Şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, trimis în judecată pentru corupţie, pus în libertate
Şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, a fost pus în libertate în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Costea părăsind arestul IGPR şi revenind la Ploieşti.
Potrivit avocatului Dan Dumitru, unul dintre apărătorii care-l reprezintă pe şeful vămii Ploieşti, Cornel Costea a fost pus în libertate în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în noaptea de joi spre vineri, Costea părăsind arestul IGPR şi revenind în Ploieşti, unde locuieşte, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Curtea de Apel Bucureşti a admis, în data de 27 iunie, cererea lui Cornel Costea de liberare sub control judiciar.
Potrivit portalului instanţelor de judecată din România, pe timpul liberării provizorii, inculpatul va respecta obligaţiile prevăzute de art.1602 alin.3 lit.a-e şi alin.31 lit.c, f din Codul de procedură penală, şi anume: - să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât în condiţiile stabilite de instanţă; - să se prezinte la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat; - să se prezinte la organele de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul şi locuinţa fără forme legale; - să nu îşi schimbe domiciliul şi locuinţa anterior menţionate, fără încuviinţarea instanţei de judecată; - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; - să nu se apropie de martorii din cauză şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect; - să nu exercite profesia şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea cărora se presupune că a săvârşit faptele pentru care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul anterior menţionat.
O zi mai târziu, în 28 iunie, DNA a înaintat recurs la decizia instanţei de la Curtea de Apel Bucureşti, acesta fiind judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 30 iunie.
Cornel Costea, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie, a fost trimis în judecată pentru instigare la fals intelectual şi conflict de interese la începutul lunii iunie.
Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost prins în flagrant delict, în 24 februarie, în timp ce primea suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana care l-a denunţat la DNA.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada noiembrie - decembrie 2010 şi ianuarie 2011, în calitate de director al Biroului Vamal Ploieşti, Costea a pretins diferite sume de bani de la un denunţător, patron a mai multor firme care desfăşurau activităţi de import - export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totală de aproximativ 40.000 - 50.000 de euro, în schimbul neprezentării tirurilor la controlul fizic în vama Ploieşti.
De asemenea, el i-a mai cerut unui inspector vamal din subordinea sa să accepte în mod nelegal preţurile minimale menţionate de importatori în documentele vamale, fără să solicite documente din care să rezulte preţurile exportatorilor, astfel că obligaţiile vamale ale importatorilor erau diminuate.
Potrivit DNA, în aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Cornel Costea a pretins diferite sume de bani pentru sine sau pentru alţi lucrători vamali, ca mită, de la reprezentantul unor societăţi comerciale. Având în vedere că acesta din urmă era un fost coleg de serviciu, Costea Cornel Ion a încălcat şi legislaţia privind conflictul de interese care interzice funcţionarilor publici orice interes în obţinerea de foloase direct de la persoanele cu care a fost anterior în raporturi de muncă.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Costea.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO