Şeful CA al Spitalului Judeţean Sibiu: Se opereză cu bisturie vechi de 30 de ani. Câmpurile sterile sunt cârpe sterile

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Sibiu, Paul Porr, spune că unitatea primeşte cu 40% mai puţini bani pentru medicamente faţă de luna trecută, că medicii operează cu bisturie vechi de 30 de ani, iar câmpurile sterile folosite în operaţii sunt, de fapt, "cârpe sterile".

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului Şeful CA al Spitalului Judeţean Sibiu: Se opereză cu bisturie vechi de 30 de ani. Câmpurile sterile sunt cârpe sterile

Şeful CA al Spitalului Judeţean Sibiu: Se opereză cu bisturie vechi de 30 de ani. Câmpurile sterile sunt cârpe sterile (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Paul Porr, care este şi consilier local FDGR, i-a reproşat preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea (PSD, în şedinţa de joi a CJ, că a fost "departe de adevăr" când a afirmat, la începutul lunii februarie, că medicii din cele trei spitale din subordinea Consiliului Judeţean au "tot ce le trebuie".

"Vreau să vă spun că aceste afirmaţii sunt, din păcate, departe de adevăr. Zilele trecute am fost anunţaţi de Casa de Asigurări de Sănătate că din această lună primim cu 40 la sută mai puţini bani pentru medicamente decât luna trecută. Nu vă supăraţi, dar la o aşa compresiune de 40 la sută, până şi un Bill Gates s-ar decompensa. Haideţi să vedeţi cu propriii ochi cu ce instrumente vechi operează chirurgii. În Vest s-ar închide secţia sau chiar spitalul dacă s-ar opera cu astfel de bisturie, de 30 de ani. Câmpurile sterile folosite în operaţii sunt, de fapt, cârpe sterile. Adică, dacă s-a zugrăvit gardul, nu înseamnă că s-au rezolvat toate problemele spitalului", a declarat Paul Porr, care este şi şeful Secţiei Medicală 1 a Spitalului Judeţean Sibiu.

El a continuat făcând referire la o altă declaraţie a preşedintelui CJ Sibiu, care le-a cerut sibienilor să vină şi să îl anunţe în cazul în care li se mai cer medicamente sau materiale sanitare în spitale, pentru că va demite toată conducerea secţiei unde se întâmplă acest lucru şi chiar conducerea spitalului.

"În ceea ce priveşte pacienţii, nu trebuie să vină chiar ei la dumneavoastră. Îi putem trimite chiar noi. Vor fi aici ciorchine de oameni, încât nu veţi putea intra în clădire decât prin osmoză. Dumneavoastră, domnule preşedinte, sunteţi într-o veşnică campanie electorală", a adăugat consilierul.

Vădit enervat, preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, i-a replicat consilierului că el este cel care continuă campania electorală.

"Nu vreau să fac deliciul presei, dar eu cred că dumneavoastră, domnule doctor, în calitate de medic, în calitate de preşedinte al CA, ca şi şef de secţie, ca şi consilier judeţean, ar trebui să fiţi de aceeaşi parte a baricadei cu mine în această bătălie uriaşă de a rezolva problemele Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Atitudinea dumneavoastră de astăzi, atitudinea publică, eu cred că demonstrează un lucru cert: dumneavoastră sunteţi în campanie electorală, nu eu. Am spus şi o mai spun: cine mai solicită medicamente sau materiale sanitare va fi destituit. Şi nu-mi retrag aceste spuse. De la director până la preşedintele CA şi şefi de secţie. Nu vă uitaţi la mine, ci uitaţi-vă în jos şi rezolvaţi aceste probleme", a spus Cindrea, care l-a acuzat pe Porr că apără "unii medici care nu-şi fac datoria".

În replică, Porr a susţinut că afirmaţiile lui Cindrea n-au făcut decât să "aţâţe pacienţii".

"Erau nişte afirmaţii ale dumneavoastră care au aţâţat pacienţii. Ei spun că au văzut la televizor, că au citit că nu mai trebuie să meargă la farmacie, or nu-i aşa. Ăsta e tristul adevăr. Încă n-am ajuns acolo unde spuneţi dumneavoastră că vrem să ajungem cu toţii", a replicat Porr.

În final, Cindrea i-a cerut lui Paul Porr ca, în calitate de preşedinte al CA al spitalului, să-şi facă datoria sau să-şi dea demisia.

În 5 februarie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea, susţinea că va demite conducerile spitalelor care aparţin de instituţia pe care o conduce în cazul în care va afla că pacienţilor li se cere să aducă medicamente de acasă, atât timp cât bolnavii au "tot ce le trebuie" în unităţile medicale.

"Pacienţii au tot ce le trebuie. Dacă există vreun caz în spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean în care se mai cer medicamente, materiale sanitare sau orice altceva, să-mi fie adus la cunoştinţă. Cetăţenii să îmi sesizeze. Eu le-am spus că în momentul în care se dovedeşte că se mai solicită aceste lucruri pleacă şeful de secţie, directorul şi toţi. Astăzi au tot ce le trebuie, banii necesari pentru plată", spunea Cindrea.

El adăuga că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, cea mai mare unitate de profil din judeţ, s-a reuşit achitarea unei treimi din valoarea datoriilor.

"O treime din datoriile Spitalului Judeţean au fost stinse. Avem şanse ca până la sfârşitul anului toate datoriile să fie achitate. Nu avem arierate, deci datorii mai mari de 90 de zile", susţinea preşedintele CJ Sibiu.

Potrivit acestuia, valoarea totală a datoriilor Spitalului Judeţean Sibiu a fost de aproximativ 18 milioane de lei, în prezent mai existând 11 milioane de lei care trebuie achitaţi furnizorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici