, Marian Scarlat, Petre Pascu şi Andrei Udrea au fost reţinuţi de poliţiştii Secţiei 22 din Capitală, după ce ar fi provocat un scandal în mall-ul bucureştean Plaza România, intrând în conflict cu agenţi ai firmei de pază BGS. Aceştia sunt în prezent cercetaţi în stare de libertate.

În urma scandalului, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a dispus Corpului de control să facă o anchetă la Poliţia Capitalei.

În urma verificărilor Corpul de Control al MAI cu privire la incidentul de la mall-ul Plaza România, s-a cerut declanşarea procedurii cercetării prealabile pentru neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu faţă de subcomisarul Cătălin Adam (coordonatorul intervenţiei), chestorul Lucian Guran (ofiţer aflat la comanda unităţii) şi comisarul şef Constantin Stoian (şeful biroului grupări criminale din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Poliţiei Capitalei.

MAI a anunţat că, în urma verificărilor, "niciunul dintre ofiţerii nominalizaţi care au luat la cunoştinţă despre informarea prin care se semnala iminenţa producerii unei altercaţii între membrii grupului Preda şi ai firmei BGS nu au dispus măsuri concrete în scopul prevenirii producerii conflictului, tratând informaţiile cu superficialitate".

În urmă cu aproape o lună, ministrul de Interne Dan Nica a criticat modul în care poliţiştii au acţionat în cazul scandalului Mall Plaza, arătând că este extrem de nemulţumit de faptul că au fost câteva sute de români evacuaţi pe scări, iar "anumiţi poliţişti nu şi-au făcut datoria".

Ministrul de Interne spunea atunci că poliţiştii care se ocupau de acest caz ştiau cu două săptămâni înainte de faptul că se va produce incidentul între firma de pază BGS şi gruparea Preda.

Nica menţiona că, în acest caz, a fost sancţionat unul dintre adjuncţii şefului poliţiei Capitalei, Constantin Adam, care a părăsit această funcţie pentru că a fost direct implicat în scandal, el fiind pus la dispoziţia Parchetului.

Marian Tutilescu declara, după ce a fost mutat de la conducerea Poliţiei Capitalei la Direcţia de Permise şi Înmatriculări Vehicule, că în perioada în care a avut loc scandalul de la Plaza Mall era plecat din Bucureşti, iar la comanda Poliţiei Capitalei se afla adjunctul său, Lucian Guran. El preciza că celălalt adjunct al său, responsabil cu ordinea publică, Constatin Cătălin Adam, a fost cel care a primit informaţiile şi a organizat intervenţia la Plaza Mall.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici